Cukinia nadziewana ziemniakami
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 300 g ziemniaków
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 4 plasterki żołtego sera typu gouda (fajnie też pasują ostre sery )
- 1 mała laska kiełbasy (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- przyprawa toskańska (suszone pomidory, czosnek, tymianek, oregano, bazylia)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki dokładnie wyszorowałam i ugotowałam dodając niecałą łyżkę soli (młode ziemniaki szkoda obierać, za dużo witamin się traci
- Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam gniazdo nasienne
- Cukinię lekko posoliłam i podpiekłam chwilę, alby nieco zmiękła
- Ugotowane ziemniaki ugniotłam pałką ( mozesz to zrobić też widelcem, odradzam blender, zrobi się z ziemniaków kleista papka)
- Do ziemniaków dodałam śmietanę, przyprawę toskańską, posiekaną natkę pietruszki
- Pokroiłam 2 plastry sera żółtego w kosteczkę i wrzuciłam do ziemniaków, wymieszałam całość
- Ziemniaczaną masę wyłożyłam na cukinię
- Pozostały żółty ser pokroiłam w paski i ułożyłam z nich kratkę na ziemniakach
- Kiełbasę pokroiłam w kostkę i posypałam nią ziemniaki na jednej cukinii (ja wolę bez kiełbasy)
- Całość piekłam w temperaturze 180 st C, aż ser się rostopił, a na ziemniakach powstała lekko przyrumieniona skórka.
Jeśli wykonasz przepis na: Cukinia nadziewana ziemniakami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255