Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym

Kasia Potargana
8 komentarzy
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym, to szybka opcja do kawki, gdy chce nam się czegoś słodkiego, lub właśnie zadzwoniła przyjaciółka, że wpadnie na pogaduchy.
Rogaliki, mimo że na drożdżach, są lekko kruche. Wychodzą dosyć małe, więc nawet jak jesteś na diecie, możesz sobie na jednego takiego pozwolić. Będzie miał maksymalnie 150 kcal. Po prostu uwzględnij jego kaloryczność w dziennym bilansie kalorycznym.
Mamy teraz świetny czas na owoce. Brzoskwinie pysznią się na straganach i aż proszą się, by je kupić i zrobić dżem np. do rogalików. Wczoraj umieściłam na blogu przepis na dżem z brzoskwini. Możesz więc, najpierw zrobić dżem, a później rogaliki.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 1 godz. 5 min.
Mój przepis na:

Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (plus garść mąki do oprószenia blatu)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 12% -18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego (ok 250 ml)
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Mąkę wysyp dla blat zrób dołek w kopczyku, dodaj masło, drożdże – połącz je za pomocą noża
  • Dodaj śmietanę, jajka, cukier – połącz nożem z resztą ciasta a następnie zagnieć tak, by ciasto stanowiło jednolitą masę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200st, a blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • Oprósz blat mąką, podziel ciasto na 4 części
  • Każdą część rozwałkuj na dość cienki, okrągły placek
  • Pokrój placek na 8 części, jak pizzę
  • Na szerszą część ułóż łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego, a następnie zwiń rogalik zaczynając od szerszego końca
  • Posmaruj każdy rogalik białkiem jajka
  • Rogaliki piecz ok 15 minut do uzyskania złotobrązowego koloru

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Zapraszam do kontaktu:
tel. 794946255
e-mail: [email protected]
Jestem przedstawicielem Thermomix
Pozdrawiam
Kasia

Półkruche, drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym przygotowane w Thermomix

  • Rozgrzej piekarnik do 200st
  • Masło pokrój na kawałki i włóż do naczynia miksującego, dodaj mąkę i pokruszone drożdże. Ustaw 10 sekund, obroty 4
  • Dodaj jajka, cukier, śmietanę. Ustaw tryb wyrabiania ciasta 3 minuty
  • Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Jeśli zamiast posypywać rogaliki cukrem pudrem, wolisz je polukrować tutaj znajdziesz przepis na lukier. Tylko chyba już nie dodawaj cynamonu.

Każdy rogalik to max 150 kcal

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
filmy hd

Wygląda niesamowicie! Muszę spróbować w tym tygodniu. Pięknie to wygląda – idealne na sobotni wieczór!

Pichceniomania

Ja od niedawna robię co roku dżem morelkowy i taki właśnie wykorzystam do tego przepisu 🙂 Wyglądają obłędnie!

Słodko Słodka

Rogaliczki jak malowane, nadzienie pyszne 🙂5 stars

cinemak.pl

ale bym takiego rogalika zjadla 😉 dzieki za przepis

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności