Drożdżówki z wiśniami od mojej teściowej
Składniki:
Ciasto na bułki
- 600 g mąki
- 250 g mleka
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 1 op cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 60 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wiśnie
- 1 kg wiśni
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 75 g maki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Sposób wykonania:
- Wiśnie wypłucz, usuń ogonki i wydryluj
- Wiśnie przesyp cukrem i cynamonem
- Umieść wiśnie w durszlaku nad miską, odstaw na ok 30 minut by odsączyć sok (sok możesz po prostu wypić)
- Mleko wymieszaj z drożdżami, 2 łyżkami cukru i łyżką mąki, odstaw na ok 30 minut
- W tym czasie przygotuj kruszonkę
- Wymieszaj nożem składniki na kruszonkę, uformuj kulkę i włóż do lodówki
- żółtka oddziel od białek, roztop masło
- Do miski wsyp sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka, masło i drożdżowy rozczyn
- Wyrób ciasto na gładką, jednolitą masę, odstaw na 30 min
- Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj na grubość 1,5 cm, a następnie wykrawaj z ciasta krążki o średnicy 10cm (ja używam do tego miseczki bulionówki)
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i układaj na niej powstałe placki w odległości 2-3 cm od siebie
- Nagrzej piekarnik do 180 st C
- W każdym placku zrób wgłębienie dociskając spód szklanki
- We wgłębieniach ułóż odsączone wiśnie
- Brzegi bułeczek posmaruj białkiem
- Wyjmij kruszonkę z lodówki i albo zetrzyj na tartce, albo po prostu skub ciasto i rzucaj na owoce
- Tak przygotowane drożdżówki piecz w piekarniku ok 20-30 minut aż się zarumienią
- Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia
- Zajadaj ze smakiem
Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżówki z wiśniami od mojej teściowej, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Przepis na drożdżówki z wiśniami z Thermomix
- Przygotuj wiśnie jak w klasycznym przepisie
- Przygotuj kruszonkę: masło pokrój na kawałki, wrzuć wraz z cukrem i mąką do naczynia miksującego, ustaw 10 sekund, obroty 6
- Oddziel żółtka od białek
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki, ustaw 5 minut, 37 st, obroty 1
- Dodaj sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka, masło i drożdżowy rozczyn , ustaw tryb wyrabiania ciasta na 3 minuty
- Przełóż ciasto do miski, pozostaw na 30 minut
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
- Naczynie miksujące umyj używając skorupek jajek – wrzuć skorupki do misy, wlej ok 100g wody, ustaw mycie po cieście
Jeżeli zdecydujesz się na wykonanie drożdżówek z wiśniami wg tego przepisu, proszę wyślij mi zdjęcie na mail: kontakt@myslipotarganej.pl – z radością umieszczę je w tym wpisie.
Zapraszam Cię też do kontatku poprzez moje SM: Facebook i Instagram, gdzie staram się odpowiadać na twoje komentarze jak najszybciej.