Sernik z malinami i kruszonką

Kasia Potargana
6 komentarzy
Przepis na sernik z malinami i kruszonką dostałam od mojej koleżanki Małgosi. Przyniosła go na nasze spotkanie. Od razu się w nim zakochałam i tylko myślałam, na jaką okazję go przygotować. Okazja pojawiła się bardzo szybko. Pierwsza parapetówka. Piszę pierwsza, bo pewnie sporo tych parapetówek nas czeka. Tym razem przyszli rodzice, którzy są prawdziwymi smakoszami. Trzeba się było postarać.
Wstałam rano, wszystko naszykowałam, sprzątanie itd. Wiesz, jak to jest, jak chcesz kogoś ugościć. Wstawiłam sernik do piekarnika, zakręciłam ciasto na słodkie bułeczki, Karol zaczął robić jeszcze jedno ciasto i… prąd wysiadł. Sprawdzamy korki. Wszystko ok. Padł na nas blady strach. Niebawem rodzicie będą u nas, a my w proszku. Sernik w połowie pieczenia. Ciasto na bułeczki rośnie, lecz nie ma jak ich upiec. Co teraz? Prąd u sąsiadów jest, a u nas nie. O co chodzi? Czyżby potrzebna była interwencja elektryka?
Na szczęście Karol nie lubi dawać za wygraną. Tak długo szukał przyczyny, aż znalazł. Okazało się, że mamy jeszcze jedne korki. Ukryte w najmniej spodziewanym miejscu. Wszystko dobrze się skończyło. Sernik na szczęście nie opadł, czego bardzo się bałam. Bułeczki pięknie się upiekły a i Karol zdążyć zrobić swoje ciasto. Rodzicom podobało się nasze mieszkanko, a ciasta bardzo chwalili.
Podaję więc przepis na sernik, który potrafi przetrwać nawet mały kataklizm. Jest przepyszny, delikatny i bardzo wilgotny, a maliny świetnie przełamują słodycz sernika swoją delikatną kwaskowatością. Z powodu naszych przygód, sernik podawałam jeszcze ciepły, ale warto zrobić go wcześniej i poczekać, aż dobrze się schłodzi. Jest jeszcze smaczniejszy.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 40 min.
Mój przepis na:

Sernik z malinami i kruszonką

Składniki:

Spód

  • 100 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju (do wysmarowania boków tortownicy)

Sernik

  • 1000 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 200 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g budyniu śmietankowego, lub waniliowego (bez cukru)

Warstwa malinowa

  • 400 g mrożonych malin (opakowanie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru

Kruszonka

  • 30 g pszennej mąki
  • 20 g cukru
  • 20 g zimnego masła

Sposób wykonania:

Spód

  • Z podanych składników zagnieć ciasto na stolnicy (nie uprzątaj stolnicy po tej czynności)
  • Dno tortownicy 28cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem, a następnie wyklej ciastem dno i boki, ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki

Sernik

  • Wbij jajka do miski, dodaj budyń – zmiksuj mikserem
  • Dodaj serek kremowy, twaróg, cukier waniliowy i cukier – dokładnie utrzyj na gładką, jednolitą masę
  • Wyłóż masę do foremki
  • W osobnej misce wymieszaj maliny z cukrem i mąką ziemniaczaną
  • Wyłóż maliny na masę serową
  • Rozgrzej piekarnik do 180st

Kruszonka

  • Na stolnicy zagnieć ciasto z podanych składników
  • Odrywaj maleńkie kawałeczki i wrzucaj je na maliny

Sernik z malinami c.d.

  • Piecz sernik w temperaturze 180st przez ok 50 minut
  • Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby nieco przestygł i nie opadł
  • Przestudzony sernik postaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny

I jak zawsze, wersja na Thermomix TM6

Spód

  • Składniki umieść w naczyniu miksującym, ustaw 30s/ obroty 6
  • Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wysmaruj boki olejem
  • Wyklej ciastem tortownicę wraz z bokami, nakłuj widelcem, wstaw do lodówki

Sernik

  • Do naczynia miksującego wsyp budyń i wbij jajka ustaw 45s/obroty 5
  • Dodaj pozostałe składniki, ustaw 45sekund/ obroty 5
  • Wyłóż masę na wcześniej przygotowane ciasto

Maliny

  • Maliny wymieszaj w cukrem i mąką ziemniaczaną
  • Połóż maliny na masę serową
  • Rozgrzej piekarnik do 180st

Kruszonka

  • Umieść cukier, mąkę, masło w naczyniu miksującym, ustaw 10s/ obroty 4

Sernik z malinami c.d.

  • Posyp sernik przygotowaną kruszonką
  • Piecz sernik w temperaturze 180st przez ok 50 -60 minut
  • Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku, aby lekko przestygł, następnie postaw sernik w chłodnym miejscu do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 3-4 godziny

Jeśli wypróbujesz mój, a właściwie Małgosi, przepis, będzie mi miło jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Czy to nie przepis zaczerpnięte z Kwestii Smaku z małymi modyfikacjami?😉 Jest pyszny i mega prosty.

Marzena

Wygląda naprawdę pysznie 🙂 Tak się składa, że dawno nie robiłam sernika.

Słodko Słodka

Nie sposób się oprzeć 🙂 Pyszny serniczek.5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności