Czytasz teraz
Serowe rogaliki ze śliwkami

Serowe rogaliki ze śliwkami

Kasia Potargana
Rogaliki serowe ze śliwkami są tak pyszne, że nawet moja domowa veganka, która nie je nabiału, dała się namówić i zajadała ze smakiem. Świeże są kruche, a następnego dnia robią się miękkie, lecz nie gumowe. Ciasto cudownie pachnie, a śliwka połączona z cynamonem jeszcze wzbogaca ten aromat.
Szczerze mówiąc nawet dostałam małą burę od rodziny, za to że kuszę takimi pysznościami, gdy jesteśmy na kwarantannie i nie ruszamy się tyle, ile byśmy chcieli (tzn. oni się nie ruszają, bo ja to chyba jestem w ruchu bardziej, niż w normalnych warunkach).
Przepis na rogaliki znalazłam na oryginalnysmak.pl. Troszkę przepis zmieniłam po swojemu, żeby było tak jak lubię. Myślę, że z obydwu przepisów wyjdą Ci przeprzepyszne rogaliki.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Rogaliki serowe ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g mielonego białego sera na sernik (ja kupuję taki w wiaderku)
  • 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma ok 300 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 śliwek (np węgierek)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i wyjęłam pestki
  • Obsypałam śliwki 1 łyżką cukru i łyżeczką cynamonu, dobrze wymieszałam, by cukier i cynamon oblepiły dokładnie śliwki
  • Utarłam w misce masło z cukrem
  • Dodałam ser, 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy – wszystko razem krótko zmiksowałam
  • Stolnicę opruszyłam mąką i wyłożyłam ciasto na stolnicę
  • Włączyłam piekarnik, by się nagrzał do 180 st c
  • Podzieliłam ciasto na dwie kule
  • Rozwałkowałam pierwszą kulę na placek ok 3-4 mm grubości , cały czasy podsypywałam makę, ponieważ ciasto bardzo się kleiło do wałka i stolnicy
  • Pokroiłam placek na 8 trójkątnych części
  • Na szerszym końcu trójkątów kładłam połówkę śliwki i zawijałam właśnie od szerszego końca, a następnie zaginałam rogi tworząc rogaliki
  • Rogaliki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dość luźno, żeby się nie stykały
  • Te same czynności powtórzyłam z drugą kulą ciasta.
  • Obie blaszki włożyłam jednocześnie do piekarnika i piekłam rogaliki 30 min
  • Rogaliki wyjęłam natychmiast po upieczeniu, by nie zbrązowiały za bardzo – pozostawiłam do wystygnięcia
  • Chłodne rogaliki posypałam cukrem pudrem
Uwagi dodatkowe
Takie rogaliki ze śliwką to pyszny deser, czy podwieczorek, ale też fajny pomysł na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Smacznego
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Ale mi narobiłaś apetytu! Jutro lecę po śliwki 🙂

Pełnia Smaków

Ależ one przepysznie wyglądają 🙂

Słodko Słodka

Takie serowe rogaliki są pyszne, uwielbiam 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x