Czytasz teraz
Pasta jajeczna na kanapki

Pasta jajeczna na kanapki

Kasia Potargana
Pasta jajeczna to jeden z moich smaków dzieciństwa. Jej smak, a nawet sama myśl o niej przenosi mnie w czasy, gdy jako mała dziewczynka chodziłam do szkoły muzycznej u schyłku komuny.
W sklepach najczęściej był przysłowiowy ocet na półkach. Wyroby czekoladopodobne sprzedawane były na kartki. Wszystko załatwiane było po znajomości, lub spod lady, a w ostateczności wystane w kolejkach.
I w tych czasach biedy, przygnębienia i otaczającej beznadziei, rodzice w mojej szkole skrzyknęli się, tak jak to teraz jest w zwyczaju, ale wtedy nie było oczywiste, i założyli komitet rodzicielski z prawdziwego zdarzenia. Komitet organizował nam bale na gwiazdkę i na dzień dziecka. Były konkursy z wykopanymi spod ziemi prawdziwymi czekoladami w nagrodę, tańce, dekoracje i… malutkie kanapeczki ze zdobycznych angielek (bułek paryskich) właśnie z pastą jajeczną.
Te bale to było dla nas i naszych rodziców coś niezwykłego i jasnego. Wyrywały nas z przaśnej rzeczywistości, dzięki wielkiemu zaangażowaniu naszych rodziców i nauczycieli. Kanapeczki z pastą jajeczną do dzisiaj są dla mnie symbolem, radości, zabawy i beztroski lat dziecięcych. Taki wehikuł czasu. Dla mnie tym cenniejsze wspomnienie, że w komitecie działał mój ŚP Tata i to on te kanapeczki robił.
Robię pastę jajeczną, jem kanapki i znów jestem tamtą małą Kasią w "kręconej" sukience na szkolnym balu…
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 150
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 20 min.
Mój przepis na:

Pasta jajeczna na kanapki

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku (ostatecznie cebulka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonego pieprzu

Sposób wykonania:

  • Jajka myjemy i gotujemy na twardo
  • Po ugotowaniu przelewamy jajka zimną wodą, aby łatwo się obierały, obieramy i rozdrabniamy w mikserze, lub bardzo drobno siekamy
  • Dodajmy majonez, sól pieprz
  • Szczypiorek płuczemy i drobno kroimy, a następnie dodajemy do jajek
  • Całość mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy
Uwagi dodatkowe
Do pasty możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki i/lub koncentrat pomidorowy. Czasem tak robię, by otrzymać kolorową przekąskę np. na wielkanoc. Niektórzy dodają też masło, ale dla mnie to „za dużo cukru w cukrze”, jak już mamy majonez. A Ty masz  jakiś tajemny składnik, który dodajesz do pasty, by ją urozmaicić?

6
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ula a
Gość
ula a

Ja dodaję jeszcze żółty ser , pycha.5 stars

Agnieszka
Gość
Agnieszka

oczwiście dojrzałe awokado i wtedy dużo mniej majonezu 🙂

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Bardzo dobry pomysł na śniadanko, a pastę można modyfikowac i dodac właśnie np.awokado.
Mam jakiś sentyment do jajecznej pasty-)

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę