Paszteciki z grzybami i kapustą na krucho-drożdżowym cieście
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe
- 500 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 200 g masła (pokrojonego na kawałki)
- 250 g kwaśnej śmietany 18% (możesz zastąpić połowę jogurtem (ja tak zrobiłam))
- 1 łyżeczka soli
Farsz z grzybów i kapusty
- 500 g świeżych, ugotowanych grzybów (u mnie były podgrzybki)
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
Sposób wykonania:
Ciasto na paszteciki
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj drożdże, żółtka (zostaw białka do posmarowania pasztecików), śmietanę, masło i sól. Ustaw 2 minuty, Tryb Wyrabiania Ciasta
- Przełóż ciasto do miseczki i odstaw na ok 40 minut
Farsz z grzybów i kapusty
- Kapustę odciśnij, opłucz i pokrój na 2-3cm kawałki, a następnie ugotuj w małej ilości wody
- W tym czasie obierz cebule, przekrój na pół i umieść w naczyniu miksującym
- Dodaj olej, ustaw 5 sekund, obroty 5
- Teraz podduś cebulę, 10 minut, 120 °C, obroty 1
- Ugotowane grzyby i kapustę odcedź, a następnie dodaj do cebuli
- Zmiel grzyby z kapustą. Ustaw 4 sekundy, obroty 5
- Przełóż farsz do miseczki
Krucho-drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą
- Rozgrzej piekarnik do 180°C
- Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części
- Każdą część potraktuj jak poniżej:
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, a następnie przekrój na dwa prostokąty wzdłuż
- Każdy prostokąt powinien mieć ok 10 cm szerokości
- Przez całą długość prostokąta wyłóż na środek farsz małą łyżeczką
- Następnie załóż jeden bok lekko naciągając ciasto
- Teraz załóż drugi bok lekko zaklejając
- Powstały rulon pokrój na 4-5 cm kawałki za pomocą radełka do pizzy
- Powstałe paszteciki ułóż łączeniem do dołu, na dwóch blaszkach wyłożonych papierem dopieczenia
- Posmaruj paszteciki białkiem
- Włóż paszteciki do piekarnika i piecz (góra-dół) ok 20 minut, lub do uzyskania złotego koloru
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255