Sernik z malinami i kruszonką
Składniki:
Spód
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju (do wysmarowania boków tortownicy)
Sernik
- 1000 g sera na sernik (z wiaderka)
- 200 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 80 g budyniu śmietankowego, lub waniliowego (bez cukru)
Warstwa malinowa
- 400 g mrożonych malin (opakowanie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
Kruszonka
- 30 g pszennej mąki
- 20 g cukru
- 20 g zimnego masła
Sposób wykonania:
Spód
- Z podanych składników zagnieć ciasto na stolnicy (nie uprzątaj stolnicy po tej czynności)
- Dno tortownicy 28cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem, a następnie wyklej ciastem dno i boki, ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki
Sernik
- Wbij jajka do miski, dodaj budyń – zmiksuj mikserem
- Dodaj serek kremowy, twaróg, cukier waniliowy i cukier – dokładnie utrzyj na gładką, jednolitą masę
- Wyłóż masę do foremki
- W osobnej misce wymieszaj maliny z cukrem i mąką ziemniaczaną
- Wyłóż maliny na masę serową
- Rozgrzej piekarnik do 180st
Kruszonka
- Na stolnicy zagnieć ciasto z podanych składników
- Odrywaj maleńkie kawałeczki i wrzucaj je na maliny
Sernik z malinami c.d.
- Piecz sernik w temperaturze 180st przez ok 50 minut
- Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby nieco przestygł i nie opadł
- Przestudzony sernik postaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny
Jeśli wykonasz przepis na: Sernik z malinami i kruszonką, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
I jak zawsze, wersja na Thermomix TM6
Spód
- Składniki umieść w naczyniu miksującym, ustaw 30s/ obroty 6
- Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wysmaruj boki olejem
- Wyklej ciastem tortownicę wraz z bokami, nakłuj widelcem, wstaw do lodówki
Sernik
- Do naczynia miksującego wsyp budyń i wbij jajka ustaw 45s/obroty 5
- Dodaj pozostałe składniki, ustaw 45sekund/ obroty 5
- Wyłóż masę na wcześniej przygotowane ciasto
Maliny
- Maliny wymieszaj w cukrem i mąką ziemniaczaną
- Połóż maliny na masę serową
- Rozgrzej piekarnik do 180st
Kruszonka
- Umieść cukier, mąkę, masło w naczyniu miksującym, ustaw 10s/ obroty 4
Sernik z malinami c.d.
- Posyp sernik przygotowaną kruszonką
- Piecz sernik w temperaturze 180st przez ok 50 -60 minut
- Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku, aby lekko przestygł, następnie postaw sernik w chłodnym miejscu do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny
Jeśli wypróbujesz mój, a właściwie Małgosi, przepis, będzie mi miło jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu.