Ciasto na naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 2 szklanki mąki
Sposób wykonania:
- składniki mixujemy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
- smarujemy patelnię olejem i rozgrzewamy tak, by upuszczona kropla ciasta skwierczała
- wylewamy ok 3 łyżek ciasta na środek patelni i rozsmarowujemy okrężnymi ruchami na grubość ok 3 mm
- smażymy z obu stron na lekko złoty kolor, przekładając strony specjalną, płaską łopatką
Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto na naleśniki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Mamy gotowe podstawowe naleśniki. A teraz kilka sposobów na ich urozmaicenie:
Bez mleka
Jeśli masz uczulenie na mleko, dodaj po prostu wodę, nie będą tak pachnące, jak naleśniki na mleku, ale za to bardziej sprężyste, woda gazowana doda im puszystości
Na piwie
Możesz też zrobić pijane naleśniki, czyli zamiast mleka i wody dać piwo. Takie naleśniki świetnie smakują z wytrawnymi farszami o lekko słonych smaku
Na maślance lub jogurcie
Pyszną odmianą, szczególnie lubianą przez dzieci, będą naleśniki na maślance, lub jogurcie (także słodkim, owocowym) Doskonale komponują się ze słodkimi polewami. Do tych naleśników należy dodać pół szklanki mąki więcej, robić je mniejsze i grubsze, niż klasyczne naleśniki, ponieważ ciasto jest bardzo lekkie, co powoduje łatwe rozpadanie się naleśnika.
Fit
Jeśli kręci Cię kuchnie bardziej fit, wymieszaj mąkę pszenną z mąką razową z pełnego przemiału. Te naleśniki też są lżejsze, więc delikatnie je przewracaj.
Kolorowe
A jak chcesz kolorowych naleśników, do ciasta dodaj sok z buraków – będą czerwone, albo rozdrobniony szpinak – zrobią się zielone. Świetnie tez pasuje kakao i mamy pachnące czekoladą, ciemno-brązowe placuszki.
Samych udanych naleśniorów Wam życzę, bawcie się dobrze.