Tort bezowy Pavlova z owocami
Składniki:
Beza
- 6 białek jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 garść malin
Owoce do dekoracji
- 1 garść malin
- 1 garść borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
Beza
- Białka oddziel od jajek i wlej do wysokiej misy
- Ubij pianę z białek aż lekko zesztywnieje i powoli dodawaj cukier
- Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodaj ocet i mąkę ciągle ubijając pianę
- Na blasze ułóż papier, a następnie odrysuj na nim od talerza dwa okręgi
- Wyłóż pianę na okręgi tak, by nie wystawała poza ich obręb, ale do niego dotykała
- Wstaw blachę do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz ok 30 min
- Zmniejsz moc grzania do 100 stopni i susz bezę przez 3 godziny
- Wyłącz grzanie, ale bezę pozostaw w piekarniku do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach
Krem
- Ubij śmietanę z cukrem pod koniec dodając mascarpone i maliny.
- Rozsmaruj na jednej z bez 2/3 kremu śmietankowo-malinowego i przykryj drugą bezą
- Na wierzch wyłóż resztę kremu i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na godzinę i gotowe.
Jeśli wykonasz przepis na: Tort bezowy Pavlova z owocami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255