Szybki omlet ze szparagami na śniadanie

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Szybki omlet ze szparagami to fantastyczne danie na śniadanie, które robi się dosłownie błyskawicznie. Jest bardzo proste, ale myślę, że zadowoli najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Jak zawsze w prostocie siła, prawda? Zdradzę Ci jednak, że ta prostota jest pozorna. Sekret tkwi w odpowiednim podsmażeniu szparagów, by były idealnie chrupiące, ale nie twarde. Do tego jajka, troszkę sera, sól i już. Możesz opcjonalnie dodać ząbek rozgniecionego czosnku i pieprz. Ja nie dodałam akurat tutaj, ponieważ omlet wcinałam z moją mamą, która nie jest fanką czosnku i pieprzu.
Powiem Ci, że ten omlet jest tak pyszny i sycący, że bez wstydu możesz poczęstować gości, którzy zostali na noc po grillu, albo zrobić go na lekki obiad. Omlet jest smaczny także na zimno, więc do lunchbox'a jak znalazł.
W temacie przygotowania samego omletu jest mnóstwo szkół i sposobów przygotowania, a każdy kucharz broni swojego, jako jedynego słusznego, jak niepodległości. Np. u mojego Karola przygotowuje się omlet z mąką i mlekiem. Ja podczas swoich podróży zaobserwowałam, że omlet to same jajka, plus ewentualne dodatki. Jedni omlet przewracają na drugą stronę, inni podważąją, żeby jajko spłynęło pod spód, a jeszcze inni przykrywają pokrywką (dzisiaj będzie mix takich działań). Ile kuchni tyle sposobów. Nie mówiąc już o omletach przygotowywanych w różnych krajach.
Po dyskusjach w domu na temat wyższości omletu wschodnio-polskiego, nad omletem francuskim, poczytałam nieco o omletach na Świecie i o to, co wyczytałam:
Omlet japoński – nazywany tamagoyaki, jest to omlet, który jest często podawany do śniadania lub jako przekąska w Japonii. Składa się z jajek, cukru, soli i dashi (bulionu z wodorostów lub suszonej ryby), a jajka są smażone na specjalnej patelni, aby uzyskać trójkątny kształt.
Omlet hiszpański – znany również jako tortilla española, to jedno z najpopularniejszych dań w Hiszpanii. Jest to omlet składający się z ziemniaków, cebuli, jajek, soli i pieprzu. Jest on często podawany na zimno, jako przystawka lub przekąska.
Omlet francuski – nazywany także omeletą, jest to jedno z najbardziej znanych dań francuskich. Składa się z jajek, masła, soli i pieprzu, a do środka można dodać różne dodatki, takie jak szynka, ser, warzywa lub zioła. Jest on smażony na patelni i składany na pół lub trzy części.
Omlet angielski – jest to prosty omlet, który składa się z jajek, soli i pieprzu. Często podawany jest na śniadanie z dodatkami, takimi jak bekon, pomidory lub grzyby.
Omlet filipiński – znany jako tortang talong, jest to omlet składający się z bakłażana, cebuli, jajek, soli i pieprzu. Bakłażan jest uprzednio grillowany, a następnie dodawany jest do mieszanki jajecznej i smażony na patelni.
Omlet indyjski – znany jako masala omelette, jest to omlet, który składa się z jajek, cebuli, pomidorów, zielonej papryki i przypraw takich jak kurkuma, kolendra, kmin i chilli. Jest on smażony na patelni i podawane z chlebem lub jako przekąska.
Omlet meksykański – nazywany huevos a la mexicana, jest to omlet składający się z jajek, pomidorów, cebuli i papryki chilli. Składniki są smażone razem na patelni i podawane z tortillami, guacamole i innymi dodatkami.
Dzisiaj będzie omlet chyba najbardziej przypominający francuski. A na pewno przepyszny! Zresztą, oceń sama i daj znać jak smakuje.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 2 porcje
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 15 min.
Mój przepis na:

Omlet ze szparagami

Składniki:

  • 4 jajka
  • kilka szt zielonych, świeżych szparagów
  • 20 g żółtego sera
  • 1 szczypta soli i pieprzu (do smaku)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  • Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki, pozostaw całe główki, a łodygi pokrój w 1 cm kawałeczki.
  • Na średniej patelni, podsmaż na oliwie pokrojone łodyżki ok 3-5 minut (tutaj możesz w połowie smażenia dodać zmiażdżony ząbek czosnku)
  • W naczyniu miksującym rozdrobnij żółty ser 15 sek. / obroty 7
  • Załóż motylek, dodaj do sera jajka i sól – ubijaj 30 sek. / obroty 3,5
  • Wylej na podsmażone szparagi masę jajeczną i dodaj główki szparagów
  • Przykryj omlet pokrywką. Od czasu do czasu możesz podważać omlet, aby jajko wlało się pod spód i szybciej się usmażył.
  • Gdy wierz omletu się zetnie, zdejmij omlet z patelni i podawaj. Tak jak pisałam, omlet fajnie smakuje i na ciepło i na zimno. Smacznego.

Jeśli wykonasz przepis na: Omlet ze szparagami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także