Omlet Hiszpański – pomysł na ziemniaki pozostałe z obiadu

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Omlet Hiszpański, czyli tortilla de patatas, to bardzo popularne danie na Półwyspie Iberyjskim. Ale i dla nas to naprawdę swojskie smaki. Aż nieprawdopodobne, że w tak odległym kraju, można zjeść tak podobnie jak w Polsce.
W oryginale tortilla de patatas wykonuje się z surowych ziemniaków. I tak oczywiście też możesz go przygotować (ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy w oleju wraz z cebulą, aż zmiękną). Ja jednak proponuję Ci wykorzystać ziemniaki już ugotowane, pozostałe z obiadu. Myślę, że omlet hiszpański to fajny pomysł na kolację, gdy zostanie Ci kilka ziemniaków z obiadu. Takie tanie, proste, a ciekawe danie. Zawiera same składniki, które zazwyczaj masz w domu. Możesz więc wykorzystać je także jako danie awaryjne, gdy lodówka świeci pustkami, a trzeba zrobić coś na szybko na obiad, lub gdy wpadną goście. Omlet jest pyszny, pulchny i sycący.
Ilość porcji: 2 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Omlet hiszpański – pomysł na ziemniaki pozostałe z obiadu

Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 50 g oleju
  • 1/2 pęczka szczypiorku (do przybrania – niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju
  • Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, dodaj do cebuli, duś ok. 2 -3 minuty
    Warzywa powinny być całe przykryte olejem
  • Jajka roztrzep
  • Ziemniaki z cebulą odcedź i przełóż do miski
  • W misce wymieszaj ziemniaki z cebulą i jajkiem
  • Dodaj sól i pieprz
  • Smaż na rozgrzanym oleju, gdy spód zacznie się lekko ścinać, podważaj boki i wlewaj jajko pod spód
  • Na omlet połóż duży talerz do góry dnem. Odwróć patelnię tak, by omlet leżał na talerzu, a następnie zsuń omlet z powrotem na patelnię, by lekko podpiec drugą stronę
  • Usmażonego omleta przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem

Jeśli wykonasz przepis na: Omlet hiszpański – pomysł na ziemniaki pozostałe z obiadu, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Omlet Hiszpański z Thermomixem

  • Cebulę obierz, przekrój na pół, wrzuć do TM, 5s, obroty 5
  • Zgarnij cebulę ze ścianek, ustaw 3 min, 120st, obroty 1
  • Załóż motylek, dodaj olej, wodę, sól, pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, ustaw 3 min, 100st, obroty wsteczne 1
  • Wyjmij motylek, Odcedź ziemniaki i cebulę, przełóż do miski
  • Do naczynia miksującego wbij jajka, 10 sek, obroty 3
  • Wylej jajka do miski z warzywami i dalej postępuj jak w tradycyjnym przepisie
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także