Cukinia nadziewana ziemniakami
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 300 g ziemniaków
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 4 plasterki żołtego sera typu gouda (fajnie też pasują ostre sery )
- 1 mała laska kiełbasy (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- przyprawa toskańska (suszone pomidory, czosnek, tymianek, oregano, bazylia)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki dokładnie wyszorowałam i ugotowałam dodając niecałą łyżkę soli (młode ziemniaki szkoda obierać, za dużo witamin się traci
- Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam gniazdo nasienne
- Cukinię lekko posoliłam i podpiekłam chwilę, alby nieco zmiękła
- Ugotowane ziemniaki ugniotłam pałką ( mozesz to zrobić też widelcem, odradzam blender, zrobi się z ziemniaków kleista papka)
- Do ziemniaków dodałam śmietanę, przyprawę toskańską, posiekaną natkę pietruszki
- Pokroiłam 2 plastry sera żółtego w kosteczkę i wrzuciłam do ziemniaków, wymieszałam całość
- Ziemniaczaną masę wyłożyłam na cukinię
- Pozostały żółty ser pokroiłam w paski i ułożyłam z nich kratkę na ziemniakach
- Kiełbasę pokroiłam w kostkę i posypałam nią ziemniaki na jednej cukinii (ja wolę bez kiełbasy)
- Całość piekłam w temperaturze 180 st C, aż ser się rostopił, a na ziemniakach powstała lekko przyrumieniona skórka.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
O cholewcia, za daleko mieszkam, jadłabym 🙂
Zdecydowanie za daleko, ja też bym wpadła na jakieś ciacho 😉
Pomysłowe połączenie 🙂 Ja też często przyrządzam dania z tego co znajdę w mojej lodówce. Lubię testować nowe dania. Zawsze odkrywam coś nowego, jakieś nowe połączenie smaków. Gotowanie jest moją pasją. Na pewno przyrządzę cukinię według Twojego przepisu, danie wygląda bardzo smakowicie i mam nadzieję, że zasmakuje mojej rodzinie 🙂
Dziękuję, będzie mi bardzo miło 🙂 Moje eksperymenty nie zawsze kończą się sukcesem. Ty też zaliczasz kulinarne wpadki ?
W końcu coś innego! Wszędzie przepisy na cukinie faszerowaną mięsem! 😀 Chętnie wypróbuje!
Bardzo mi miło! Cieszę się, że Ci się podoba ten przepis. Nie zawsze musi być mięso 🙂
Uwielbiam cukinię faszerowaną, ale do tej pory robiłam tylko farsz z mięsem mielonym i cebulą. Musze wypróbować Twój farsz, bo wygląda smakowicie 🙂 A to już ostatnie chwile na naszą świeżą cukinię, trzeba więc korzystać 🙂
Ja to jestem kartoflara, więc ziemniaki u mnie to podstawa i ładuję je gdzie się da 😉
Tyle przepisów na dania z cukinii, że nie wiadomo, co zrobić.
Bardzo oryginalny przepis wymyśliłaś.
Ja osobiście lubię ostre dania, więc dodałabym chilli.
Fajne takie dania z tego, co znajdziemy w lodówce-)
Pysznie wygląda Twoje końcowe dzieło!
Dziękuję Irenko, jak to mówią „potrzeba matką wynalazku” 🙂