Domowy dżem truskawkowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 g cukru (zależnie od tego, jaki dżem lubicie możecie dać od 25 do 500 g cukru)
- 1 cytryna
Sposób wykonania:
- Truskawki przebierz, usuń szypułki i umyj
- Zostaw kilka truskawek, pozostałe włóż do garnka i rozgnieć
- Wstaw na palnik i smaż ok 15 minut
- Dodaj cukier i sok z cytryny
- Smaż ok 2,5-3 godziny od czasu do czasu mieszając
- W połowie czasu włóż do dżemu pozostałe truskawki
- Gorący dżem włóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć i postaw do góry dnem
- Jeśli robisz większe ilości, jako zapasy na zimę, warto dżem zapasteryzować. TUTAJ zobaczysz jak to się robi.
Jeśli wykonasz przepis na: Domowy dżem truskawkowy, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Przepis na dżem wykonany w Thermomix
- Obrane z szypułek truskawki umieść w naczyniu miksującym – zostaw kilka truskawek
- Dodaj cukier i sok z cytryny
- Na pokrywę naczynia miksującego (bez miarki) postaw koszyczek
- Ustaw 40 minut / Varoma / obroty 1
- Przez otwór w pokrywie włóż pozostałe truskawki
- Ustaw 10 minut / Varoma / obroty wsteczne 1
- Sprawdź, czy dżem osiągnął zdolność tężenia (na zimną łyżkę nabierz odrobinę dżemu, jak jego powierzchnia po chwili zacznie się marszczyć, znaczy, że dżem jest ok, jak nie – ustaw jeszcze 10 minut)
- Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem
Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis. Jeśli tak, proszę przekaż go znajomym. Być może zechcesz też podzielić się swoimi doświadczeniami z dżemowaniem w komentarzu? Pisz, zawsze czekam na twoje komentarze .