Rogaliki serowe ze śliwkami są tak pyszne, że nawet moja domowa veganka, która nie je nabiału, dała się namówić i zajadała ze smakiem. Świeże są kruche, a następnego dnia robią się miękkie, lecz nie gumowe. Ciasto cudownie pachnie, a śliwka połączona z cynamonem jeszcze wzbogaca ten aromat. Szczerze mówiąc nawet dostałam małą burę od rodziny, za to że kuszę takimi pysznościami, gdy jesteśmy na kwarantannie i nie ruszamy się tyle, ile byśmy chcieli (tzn. oni się nie ruszają, bo ja to chyba jestem w ruchu bardziej, niż w normalnych warunkach).Przepis na rogaliki znalazłam na oryginalnysmak.pl. Troszkę przepis zmieniłam po swojemu, żeby było tak jak lubię. Myślę, że z obydwu przepisów wyjdą Ci przeprzepyszne rogaliki.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Mój przepis na:Rogaliki serowe ze śliwkami
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g mielonego białego sera na sernik (ja kupuję taki w wiaderku)
- 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma ok 300 ml)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 śliwek (np węgierek)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
Sposób wykonania:
- Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i wyjęłam pestki
- Obsypałam śliwki 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu, dobrze wymieszałam, by cukier i cynamon oblepiły dokładnie śliwki
- Utarłam w misce masło z cukrem
- Dodałam ser, 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy – wszystko razem krótko zmiksowałam
- Stolnicę opruszyłam mąką i wyłożyłam ciasto na stolnicę
- Włączyłam piekarnik, by się nagrzał do 180 st c
- Podzieliłam ciasto na dwie kule
- Rozwałkowałam pierwszą kulę na placek ok 3-4 mm grubości , cały czasy podsypywałam makę, ponieważ ciasto bardzo się kleiło do wałka i stolnicy
- Pokroiłam placek na 8 trójkątnych części
- Na szerszym końcu trójkątów kładłam połówkę śliwki i zawijałam właśnie od szerszego końca, a następnie zaginałam rogi tworząc rogaliki
- Rogaliki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dość luźno, żeby się nie stykały
- Te same czynności powtórzyłam z drugą kulą ciasta.
- Obie blaszki włożyłam jednocześnie do piekarnika i piekłam rogaliki 30 min
- Rogaliki wyjęłam natychmiast po upieczeniu, by nie zbrązowiały za bardzo – pozostawiłam do wystygnięcia
- Chłodne rogaliki posypałam cukrem pudrem
Takie rogaliki ze śliwką to pyszny deser, czy podwieczorek, ale też fajny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Smacznego
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Ale mi narobiłaś apetytu! Jutro lecę po śliwki 🙂
Smacznego 🙂
Ależ one przepysznie wyglądają 🙂
dziękuję 🙂 są pyszne 😉
Takie serowe rogaliki są pyszne, uwielbiam 🙂
To fakt 🙂