Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym, to szybka opcja do kawki, gdy chce nam się czegoś słodkiego, lub właśnie zadzwoniła przyjaciółka, że wpadnie na pogaduchy.
Rogaliki, mimo że na drożdżach, są lekko kruche. Wychodzą dosyć małe, więc nawet jak jesteś na diecie, możesz sobie na jednego takiego pozwolić. Będzie miał maksymalnie 150 kcal. Po prostu uwzględnij jego kaloryczność w dziennym bilansie kalorycznym.
Mamy teraz świetny czas na owoce. Brzoskwinie pysznią się na straganach i aż proszą się, by je kupić i zrobić dżem np. do rogalików. Wczoraj umieściłam na blogu przepis na dżem z brzoskwini. Możesz więc, najpierw zrobić dżem, a później rogaliki.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 1 godzina 5 min.
Mój przepis na:

Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (plus garść mąki do oprószenia blatu)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 12% -18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (ok 250 ml)
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Mąkę wysyp dla blat zrób dołek w kopczyku, dodaj masło, drożdże – połącz je za pomocą noża
  • Dodaj śmietanę, jajka, cukier – połącz nożem z resztą ciasta a następnie zagnieć tak, by ciasto stanowiło jednolitą masę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200st, a blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • Oprósz blat mąką, podziel ciasto na 4 części
  • Każdą część rozwałkuj na dość cienki, okrągły placek
  • Pokrój placek na 8 części, jak pizzę
  • Na szerszą część ułóż łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego, a następnie zwiń rogalik zaczynając od szerszego końca
  • Posmaruj każdy rogalik białkiem jajka
  • Rogaliki piecz ok 15 minut do uzyskania złotobrązowego koloru

Jeśli wykonasz przepis na: Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym przygotowane w Thermomix

  • Rozgrzej piekarnik do 200st
  • Masło pokrój na kawałki i włóż do naczynia miksującego, dodaj mąkę i pokruszone drożdże. Ustaw 10 sekund, obroty 4
  • Dodaj jajka, cukier, śmietanę. Ustaw tryb wyrabiania ciasta 3 minuty
  • Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Jeśli zamiast posypywać rogaliki cukrem pudrem, wolisz je polukrować tutaj znajdziesz przepis na lukier. Tylko chyba już nie dodawaj cynamonu.

Każdy rogalik to max 150 kcal

Subscribe
Powiadom o
guest
37 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także