Ciasto drożdżowe z kruszonką to smak obozów harcerskich. Jeździłam na nie co roku od małego zucha, po instruktorskie obowiązki. Była to jedna z najlepszych rzeczy, jakie spotkały mnie w życiu.Pewnie dlatego ciasto drożdżowe z kruszonką budzi we mnie tylko miłe skojarzenia. Przenosi w czasy beztroski, mieszkania w lesie, pod namiotami. Wygłupów, podchodów, ognisk z gitarą i śpiewami do rana. Prania skarpetek w misce z mydlinami i wszechobecną ściółką, budowania latryn i bram obozowych, dyżurów w kuchni i wart nocnych. Do dziś pamiętam żabę z którą spędziłam noc w śpiworze, a która dopiero nad ranem się uaktywniła i mój krzyk „Aśka zamorduję Cięęęę!” i tą samą Aśkę wypływającą w balii do zmywania na środek jeziora z chochlą zamiast wiosła. Wspomnienia, wspomnienia, wspomnienia, a to wszystko dzięki drożdżowemu ciastu z kruszonką…Czemu akurat ciasto drożdżowe? Bo nie wiem, jak to się zaczęło, ale zawsze w niedzielę na śniadanie, prócz zwyczajowych kanapek, dostawaliśmy ogromny kawał takiego pysznego, pachnącego, drożdżowego placka z kruszonką. Do tego kakao i każdy był w raju.Tak mi się zatęskniło za wakacjami, obozami, lasem, że jak Karol robił swoje drożdżowe serduszka, poprosiłam go, żeby dla mnie zrobił właśnie takie ciasto. I zrobił. I to jakie! Wyrosło przy pieczeniu, aż z formy wypłynęło i była akcja ratunkowa, żeby piekarnika nie zalało! No przesadzam trochę, ale rzeczywiście tak urosło, że trzeba było odkrawać boki, żeby się nie popaliły zanim ciasto się dopiecze. Cóż, co męska ręka to męska ręka. Wyrobił, napowietrzył to i urosło. Tylko kruszonka prawie cała spłynęła na boki, ha ha , ale wybaczamy prawda?Jeśli chcecie poczuć smak niedzielnego poranka, w rozgrzanym, sierpniowym, sosnowym lesie, podaję Wam przepis Karola, który choć nie był ze mną obozie, ciasto robi dokładnie takie jak pamiętam z harcerskich wakacji.
Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy.
Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel aromatu.
Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło – ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowe ciasto z kruszonką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a. Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
U nas na obozach też dawali takie ciasto, tylko do tego była kawa z mlekiem