Pasta jajeczna na kanapki

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Pasta jajeczna to jeden z moich smaków dzieciństwa. Jej smak, a nawet sama myśl o niej przenosi mnie w czasy, gdy jako mała dziewczynka chodziłam do szkoły muzycznej u schyłku komuny.
W sklepach najczęściej był przysłowiowy ocet na półkach. Wyroby czekoladopodobne sprzedawane były na kartki. Wszystko załatwiane było po znajomości, lub spod lady, a w ostateczności wystane w kolejkach.
I w tych czasach biedy, przygnębienia i otaczającej beznadziei, rodzice w mojej szkole skrzyknęli się, tak jak to teraz jest w zwyczaju, ale wtedy nie było oczywiste, i założyli komitet rodzicielski z prawdziwego zdarzenia. Komitet organizował nam bale na gwiazdkę i na dzień dziecka. Były konkursy z wykopanymi spod ziemi prawdziwymi czekoladami w nagrodę, tańce, dekoracje i… malutkie kanapeczki ze zdobycznych angielek (bułek paryskich) właśnie z pastą jajeczną.
Te bale to było dla nas i naszych rodziców coś niezwykłego i jasnego. Wyrywały nas z przaśnej rzeczywistości, dzięki wielkiemu zaangażowaniu naszych rodziców i nauczycieli. Kanapeczki z pastą jajeczną do dzisiaj są dla mnie symbolem, radości, zabawy i beztroski lat dziecięcych. Taki wehikuł czasu. Dla mnie tym cenniejsze wspomnienie, że w komitecie działał mój ŚP Tata i to on te kanapeczki robił. Robię pastę jajeczną, jem kanapki i znów jestem tamtą małą Kasią w "kręconej" sukience na szkolnym balu…
Dzisiaj miliony lat świetlnych od tamtych czasów, robię pastę jajeczną w kilkanaście sekund w moim Thermomixie, ale smakuje tak samo…
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 150
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 3 min.
Czas gotowania: 6 min.
Czas całkowity: 9 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Pasta jajeczna na kanapki

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku (ostatecznie cebulka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonego pieprzu

Sposób wykonania:

  • Jajka myjemy i gotujemy na twardo (tryb gotowania jajek w TM)
  • Po ugotowaniu przelewamy jajka zimną wodą, aby łatwo się obierały, obieramy i rozdrabniamy umieszczamy w Thermomix
  • Dodajmy majonez, sól pieprz
  • Szczypiorek płuczemy i kroimy, a następnie dodajemy do jajek. Ustawiamy 20 sekund, obroty 4
Do pasty możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki i/lub koncentrat pomidorowy. Czasem tak robię, by otrzymać kolorową przekąskę np. na wielkanoc. Niektórzy dodają też masło, ale dla mnie to „za dużo cukru w cukrze”, jak już mamy majonez. A Ty masz  jakiś tajemny składnik, który dodajesz do pasty, by ją urozmaicić?

Jeśli wykonasz przepis na: Pasta jajeczna na kanapki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ula a

Ja dodaję jeszcze żółty ser , pycha.5 stars

Agnieszka

oczwiście dojrzałe awokado i wtedy dużo mniej majonezu 🙂

Irena-Hooltayewpodrozy

Bardzo dobry pomysł na śniadanko, a pastę można modyfikowac i dodac właśnie np.awokado.
Mam jakiś sentyment do jajecznej pasty-)

aaa

Nie ma żadnego przysłowia z octem. Także nie „przysłowiowy ocet”.

Królowa Karo

Totalny klasyk, ale czy ktoś go nie lubi? Zawsze się sprawdza, gdy „nic nie ma w lodówce” 🙂

Zobacz także