Cukinia faszerowana ziemniakami, czyli obiad na winie

Kasia Potargana
A+A-
Reset
U mnie dzisiaj obiad na winie, czyli co się pod rękę nawinie. W tym przypadku wyszła mi cukinia faszerowana ziemniakami. Siedzimy na kwarantannie już drugi tydzień i nie bardzo mamy jak uzupełniać zapasy produktów spożywczych. Oczywiście rodzina i znajomi nam pomagają i robią zakupy, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni i szczęśliwi, że tyle osób jest chętnych do pomocy. Jednak my nie bardzo chcemy kogokolwiek nadwyrężać i staramy się jak najrzadziej korzystać z pomocy. Chcąc wytrzymać do następnych zakupów, zrobiłam przegląd lodówki i spiżarki. Wyszło mi, że trzeba zmontować obiad z: cukinii, ziemniaków, resztki śmietany, kliku plasterków żółtego sera, i kawałka kiełbasy. A więc zmontowałam.
Ilość porcji: 2 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
1 godzina 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina 50 min.
Mój przepis na:

Cukinia nadziewana ziemniakami

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 300 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 4 plasterki żołtego sera typu gouda (fajnie też pasują ostre sery )
  • 1 mała laska kiełbasy (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawa toskańska (suszone pomidory, czosnek, tymianek, oregano, bazylia)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki dokładnie wyszorowałam i ugotowałam dodając niecałą łyżkę soli (młode ziemniaki szkoda obierać, za dużo witamin się traci
  • Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam gniazdo nasienne
  • Cukinię lekko posoliłam i podpiekłam chwilę, alby nieco zmiękła
  • Ugotowane ziemniaki ugniotłam pałką ( mozesz to zrobić też widelcem, odradzam blender, zrobi się z ziemniaków kleista papka)
  • Do ziemniaków dodałam śmietanę, przyprawę toskańską, posiekaną natkę pietruszki
  • Pokroiłam 2 plastry sera żółtego w kosteczkę i wrzuciłam do ziemniaków, wymieszałam całość
  • Ziemniaczaną masę wyłożyłam na cukinię
  • Pozostały żółty ser pokroiłam w paski i ułożyłam z nich kratkę na ziemniakach
  • Kiełbasę pokroiłam w kostkę i posypałam nią ziemniaki na jednej cukinii (ja wolę bez kiełbasy)
  • Całość piekłam w temperaturze 180 st C, aż ser się rostopił, a na ziemniakach powstała lekko przyrumieniona skórka.
Cukinią zrobiłam „na łagodnie”, ale oczywiście, jeśli lubisz, możesz ją doprawić pieprzem, lub chili. Myślę, że do farszu fajnie by pasowała czerwona papryka, i cebulka pokrojone w kostkę. Dla nas taka jedna cukinia na pół, to był świat i okolica. Ale jeśli uważasz, że dla Was to za mało, możesz zwielokrotnić proporcje. Do popicia był kefir, za którym przepadamy i dodatkowo pomidorki koktajlowe prosto z krzaczka.Pycha!

Jeśli wykonasz przepis na: Cukinia nadziewana ziemniakami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także