Czytasz teraz
Tort bezowy Pavlova z owocami

Tort bezowy Pavlova z owocami

Kasia Potargana
Jak tu nie kochać Karola? Wspomniałam, że zjadłabym tort bezowy Pavlova i mam tort bezowy Pavlova. Grzecznie pomagałam, więc w nagrodę dostałam przepis i mogę się nim teraz pochwalić. Następny tort bezowy zrobię sama. Już wiem jak się go przyrządza. Ostatnie moje działania z bezą to były same porażki. Tak się zastanawiam, czy czasem powodem nie był mój brak cierpliwości. Ponieważ towarzysząc Karolowi w produkcji tortu stwierdziłam, że beza to nic trudnego, jedynie trzeba wziać na luz i poczekać, aż się wysuszy w piecu. A ja do tej pory bezę traktowałam jak ciasto. Upiec, wyłączyć zapomnieć – czas pieczenia 45 min. To i nie ma się co dziwić, że nie wychodziła.
Karola przepis na Pavlovą znajdziecie TUTAJ. Jest troszeczkę inny, więc warto zrobić i taką i taką.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 3 godz. 30 min.
Czas całkowity: 4 godz.
Mój przepis na:

Tort bezowy Pavlova z owocami

Składniki:

Beza

  • 6 białek jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 garść malin

Owoce do dekoracji

  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek amerykańskich

Sposób wykonania:

Beza

  • Białka oddziel od jajek i wlej do wysokiej misy
  • Ubij pianę z białek aż lekko zesztywnieje i powoli dodawaj cukier
  • Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodaj ocet i mąkę ciągle ubijając pianę
  • Na blasze ułóż papier, a następnie odrysuj na nim od talerza dwa okręgi
  • Wyłóż pianę na okręgi tak, by nie wystawała poza ich obręb, ale do niego dotykała
  • Wstaw blachę do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz ok 30 min
  • Zmniejsz moc grzania do 100 stopni i susz bezę przez 3 godziny
  • Wyłącz grzanie, ale bezę pozostaw w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach

Krem

  • Ubij śmietanę z cukrem pod koniec dodając mascarpone i maliny.
  • Rozsmaruj na jednej z bez 2/3 kremu śmietankowo-malinowego i przykryj drugą bezą
  • Na wierzch wyłóż resztę kremu i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na godzinę i gotowe.
Uwagi dodatkowe
Do tortu wykorzystaliśmy maliny i borówki, ponieważ akurat zaczął się na nie sezon. Równie dobrze jednak, możesz użyć innych owoców np truskawek, jagód, dojrzałych brzoskwiń, ananasów, czy porzeczek. 
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Zawsze powtarzam, że Karol ma super rękę do wypieków, Ty go postaw przy piekarniku i niech robi Ci ciacha takie jakie Ci się tylko zamarzą 🙂A beza wyszła wspaniałe, piękny i pyszny deser Ci wyczarował😍Ja do bezy również nie mam cierpliwości Kasiu tak jak Ty😁

Królowa Karo

Cudo! Pięknie wygląda, a do tego jak to beza – rozpływa się w ustach 🙂

Magda

Tort wyszedł super, pięknie wygląda, a do tego to idealne ciasto na lato, lekkie i pełne owoców 🙂 gratulacje 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Moja australijska Pavlova. Uwielbiam ten deser,ale tylko tam.

oni potrafią takie cuda robić, co nie umniejsza Karola,że taki cud robi.
Wygląda obłędnie!!!
Deser, nie Karol 😉5 stars

Wędrówki po kuchni

Beza chodzi za mną od dłuższego czasu, jednak ograniczam słodkości więc mogę sobie tylko pomarzyć. Twoja wygląda fantastycznie!


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
10
0
Napisz coś od Siebiex
()
x