Domowy dżem truskawkowy bez konserwantów

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dżem truskawkowy, to chyba jedyny dżem, który naprawdę lubię, dlatego zawsze musi być w domu chociaż słoiczek na wypadek, gdyby mi się zachciało moich ulubionych słodyczy, czyli…. kanapki z żółtym serem i dżemem.
Oczywiście najlepszy jest dżem domowy, taki bez konserwantów i dodatkowych substancji zagęszczających. I właśnie taki robię. Zajmuje to więcej czasu, niż przy użyciu zagęszczaczy, ale na pewno warto.
Wydaje mi się, że truskawki właśnie osiągnęły najniższą cenę i można je kupić w trochę większych ilościach, które są konieczne przy produkcji zapasów na zimę.
Podam Wam proporcje na 1 kg truskawek, czyli 2 słoiczki po 280 ml. Jeśli chcecie zrobić więcej dżemu, pomnóżcie ilość składników przez ilość kilogramów truskawek, z których będziecie robiły dżem.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 500
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 3 hours
Czas całkowity: 3 hours 15 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Domowy dżem truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 g cukru (zależnie od tego, jaki dżem lubicie możecie dać od 25 do 500 g cukru)
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

  • Truskawki przebierz, usuń szypułki i umyj
  • Zostaw kilka truskawek, pozostałe włóż do garnka i rozgnieć
  • Wstaw na palnik i smaż ok 15 minut
  • Dodaj cukier i sok z cytryny
  • Smaż ok 2,5-3 godziny od czasu do czasu mieszając
  • W połowie czasu włóż do dżemu pozostałe truskawki
  • Gorący dżem włóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć i postaw do góry dnem
  • Jeśli robisz większe ilości, jako zapasy na zimę, warto dżem zapasteryzować. TUTAJ zobaczysz jak to się robi.

Jeśli wykonasz przepis na: Domowy dżem truskawkowy, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Przepis na dżem wykonany w Thermomix

  1. Obrane z szypułek truskawki umieść w naczyniu miksującym – zostaw kilka truskawek
  2. Dodaj cukier i sok z cytryny
  3. Na pokrywę naczynia miksującego (bez miarki) postaw koszyczek
  4. Ustaw 40 minut / Varoma / obroty 1
  5. Przez otwór w pokrywie włóż pozostałe truskawki
  6. Ustaw 10 minut / Varoma / obroty wsteczne 1
  7. Sprawdź, czy dżem osiągnął zdolność tężenia (na zimną łyżkę nabierz odrobinę dżemu, jak jego powierzchnia po chwili zacznie się marszczyć, znaczy, że dżem jest ok, jak nie – ustaw jeszcze 10 minut)
  8. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem

Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis. Jeśli tak, proszę przekaż go znajomym. Być może zechcesz też podzielić się swoimi doświadczeniami z dżemowaniem w komentarzu? Pisz, zawsze czekam na twoje komentarze .

Dżem wykonany przez moją Klientkę i Czyteleniczkę Marzenkę. Napisała do mnie, że jej synowie tak się zajadali zaraz po produkcji, że musi dokupić truskawek…Dziękuję Kochana !
--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Taki domowy dżem, to bym mogła palcem ze słoika wyjadać 🙂 Pyszny

Słodko Słodka

Też tak lubię, zboczenie z czasów szkolnych, jak byłam w internacie 😉

Magda

Domowy dżem jest najlepszy, żaden sklepowy nie może się z nim równać 🙂

Zrzucbrzuch

Też robiliśmy w tym roku dżemy z naszych truskawek 🙂 W zimę są jak znalazł 🙂

Oliwia

Genialnie smakuje 🙂 zawsze kojarzyłam dżem z taką sztywna konsystencją, ale ten jest zupełnie inny!!!

Zobacz także