Czytasz teraz
Domowy dżem truskawkowy bez konserwantów

Domowy dżem truskawkowy bez konserwantów

Kasia Potargana
Dżem truskawkowy, to chyba jedyny dżem, który naprawdę lubię, dlatego zawsze musi być w domu chociaż słoiczek na wypadek, gdyby mi się zachciało moich ulubionych słodyczy, czyli…. kanapki z żółtym serem i dżemem.
Oczywiście najlepszy jest dżem domowy, taki bez konserwantów i dodatkowych substancji zagęszczających. I właśnie taki robię. Zajmuje to więcej czasu, niż przy użyciu zagęszczaczy, ale na pewno warto.
Wydaje mi się, że truskawki właśnie osiągnęły najniższą cenę i można je kupić w trochę większych ilościach, które są konieczne przy produkcji zapasów na zimę.
Podam Wam proporcje na 1 kg truskawek, czyli 2 słoiczki po 280 ml. Jeśli chcecie zrobić więcej dżemu, pomnóżcie ilość składników przez ilość kilogramów truskawek, z których będziecie robiły dżem.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 500
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 3 godz.
Czas całkowity: 3 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Domowy dżem truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 g cukru (zależnie od tego, jaki dżem lubicie możecie dać od 25 do 500 g cukru)
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

  • Truskawki przebierz, usuń szypułki i umyj
  • Zostaw kilka truskawek, pozostałe włóż do garnka i rozgnieć
  • Wstaw na palnik i smaż ok 15 minut
  • Dodaj cukier i sok z cytryny
  • Smaż ok 2,5-3 godziny od czasu do czasu mieszając
  • W połowie czasu włóż do dżemu pozostałe truskawki
  • Gorący dżem włóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć i postaw do góry dnem
  • Jeśli robisz większe ilości, jako zapasy na zimę, warto dżem zapasteryzować. TUTAJ zobaczysz jak to się robi.
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Taki domowy dżem, to bym mogła palcem ze słoika wyjadać 🙂 Pyszny

Słodko Słodka

Też tak lubię, zboczenie z czasów szkolnych, jak byłam w internacie 😉

Magda

Domowy dżem jest najlepszy, żaden sklepowy nie może się z nim równać 🙂

Zrzucbrzuch

Też robiliśmy w tym roku dżemy z naszych truskawek 🙂 W zimę są jak znalazł 🙂

Oliwia

Genialnie smakuje 🙂 zawsze kojarzyłam dżem z taką sztywna konsystencją, ale ten jest zupełnie inny!!!


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
8
0
Napisz coś od Siebiex
()
x