Bardzo szybki dżem z wiśni, czyli dżem wiśniowy dla zabieganych

Kasia Potargana
0 komentarzy
Bardzo szybki dżem z wiśni jest naprawdę bardzo szybki. Przygotujesz go, wraz z drylowaniem wiśni w 30 minut. Przepis jest na kilogram wiśni, więc wiadomo, gdybyś chciała zrobić więcej, to potrwa dłużej, ale i tak jest kapitalnie krótko.
Fajne mamy czasy, prawda? Kiedyś dżem to było roboty, a roboty! Przypalony garnek na bank, nawet, jak się starało przykładnie stać i mieszać. A teraz proszę: czysto w kuchni, garnek od razu do mycia i 15 minut smażenia.
Dżem wiśniowy zrobiłam na specjalne zamówienie Karola, który za nim przepada. Ja to z wiśni najbardziej nalewkę lubię, ha, ha! Ale od czasu do czasu, na serek, dżemik wiśniowy też położę. Dżem robiłam wczoraj, a już pół słoiczka zniknęło! Zupełnie nie mam pojęcia, jak to się stało!
Dżem wykonałam w Themomixie. W ogóle, powiem Ci, że przetwory, a szczególnie dżemy i powidła, to jest coś za co TM powinien dostać Oskara. Właśnie z powody powideł śliwkowych zakochałam się od pierwszego wejrzenia w tym urządzeniu. Do momentu zakupu Thermomixa, zrobiłam powidła śliwkowe raz i powiedziałam sobie, że nigdy więcej. To stanie godzinami przy garze i mieszanie, pilnowanie – to nie dla mnie. Cierpliwości mi brak. I to szorowanie przypalonego garnka, bo oczywiście nie upilnowałam… A teraz ciach, prach! Wrzucam owoce i cukier i samo się robi. Na Cookidoo.pl jest bardzo fajny przepis – polecam. Natomiast na moim blogu znajdziesz przepis na dżem truskawkowy i dżem brzoskwiniowy z nutką wanilii – zapraszam
No ale my dzisiaj nie o powidłach, tylko dżem wiśniowy mamy robić. Bierzemy się więc do roboty.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 3 -4 słoiczki
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Dżem wiśniowy dla zabieganych

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 300 g cukru
  • 40 g mieszanki żelującej 3:1

Sposób wykonania:

  • Umieść wiśnie w naczyniu miksującym, zmiksuj – 8 sek. / obroty 6
  • Dodaj cukier i mieszankę żelującą, gotuj – 15 minut / 100°C / obroty 3 (jeśli chcesz gęstszy dżem, zamiast miarki połóż na pokrywie koszyczek)
  • Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, od razu zakręć i odwróć do góry dnem. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Dżem powinien wytrzymać do 3 miesięcy. Jeśli chcesz go przechowywać dłużej, trzeba go zapasteryzować.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także