Drożdżówki z wiśniami od mojej teściowej

Kasia Potargana
2 komentarze
Nie od dzisiaj wiadomo, że moja teściowa jest kucharką doskonałą. A już drożdżówki w jej wykonaniu to majstersztyk! Właśnie podrzuciła mi parę sztuk wraz z przepisem, więc na gorąco przesyłam Ci przepis nie czekając na piątek.
Zresztą tak się zastanawiam, czy jak mamy teraz sezon owocowo warzywny i produkujemy tyle pysznego jedzonka, to czy nie zwiększyć ilości wpisów kulinarnych w tygodniu. Szkoda tego trzymać w zakamarkach komputera i się nie dzielić, prawda?
Bułeczki są cudownie miękkie i pachnące. Lekko kwaskowe wiśnie równoważą słodycz ciasta i kruszonki. Takie drożdżówki z wiśniami są super na letni podwieczorek, lub drugie śniadanie.
Ilość porcji: 20 osoby
Kalorii na 100 g:: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Drożdżówki z wiśniami od mojej teściowej

Składniki:

Ciasto na bułki

  • 600 g mąki
  • 250 g mleka
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Wiśnie

  • 1 kg wiśni
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka

  • 75 g maki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

  • Wiśnie wypłucz, usuń ogonki i wydryluj
  • Wiśnie przesyp cukrem i cynamonem
  • Umieść wiśnie w durszlaku nad miską, odstaw na ok 30 minut by odsączyć sok (sok możesz po prostu wypić)
  • Mleko wymieszaj z drożdżami, 2 łyżkami cukru i łyżką mąki, odstaw na ok 30 minut
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę
  • Wymieszaj nożem składniki na kruszonkę, uformuj kulkę i włóż do lodówki
  • żółtka oddziel od białek, roztop masło
  • Do miski wsyp sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka, masło i drożdżowy rozczyn
  • Wyrób ciasto na gładką, jednolitą masę, odstaw na 30 min
  • Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj na grubość 1,5 cm, a następnie wykrawaj z ciasta krążki o średnicy 10cm (ja używam do tego miseczki bulionówki)
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i układaj na niej powstałe placki w odległości 2-3 cm od siebie
  • Nagrzej piekarnik do 180 st C
  • W każdym placku zrób wgłębienie dociskając spód szklanki
  • We wgłębieniach ułóż odsączone wiśnie
  • Brzegi bułeczek posmaruj białkiem
  • Wyjmij kruszonkę z lodówki i albo zetrzyj na tartce, albo po prostu skub ciasto i rzucaj na owoce
  • Tak przygotowane drożdżówki piecz w piekarniku ok 20-30 minut aż się zarumienią
  • Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia
  • Zajadaj ze smakiem

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Rosną w piekarniku aż miło 🙂

Przepis na drożdżówki z wiśniami z Thermomix

  • Przygotuj wiśnie jak w klasycznym przepisie
  • Przygotuj kruszonkę: masło pokrój na kawałki, wrzuć wraz z cukrem i mąką do naczynia miksującego, ustaw 10 sekund, obroty 6
  • Oddziel żółtka od białek
  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki, ustaw 5 minut, 37 st, obroty 1
  • Dodaj sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka, masło i drożdżowy rozczyn , ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 minuty
  • Przełóż ciasto do miski, pozostaw na 30 minut
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
  • Naczynie miksujące umyj używając skorupek jajek – wrzuć skorupki do misy, wlej ok 100g wody, ustaw mycie po cieście

Jeżeli zdecydujesz się na wykonanie drożdżówek z wiśniami wg tego przepisu, proszę wyślij mi zdjęcie na mail: [email protected] – z radością umieszczę je w tym wpisie.

Zapraszam Cię też do kontatku poprzez moje SM: Facebook i Instagram, gdzie staram się odpowiadać na twoje komentarze jak najszybciej.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Cholercia a moja teściowa tak dobrze nie piecze 😜 Teść zawsze mówi, że najlepsze ciasto z zakalcem 😁Takie domowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze od Kochanej Teściowej to już w ogóle ❤️5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności