Deser walentynkowy – mleczna pianka z serduszkami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Niedługo Walentynki. Podsyłam więc pomysł, na deser walentynkowy. Delikatny, lekko słodki, z zatopionym serduszkiem, sekretnym wyznaniem miłości. Przygotuj go dla tych, których kochasz. Dla ukochanego/nej, przyjaciółki, siostry, dzieciaków, lub rodziców i koniecznie dla… siebie! Bo nie ma ważniejszej i bardziej potrzebującej Twojej miłości osoby, niż Ty sama.
Dopieść więc siebie i bliskich tym pysznym deserem. Zapewniam Cię, że choć wykonanie wymaga odrobiny cierpliwości i precyzji efekt zaskoczy obdarowanych. Przepis nie jest jakoś bardzo skomplikowany. Cała trudność polega na wycięciu i wklejeniu serduszek. Jeśli obawiasz się, czy dasz sobie radę z jego zrobieniem, zapewniam Cię, że dasz. Ja zrobiłam, to i Ty zrobisz.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Chłodzenie: 2 godziny
Czas całkowity: 2 godziny 15 min.
Mój przepis na:

Deser walentynkowy – mleczna pianka z serduszkami

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 400 g gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki przezroczystej (lub innej jasnej np. mango)
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 g gorącej wody
  • 200 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
  • 100 g cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Wsyp galaretką truskawkową do naczynia miksującego, dolej 400 g gorącej wody, ustaw 2 minuty / obroty 2
  • Wlej na duży, płaski talerz większość galaretki tak, by miała ok 4 mm "głębokości" i pozostaw do stężenia (najlepiej w lodówce)
  • Pozostałą galaretkę wlej do silikonowych foremek – serduszek, pozostaw do stężenia
  • Gdy galaretka stężeje, przystąp do przygotowania pianki: Do naczynia miksującego wsyp dwie galaretki przezroczyste, zalej 400 g gorącej wody i ustaw 2 minuty / obroty 2
  • Pozostaw w naczyniu do przestudzenia
  • Załóż motylek i do przestudzonej galaretki przezroczystej dolej 500ml mleka skondensowanego
  • Ubijaj 4 minuty / obroty 4 (możesz wydłużyć czas ubijania, jeśli nie wyjdzie Ci pianka)
  • Foremką do ciastek wytnij serduszka z truskawkowej galaretki
  • Delikatnie podważając nożem zdejmij 2 serduszka z talerza i wklej je na ścianki pucharka lub dużego kieliszka do wina
  • Ostrożnie i powoli wlej białą piankę do kieliszka, uważając, by pianka nie dostała się pod serduszka
  • Czynności powtórz dla każdego pucharka, wstaw pucharki do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie, umyj i wysusz naczynie miksujące, oraz motylek.
  • Ponownie załóż motylek, to naczynia miksującego wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubij ją na bitą śmietanę (ja ustawiam 5 minut / obroty 4, zostawiam pokrywę bez miarki i obserwuję, czy śmietana się ubiła, jak się ubije, wyłączam TM), pod koniec ubijania wsyp cukier puder przez otwór w pokrywie.
  • Wyjmij pucharki z lodówki, udekoruj desery bitą śmietaną wyciśniętą ze szprycy i ułóż na niej serduszka wyjęte z foremek silikonowych.
  • Desery wstaw jeszcze na ok 15 minut do lodówki i podawaj z miłością i odrobiną uśmiechu.

Jeśli wykonasz przepis na: Deser walentynkowy – mleczna pianka z serduszkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także