Kluski półfrancuskie – łyżką kładzione
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 30 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Masło ucieramy z jajkami na gładką masę
- Do powstałej masy dodajemy na przemian po trochu mleko i mąkę nadal ucierając
- Dodajemy szczyptę soli pomiędzy dodawaniem mleka i mąki
- W dość dużym garnku zagotowujemy wodę
- Łyżką maczaną w gorącej wodzie oddzielamy z miski małe porcje ciasta i wrzucamy do wrzątku
- Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i po kilkunastu sekundach wyjmujemy je łyżką cedzakową talerz i polewamy sosem.
- Jeśli chcemy kluski przygotować wcześniej a następnie je odgrzać na obiad, wkładamy je zaraz po ugotowaniu do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą, aby się nie skleiły.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Bardzo dziękuję za przepis i podana kaloryke dania 😊
PS. Wyszły rewelacyjne!
Kluseczki pyszne, smakowały mojemu niejadkowi. Ja osoliłam wrzątek.
Super! Bardzo mi miło! Cieszę się 🙂 Niech Wam idzie na zdrowie!
Jaka
Mąka??
Pszenna 🙂
Bardzo ciekawy przepis!
Dziękuję! Bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie 🙂