Kluski półfrancuskie – łyżką kładzione
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 30 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Masło ucieramy z jajkami na gładką masę
- Do powstałej masy dodajemy na przemian po trochu mleko i mąkę nadal ucierając
- Dodajemy szczyptę soli pomiędzy dodawaniem mleka i mąki
- W dość dużym garnku zagotowujemy wodę
- Łyżką maczaną w gorącej wodzie oddzielamy z miski małe porcje ciasta i wrzucamy do wrzątku
- Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i po kilkunastu sekundach wyjmujemy je łyżką cedzakową talerz i polewamy sosem.
- Jeśli chcemy kluski przygotować wcześniej a następnie je odgrzać na obiad, wkładamy je zaraz po ugotowaniu do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą, aby się nie skleiły.
Jeśli wykonasz przepis na: Kluski półfrancuskie – łyżką kładzione, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255