Drożdżowe ciasto z kruszonką – smak obozów harcerskich

Kasia Potargana
1 komentarzy
Ciasto drożdżowe z kruszonką to smak obozów harcerskich. Jeździłam na nie co roku od małego zucha, po instruktorskie obowiązki. Była to jedna z najlepszych rzeczy, jakie spotkały mnie w życiu.
Pewnie dlatego ciasto drożdżowe z kruszonką budzi we mnie tylko miłe skojarzenia. Przenosi w czasy beztroski, mieszkania w lesie, pod namiotami. Wygłupów, podchodów, ognisk z gitarą i śpiewami do rana. Prania skarpetek w misce z mydlinami i wszechobecną ściółką, budowania latryn i bram obozowych, dyżurów w kuchni i wart nocnych. Do dziś pamiętam żabę z którą spędziłam noc w śpiworze, a która dopiero nad ranem się uaktywniła i mój krzyk „Aśka zamorduję Cięęęę!” i tą samą Aśkę wypływającą w balii do zmywania na środek jeziora z chochlą zamiast wiosła. Wspomnienia, wspomnienia, wspomnienia, a to wszystko dzięki drożdżowemu ciastu z kruszonką…
Czemu akurat ciasto drożdżowe? Bo nie wiem, jak to się zaczęło, ale zawsze w niedzielę na śniadanie, prócz zwyczajowych kanapek, dostawaliśmy ogromny kawał takiego pysznego, pachnącego, drożdżowego placka z kruszonką. Do tego kakao i każdy był w raju.
Tak mi się zatęskniło za wakacjami, obozami, lasem, że jak Karol robił swoje drożdżowe serduszka, poprosiłam go, żeby dla mnie zrobił właśnie takie ciasto. I zrobił. I to jakie! Wyrosło przy pieczeniu, aż z formy wypłynęło i była akcja ratunkowa, żeby piekarnika nie zalało! No przesadzam trochę, ale rzeczywiście tak urosło, że trzeba było odkrawać boki, żeby się nie popaliły zanim ciasto się dopiecze. Cóż, co męska ręka to męska ręka. Wyrobił, napowietrzył to i urosło. Tylko kruszonka prawie cała spłynęła na boki, ha ha , ale wybaczamy prawda?
Jeśli chcecie poczuć smak niedzielnego poranka, w rozgrzanym, sierpniowym, sosnowym lesie, podaję Wam przepis Karola, który choć nie był ze mną obozie, ciasto robi dokładnie takie jak pamiętam z harcerskich wakacji.
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Drożdżowe ciasto z kruszonką

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 garść rodzynek
  • aromat waniliowy

Kruszonka

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło i rozczyn drożdżowy.
  • Rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku obtaczamy mąką i wrzucamy do ciasta, dolewamy też kilka kropel aromatu.
  • Wyrabiamy dokładnie i dość długo na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk.
  • Wykładamy do prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na godzinę, przykryte do wyrośnięcia.
  • Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło – ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki. Posypujemy ciasto równomiernie kruszonką.
  • Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Do tego kubek kakao koniecznie, zamykamy oczy i…

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdzisiek Waliszewski

U nas na obozach też dawali takie ciasto, tylko do tego była kawa z mlekiem5 stars

Zobacz także