Udka kurczaka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 5 filetów z uda kurczaka
- 6-7 szt pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka (dowolnej)
- 40 g oleju
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180° C
- Cebulę obierz, przekrój na pół włóż do naczynia miksującego Thermomix, rozdrobnij 5sekund/obroty 5
- Dodaj umyte pieczarki. Rozdrobnij 3 sekundy/obroty 4
- Dodaj 20g oleju, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, podduś pieczarki z cebulą 8 minut/120°C/obroty 1
- Filety z uda kurczaka umyj, nałóż farsz złóż na pół i zepnij wykałaczką
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem
- Ułóż kurczaki w naczyniu żaroodpornym, posmaruj olejem i posyp przyprawą do kurczaka
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-30 minut bez przykrycia
- Faszerowane filety z kurczaka podawaj na ciepło w towarzystwie sałatki, mizerii, lub surówki i np. ziemniaków Hasselback
Jeśli wykonasz przepis na: Udka kurczaka faszerowane pieczarkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255