Paszteciki z grzybami i kapustą na krucho-drożdżowym cieście

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Paszteciki z grzybami i kapustą na krucho-drożdżowym cieście to przepyszna propozycja dla wielbicieli grzybów. Wspaniale pasują do czerwonego barszczyku, podawane i na zimno i na gorąco. Nie wiem, czy nawet nie są lepsze na zimno?
Paszteciki pojawiły się u nas na obiad dość spontanicznie. Ostatnio byliśmy kilka razy na grzybach, sporo nasuszyliśmy, zrobiliśmy sobie zupę grzybową, farsz do krokietów, jajecznicę z grzybami, sos grzybowy… No po prostu grzybowe szaleństwo!
I jak tak już powoli zaczęliśmy się nasycać grzybami, tata Karola, zapalony grzybiarz, przyniósł nam koleją porcję grzybów. Nie było mnie w domu, więc Karol tylko je oczyścił i zagotował. Jak przyszłam z pracy, w kuchni czekał garnek ugotowanych grzybów! Okeeej, część damy mojej Mamie, która kocha grzyby, ale nie potrafi wstać tak rano, by je sobie nazbierać, a z reszty zrobimy może coś nowego? Może paszteciki? No to zrobiłam paszteciki.
Miałam w domu resztę kapusty kiszonej z tej, którą kupiłam na łazanki z kapustą (przepis za tydzień). Pomyślałam, więc że wykorzystam kapustę i grzyby i zrobię farsz prawie taki jak na Wigilię. Z tym, że na Wigilię robi się farsz z kapusty i suszonych grzybów, a ja teraz będę miała świeże grzyby i nieco mniej kapusty. Tyle, ile akurat mam.
Wyszły fantastyczne! Nie możemy się ich najeść! Dzielę się więc przepisem, póki pamiętam, jak je zrobiłam. Przepis jest oczywiście na Thermomix, ponieważ wykonałam paszteciki z jego pomocą. I powiem Ci, że chciałam we wstępie, albo w tytule napisać: "szybki przepis", albo " paszteciki robi się bardzo szybko", ale przypomniało mi się, że to dzięki Thermomixowi. Bez niego będzie dłużej i więcej pracy, ale też dasz radę. No to zaczynamy.
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 1 godzina 50 min.
Mój przepis na:

Paszteciki z grzybami i kapustą na krucho-drożdżowym cieście

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 200 g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% (możesz zastąpić połowę jogurtem (ja tak zrobiłam))
  • 1 łyżeczka soli

Farsz z grzybów i kapusty

  • 500 g świeżych, ugotowanych grzybów (u mnie były podgrzybki)
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Sposób wykonania:

Ciasto na paszteciki

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj drożdże, żółtka (zostaw białka do posmarowania pasztecików), śmietanę, masło i sól. Ustaw 2 minuty, Tryb Wyrabiania Ciasta
  • Przełóż ciasto do miseczki i odstaw na ok 40 minut

Farsz z grzybów i kapusty

  • Kapustę odciśnij, opłucz i pokrój na 2-3cm kawałki, a następnie ugotuj w małej ilości wody
  • W tym czasie obierz cebule, przekrój na pół i umieść w naczyniu miksującym
  • Dodaj olej, ustaw 5 sekund, obroty 5
  • Teraz podduś cebulę, 10 minut, 120 °C, obroty 1
  • Ugotowane grzyby i kapustę odcedź, a następnie dodaj do cebuli
  • Zmiel grzyby z kapustą. Ustaw 4 sekundy, obroty 5
  • Przełóż farsz do miseczki

Krucho-drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części
  • Każdą część potraktuj jak poniżej:
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt, a następnie przekrój na dwa prostokąty wzdłuż
  • Każdy prostokąt powinien mieć ok 10 cm szerokości
  • Przez całą długość prostokąta wyłóż na środek farsz małą łyżeczką
  • Następnie załóż jeden bok lekko naciągając ciasto
  • Teraz załóż drugi bok lekko zaklejając
  • Powstały rulon pokrój na 4-5 cm kawałki za pomocą radełka do pizzy
  • Powstałe paszteciki ułóż łączeniem do dołu, na dwóch blaszkach wyłożonych papierem dopieczenia
  • Posmaruj paszteciki białkiem
  • Włóż paszteciki do piekarnika i piecz (góra-dół) ok 20 minut, lub do uzyskania złotego koloru

Jeśli wykonasz przepis na: Paszteciki z grzybami i kapustą na krucho-drożdżowym cieście, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także