Bułeczki – zajączki do wielkanocnego koszyka
Składniki:
- 180 g mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 8 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru gruby kryształ
Sposób wykonania:
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, cukier i mleko, dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zapracowały
- Dodaj roztopione, przestudzone masło, jajka, miód, sól, cukier waniliowy – wyrób dobrze ciasto, aby składniki się połączyły, a ciasto napowietrzyło (wyrabianie ręką ok 20 minut, wyrabianie robotem ok 10 minut), przykryj ściereczką, pozostaw na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości
- Rozgrzej piekarnik do 180st C
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, a następnie podziel je na 16 części
- Z każdej części uformuj wałeczek
- Z wałeczka oddziel kawałek ciasta i zrób z niego kulkę wielkości orzecha laskowego
- Pozostałą część wałeczka złóż w literę U
- Zawiń raz, jak na zdjęciu,
- Zawiń drugi raz, a następnie nieco wyciągnij na boki końce, z których powstaną uszka zajączka
- Kuleczkę włóż w dolną część zajączka, do będzie ogonek
- Układaj zajączki w rzędach na blasze zachowując odstępy 3-4 cm
- Rozkłóć jajko w miseczce i posmaruj nim zajączki za pomocą pędzelka
- Posyp kuleczki-ogonki grubym cukrem
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie ok 15-20 minut, lub do uzyskania złoto-brązowego koloru
- Upieczone bułeczki zajączki wyjmij z piekarnika tuż po upieczeniu
- Podawaj po przestudzeniu z masłem i dżemem, lub miodem, lub bez
Bułeczki – zajączki do wielkanocnego koszyka, przy pomocy Thermomix
- Do naczynia miksującego wlej mleko, wkrusz drożdże,dodaj cukier, wsyp mąkę, ustaw 2 minuty, 37 st, obroty 2
- Pozostaw w naczyniu na 30 min
- Dodaj jajka, miód, cukier waniliowy, sól, roztopione, przestudzone masło, ustaw 3 minuty, tryb wyrabiania ciasta
- Zostaw na 1 godzinę w naczyniu miksującym
- Rozgrzej piekarnik do 180st
- Wyjmij ciasto z naczynia na prószony mąką blat
- Podziel ciasto na 16 części
- Z każdej części uformuj wałeczek, oddziel z niego kawałek ciasta na ogonek
- Zwiń wałeczek w podwójną ósemkę i dołóż ogonek
- Ułóż zajączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmaruj zajączki rozkłóconym jajkiem
- Na ogonki wysyp odrobinę cukru gruby kryształ
- Piecz ok 15-20 minut, aż do uzyskania złoto – brązowego koloru
- Gotowej zajączki wyjmij z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostaw do przestygnięcia
Jeśli wykonasz przepis na: Bułeczki – zajączki do wielkanocnego koszyka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255