Zapiekane ratatouille na okrągło -zupełnie jak z bajki
Składniki:
Sos pomidorowo-paprykowy
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- 600-700 g pomidorów
- 1 garść liści świeżej bazylii
- 1 garść listków pietrzuszki
- 1 łyżka suszonego tymianku (lub garść świeżego)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Warzywa
- 2 małe bakłażany (szczupłe )
- 2 cukinie zielone (też chude)
- 2 cukinie żółte
- 5 pomidorów (najlepiej rzymskich)
Sos ziołowy do polania
- 1 garść świeżej bazyli
- 1-2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego czosnku
- 1 garść liści pietruszki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Sposób wykonania:
Sos pomidorowo-paprykowy
- Cebulę obierz i drobno poszatkuj wrzuć na rozgrzany olej na dużej, głębokiej patelni
- Czosnek obierz, rozgnieć dodaj do cebuli
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, drobno pokrój dodaj do cebuli i czosnku
- Pomidory pokrój w kostkę wrzuć na patelnię, (jeśli chcesz możesz je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę, ja tego nie robię)
- Całość podsmaż, a następnie duś na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zmiękniecia, czy czy wręcz lekkiego rozpadnięcia się składników
- Dodaj zioła i przyprawy, wymieszaj, odstaw
Sos ziołowy
- Posiekaj drobno zioła, dodaj oliwę, czosnek, tymianek, sól i pieprz – dobrze wymieszaj
Warzywa
- Wszystkie warzywa umyj
- Bakłażana pokrój w cienkie plastry (3-4 mm) nasyp solą i pozstaw by puścił sok. Gdy bakłażan puści sok, odsącz go ręcznikiem papierowym, lub opłucz (pozbędziesz się w ten sposób goryczki)
- Cukinie, oraz pomidory pokrój w takie same plastry jak bakłażana
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C
- Do okrągłego naczynia żaroodpornego, lub formy na tartę, przełóż sos pomidorowo – paprykowy
- Układaj na sztorc plasterki warzyw dookoła formy tworząc coś na kształt spirali, w kolejności bakłażan, żółta cukinia, zielona cukinia, pomidor,m bakłażan, żółta cukinia, zielona cukinia, pomidor, bakłażan….
- Gdy już ułożysz całość, nałóż na warzywa sos ziołowy, przykryj folią aluminiową, wstaw ratatouile do piekarnika i piecz ok 45 minut
- Po tym czasie, zmniejsz siłę grzania do120 st, zdejmij przykrycie, piecz dalej jeszcze ok 15 minut
Jeśli wykonasz przepis na: Zapiekane ratatouille na okrągło -zupełnie jak z bajki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Zapiekane ratatouille na okrągło z Thermomix’em
Sos ziołowy
- zioła, oliwę, przyprawy umieść w Thermomix’ ie, ustaw 5 sek, obroty 6, przełóż do innego naczynia (nie myj naczynia miksującego)
Sos pomidorowo-paprykowy
- Wrzuć do naczynia miksującego natkę pietruszki i bazylię, ustaw 3 sekundy, obroty 6 – przełóż do innego naczynia
- Wrzuć do naczynia miksującego obraną i przekroją na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, dodaj oliwę, ustaw 5 sekund obroty 5
- Ustaw 2 minuty, 120 st, obroty wsteczne 0,5
- Dodaj paprykę przekrojoną na 4, ustaw 5 sek, obroty 5,
- Ustaw 3 minuty, 120 st, obroty 1
- Dodaj pokrojone w grubą kostkę pomidory, zioła i przyprawy, na pokrywę połóż koszyczek, ustaw 15 minut, 100st, obroty 1
Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie.
Ratatuoille na okrągło możesz podać jako samodzielne danie z dodatkiem pysznej bagietki, lub grzanek, lub potraktować je jako uzupełnienie do dań mięsnych
Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój przepis. Będzie mi bardzo przyjemnie, jeśli udostępnisz go dalej.
Czekam też na twoje komentarze i zdjęcia raratouille, które przygotujesz. Prześlij mi fotki na maila. Na pewno je umieszczę w tym poście.
Zaglądaj też do mnie na FBi IG, bądźmy w kontakcie na bieżąco.
Ściskam
Kasia