Zapiekane ratatouille na okrągło – zupełnie jak z bajki

Kasia Potargana
4 komentarze
Ratatouille to potrawa francuska, pochodząca z okolic Nicei. W tradycyjnej formie to danie z duszonych bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Ot, zwykła warzywna potrawka.
Dzieciakom na całym świecie ratatouille kojarzy się z cudną kreskówką "Ratatuj", w której pewien szczurek chciał zostać szefem kuchni we francuskiej restauracji i aby zdobyć uznanie krytyka kulinarnego, podaje ratatouille w niecodzienny sposób. Twórcy filmu pomysł na potrawę wzięli z przepisu słynnego kucharza Thomasa Kellera, który jest autorem zapiekanego ratatouille.
Postanowiłam i ja przygotować takie zapiekane ratatouille na okrągło. Wygląda bardzo atrakcyjnie, smak każdego warzywa jest osobno wyczuwalny i… zawiera niewiele kalorii, ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnego ratatouille, używa się do niego niewielkiej ilości oliwy.
Troszkę uprościłam przepis z filmu i w ogóle nieco pozmieniałam, bo ja jakoś nie potrafię trzymać się przepisów (nie tyko kulinarnych ha ha ). W oryginale do sosu jest użyta pieczona papryka, ale nie miałam cierpliwości czekać aż się podpiecze, więc jeśli masz ochotę użyj pieczonej papryki. Do tego dla mnie w przepisie jest nieco mało przypraw ilościowo, więc zwiększyłam proporcje. Swoje ratatuille przygotowałam przy pomocy Thermomix. Jeśli nie posiadasz TM, będziesz musiała troszkę więcej postać przy kuchni, ale też sobie poradzisz.
Aby danie wyglądało ładnie, warto dobrać warzywa pod o podobnym przekroju. Mnie się to nie do końca udało, dlatego troszkę oszukałam i większe plastry przekroiłam na pół i tak ułożyłam by nie było widać.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 260
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz.
Mój przepis na:

Zapiekane ratatouille na okrągło -zupełnie jak z bajki

Składniki:

Sos pomidorowo-paprykowy

  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 600-700 g pomidorów
  • 1 garść liści świeżej bazylii
  • 1 garść listków pietrzuszki
  • 1 łyżka suszonego tymianku (lub garść świeżego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Warzywa

  • 2 małe bakłażany (szczupłe )
  • 2 cukinie zielone (też chude)
  • 2 cukinie żółte
  • 5 pomidorów (najlepiej rzymskich)

Sos ziołowy do polania

  • 1 garść świeżej bazyli
  • 1-2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego czosnku
  • 1 garść liści pietruszki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Sposób wykonania:

Sos pomidorowo-paprykowy

  • Cebulę obierz i drobno poszatkuj wrzuć na rozgrzany olej na dużej, głębokiej patelni
  • Czosnek obierz, rozgnieć dodaj do cebuli
  • Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, drobno pokrój dodaj do cebuli i czosnku
  • Pomidory pokrój w kostkę wrzuć na patelnię, (jeśli chcesz możesz je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę, ja tego nie robię)
  • Całość podsmaż, a następnie duś na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zmiękniecia, czy czy wręcz lekkiego rozpadnięcia się składników
  • Dodaj zioła i przyprawy, wymieszaj, odstaw

Sos ziołowy

  • Posiekaj drobno zioła, dodaj oliwę, czosnek, tymianek, sól i pieprz – dobrze wymieszaj

Warzywa

  • Wszystkie warzywa umyj
  • Bakłażana pokrój w cienkie plastry (3-4 mm) nasyp solą i pozstaw by puścił sok. Gdy bakłażan puści sok, odsącz go ręcznikiem papierowym, lub opłucz (pozbędziesz się w ten sposób goryczki)
  • Cukinie, oraz pomidory pokrój w takie same plastry jak bakłażana
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st C
  • Do okrągłego naczynia żaroodpornego, lub formy na tartę, przełóż sos pomidorowo – paprykowy
  • Układaj na sztorc plasterki warzyw dookoła formy tworząc coś na kształt spirali, w kolejności bakłażan, żółta cukinia, zielona cukinia, pomidor,m bakłażan, żółta cukinia, zielona cukinia, pomidor, bakłażan….
  • Gdy już ułożysz całość, nałóż na warzywa sos ziołowy, przykryj folią aluminiową, wstaw ratatouile do piekarnika i piecz ok 45 minut
  • Po tym czasie, zmniejsz siłę grzania do120 st, zdejmij przykrycie, piecz dalej jeszcze ok 15 minut

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Zapiekane ratatouille na okrągło z Thermomix’em

Sos ziołowy

  • zioła, oliwę, przyprawy umieść w Thermomix’ ie, ustaw 5 sek, obroty 6, przełóż do innego naczynia (nie myj naczynia miksującego)

Sos pomidorowo-paprykowy

  • Wrzuć do naczynia miksującego natkę pietruszki i bazylię, ustaw 3 sekundy, obroty 6 – przełóż do innego naczynia
  • Wrzuć do naczynia miksującego obraną i przekroją na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, dodaj oliwę, ustaw 5 sekund obroty 5
  • Ustaw 2 minuty, 120 st, obroty wsteczne 0,5
  • Dodaj paprykę przekrojoną na 4, ustaw 5 sek, obroty 5,
  • Ustaw 3 minuty, 120 st, obroty 1
  • Dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory, zioła i przyprawy, na pokrywę połóż koszyczek, ustaw 15 minut, 100st, obroty 1

Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie.

Ratatuoille na okrągło możesz podać jako samodzielne danie z dodatkiem pysznej bagietki, lub grzanek, lub potraktować je jako uzupełnienie do dań mięsnych

Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój przepis. Będzie mi bardzo przyjemnie, jeśli udostępnisz go dalej.

Czekam też na twoje komentarze i zdjęcia raratouille, które przygotujesz. Prześlij mi fotki na maila. Na pewno je umieszczę w tym poście.

Zaglądaj też do mnie na FBi IG, bądźmy w kontakcie na bieżąco.

Ściskam

Kasia

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Dla mnie rewelacja, mogłabym jeść warzywka w takiej formie na okrągło 🙂5 stars

szpileczkiibabeczki

Pięknie to wygląda 😉 lubię takie dania 😉

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności