Wielkanocna babka z ajerkoniakiem
Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 250 g cukru pudru (+2 łyżeczki do posypania ciasta)
- 10 g cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju (do posmarowania formy)
- 1 łyżka bułki tartej (do posypania formy)
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 175℃
- W naczyniu miksującym umieść jajka, cukier puder i cukier waniliowy. Ustaw 6 minut, obroty 4. Po 1 minucie, przez otwór w pokrywie, zacznij powoli wlewać olej, potem ajerkoniak, a następnie dodaj mąki i proszek do pieczenia. Powinnaś otrzymać lejące ciasto.
- Dokładnie wysmaruj wnętrze formy do babki olejem i obsyp bułką tartą
- Wylej ciasto do przygotowanej formy
- Wstaw babkę do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 1 godziny
- Sprawdź patyczkiem, czy babka się upiekła. Jeśli tak – wyjmij ją z piekarnika. Jeśli nie – podpiecz jeszcze kilka minut.
- Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem, lub polej lukrem (przepis znajdziesz tutaj)
Jeśli wykonasz przepis na: Wielkanocna babka z ajerkoniakiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255