Film z przepisem krok po kroku:
Deser walentynkowy – mleczna pianka z serduszkami
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 g gorącej wody
- 2 opakowania galaretki przezroczystej (lub innej jasnej np. mango)
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 400 g gorącej wody
- 200 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
- 100 g cukru pudru
Sposób wykonania:
- Wsyp galaretką truskawkową do naczynia miksującego, dolej 400 g gorącej wody, ustaw 2 minuty / obroty 2
- Wlej na duży, płaski talerz większość galaretki tak, by miała ok 4 mm "głębokości" i pozostaw do stężenia (najlepiej w lodówce)
- Pozostałą galaretkę wlej do silikonowych foremek – serduszek, pozostaw do stężenia
- Gdy galaretka stężeje, przystąp do przygotowania pianki: Do naczynia miksującego wsyp dwie galaretki przezroczyste, zalej 400 g gorącej wody i ustaw 2 minuty / obroty 2
- Pozostaw w naczyniu do przestudzenia
- Załóż motylek i do przestudzonej galaretki przezroczystej dolej 500ml mleka skondensowanego
- Ubijaj 4 minuty / obroty 4 (możesz wydłużyć czas ubijania, jeśli nie wyjdzie Ci pianka)
- Foremką do ciastek wytnij serduszka z truskawkowej galaretki
- Delikatnie podważając nożem zdejmij 2 serduszka z talerza i wklej je na ścianki pucharka lub dużego kieliszka do wina
- Ostrożnie i powoli wlej białą piankę do kieliszka, uważając, by pianka nie dostała się pod serduszka
- Czynności powtórz dla każdego pucharka, wstaw pucharki do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie, umyj i wysusz naczynie miksujące, oraz motylek.
- Ponownie załóż motylek, to naczynia miksującego wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubij ją na bitą śmietanę (ja ustawiam 5 minut / obroty 4, zostawiam pokrywę bez miarki i obserwuję, czy śmietana się ubiła, jak się ubije, wyłączam TM), pod koniec ubijania wsyp cukier puder przez otwór w pokrywie.
- Wyjmij pucharki z lodówki, udekoruj desery bitą śmietaną wyciśniętą ze szprycy i ułóż na niej serduszka wyjęte z foremek silikonowych.
- Desery wstaw jeszcze na ok 15 minut do lodówki i podawaj z miłością i odrobiną uśmiechu.
Jeśli wykonasz przepis na: Deser walentynkowy – mleczna pianka z serduszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255