Serowe rogaliki ze śliwkami

Kasia Potargana
6 komentarzy
Rogaliki serowe ze śliwkami są tak pyszne, że nawet moja domowa veganka, która nie je nabiału, dała się namówić i zajadała ze smakiem. Świeże są kruche, a następnego dnia robią się miękkie, lecz nie gumowe. Ciasto cudownie pachnie, a śliwka połączona z cynamonem jeszcze wzbogaca ten aromat.
Szczerze mówiąc nawet dostałam małą burę od rodziny, za to że kuszę takimi pysznościami, gdy jesteśmy na kwarantannie i nie ruszamy się tyle, ile byśmy chcieli (tzn. oni się nie ruszają, bo ja to chyba jestem w ruchu bardziej, niż w normalnych warunkach).
Przepis na rogaliki znalazłam na oryginalnysmak.pl. Troszkę przepis zmieniłam po swojemu, żeby było tak jak lubię. Myślę, że z obydwu przepisów wyjdą Ci przeprzepyszne rogaliki.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Rogaliki serowe ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g mielonego białego sera na sernik (ja kupuję taki w wiaderku)
  • 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma ok 300 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 śliwek (np węgierek)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i wyjęłam pestki
  • Obsypałam śliwki 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu, dobrze wymieszałam, by cukier i cynamon oblepiły dokładnie śliwki
  • Utarłam w misce masło z cukrem
  • Dodałam ser, 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy – wszystko razem krótko zmiksowałam
  • Stolnicę opruszyłam mąką i wyłożyłam ciasto na stolnicę
  • Włączyłam piekarnik, by się nagrzał do 180 st c
  • Podzieliłam ciasto na dwie kule
  • Rozwałkowałam pierwszą kulę na placek ok 3-4 mm grubości , cały czasy podsypywałam makę, ponieważ ciasto bardzo się kleiło do wałka i stolnicy
  • Pokroiłam placek na 8 trójkątnych części
  • Na szerszym końcu trójkątów kładłam połówkę śliwki i zawijałam właśnie od szerszego końca, a następnie zaginałam rogi tworząc rogaliki
  • Rogaliki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dość luźno, żeby się nie stykały
  • Te same czynności powtórzyłam z drugą kulą ciasta.
  • Obie blaszki włożyłam jednocześnie do piekarnika i piekłam rogaliki 30 min
  • Rogaliki wyjęłam natychmiast po upieczeniu, by nie zbrązowiały za bardzo – pozostawiłam do wystygnięcia
  • Chłodne rogaliki posypałam cukrem pudrem
Takie rogaliki ze śliwką to pyszny deser, czy podwieczorek, ale też fajny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Smacznego

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Ale mi narobiłaś apetytu! Jutro lecę po śliwki 🙂

Pełnia Smaków

Ależ one przepysznie wyglądają 🙂

Słodko Słodka

Takie serowe rogaliki są pyszne, uwielbiam 🙂

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności