Tort bezowy Pavlova z owocami
Składniki:
Beza
- 6 białek jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 garść malin
Owoce do dekoracji
- 1 garść malin
- 1 garść borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
Beza
- Białka oddziel od jajek i wlej do wysokiej misy
- Ubij pianę z białek aż lekko zesztywnieje i powoli dodawaj cukier
- Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodaj ocet i mąkę ciągle ubijając pianę
- Na blasze ułóż papier, a następnie odrysuj na nim od talerza dwa okręgi
- Wyłóż pianę na okręgi tak, by nie wystawała poza ich obręb, ale do niego dotykała
- Wstaw blachę do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz ok 30 min
- Zmniejsz moc grzania do 100 stopni i susz bezę przez 3 godziny
- Wyłącz grzanie, ale bezę pozostaw w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach
Krem
- Ubij śmietanę z cukrem pod koniec dodając mascarpone i maliny.
- Rozsmaruj na jednej z bez 2/3 kremu śmietankowo-malinowego i przykryj drugą bezą
- Na wierzch wyłóż resztę kremu i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na godzinę i gotowe.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Zawsze powtarzam, że Karol ma super rękę do wypieków, Ty go postaw przy piekarniku i niech robi Ci ciacha takie jakie Ci się tylko zamarzą 🙂A beza wyszła wspaniałe, piękny i pyszny deser Ci wyczarował😍Ja do bezy również nie mam cierpliwości Kasiu tak jak Ty😁
HE he no właśnie tak robię 😉
Cudo! Pięknie wygląda, a do tego jak to beza – rozpływa się w ustach 🙂
Dziękuję 🙂 Rzeczywiście super nam wyszła
Tort wyszedł super, pięknie wygląda, a do tego to idealne ciasto na lato, lekkie i pełne owoców 🙂 gratulacje 🙂
Dziękuję Kochana. Od dawna mi się takie marzyło 😉
Moja australijska Pavlova. Uwielbiam ten deser,ale tylko tam.
oni potrafią takie cuda robić, co nie umniejsza Karola,że taki cud robi.
Wygląda obłędnie!!!
Deser, nie Karol 😉
Oj zjadłabym Pavlova w Australii… 🙂
Beza chodzi za mną od dłuższego czasu, jednak ograniczam słodkości więc mogę sobie tylko pomarzyć. Twoja wygląda fantastycznie!
Jesteś na diecie Kochana ?