Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym
Składniki:
- 600 g mąki pszennej (plus garść mąki do oprószenia blatu)
- 30 g świeżych drożdży
- 150 g zimnego masła
- 3 jajka
- 200 g gęstej śmietany 12% -18%
- 2 łyżki cukru
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (ok 250 ml)
- 2 białka jajka
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
- Mąkę wysyp dla blat zrób dołek w kopczyku, dodaj masło, drożdże – połącz je za pomocą noża
- Dodaj śmietanę, jajka, cukier – połącz nożem z resztą ciasta a następnie zagnieć tak, by ciasto stanowiło jednolitą masę.
- Rozgrzej piekarnik do 200st, a blachę wyłóż papierem do pieczenia
- Oprósz blat mąką, podziel ciasto na 4 części
- Każdą część rozwałkuj na dość cienki, okrągły placek
- Pokrój placek na 8 części, jak pizzę
- Na szerszą część ułóż łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego, a następnie zwiń rogalik zaczynając od szerszego końca
- Posmaruj każdy rogalik białkiem jajka
- Rogaliki piecz ok 15 minut do uzyskania złotobrązowego koloru
Jeśli wykonasz przepis na: Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym przygotowane w Thermomix
- Rozgrzej piekarnik do 200st
- Masło pokrój na kawałki i włóż do naczynia miksującego, dodaj mąkę i pokruszone drożdże. Ustaw 10 sekund, obroty 4
- Dodaj jajka, cukier, śmietanę. Ustaw tryb wyrabiania ciasta 3 minuty
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i dalej postępuj jak w klasycznym przepisie
Jeśli zamiast posypywać rogaliki cukrem pudrem, wolisz je polukrować tutaj znajdziesz przepis na lukier. Tylko chyba już nie dodawaj cynamonu.