Babka z ajerkoniakiem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Wielkanocna babka to kwintesencja świątecznego stołu podczas Wielkanocy. Przygotowanie tego wypieku to nie tylko sposób na urozmaicenie świątecznego menu, ale także okazja do spędzenia czasu na wspólnym pieczeniu, pełnym rodzinnego ciepła. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który jest bliski mojemu sercu – przepisem na mięciutką i wilgotną babkę z ajerkoniakiem, która rozpływa się w ustach, przynosząc z sobą wyjątkowy smak i aromat.
Ta babka to nie tylko doskonały deser, ale również symbol wspólnie spędzonych chwil i tradycji, które są tak ważne podczas wielkanocnych świąt. Dzięki swojej miękkości i wilgoci, idealnie komponuje się z poranną kawą, czy popołudniową herbatą, a dodatek ajerkoniaku nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną kucharką, czy też stawiasz pierwsze kroki w kuchni, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu i stanie się stałym punktem Twojego świątecznego menu.
Zapraszam więc do zapoznania z przepisem, który krok po kroku poprowadzi Cię przez proces tworzenia tej wyjątkowej babki. Zobacz jak łatwo możesz przygotować to wyjątkowe ciasto, które zachwyci wszystkich gości i sprawi, że Twoje Święta Wielkanocne będą jeszcze bardziej wyjątkowe.
Ilość porcji: 8 porcji
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
Mój przepis na:

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru (+2 łyżeczki do posypania ciasta)
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania formy)
  • 1 łyżka bułki tartej (do posypania formy)

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 175℃
  • W naczyniu miksującym umieść jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Ustaw 6 minut, obroty 4. Po 1 minucie, przez otwór w pokrywie, zacznij powoli wlewać olej, potem ajerkoniak, a następnie dodaj mąki i proszek do pieczenia. Powinnaś otrzymać lejące ciasto.
  • Dokładnie wysmaruj wnętrze formy do babki olejem i obsyp bułką tartą
  • Wylej ciasto do przygotowanej formy
  • Wstaw babkę do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 1 godziny
  • Sprawdź patyczkiem, czy babka się upiekła. Jeśli tak – wyjmij ją z piekarnika. Jeśli nie – podpiecz jeszcze kilka minut.
  • Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem, lub polej lukrem (przepis znajdziesz tutaj)

Jeśli wykonasz przepis na: Wielkanocna babka z ajerkoniakiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także