Drożdżowe ciasto z kruszonką
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 garść rodzynek
- aromat waniliowy
Kruszonka
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy.
- Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel aromatu.
- Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
- Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
- Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło – ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
- Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowe ciasto z kruszonką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Do tego kubek kakao koniecznie, zamykamy oczy i…