Czytasz teraz
Kluski półfrancuskie – łyżką kładzione

Kluski półfrancuskie – łyżką kładzione

Kasia Potargana
W restauracjach często podaje się kluski półfrancuskie jako dodatek do gulaszu lub innych sosów. Zastanawiało mnie zawsze dlaczego na eleganckich przyjęciach podaje się kluski, które w moim domu były najprostszym i najszybszym sposobem na obiad. Kluski półfrancuskie bowiem wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe kluski łyżką kładzione, no może troszkę bardziej żółte. Jednak są dużo smaczniejsze. Postanowiłam sprawdzić na czym polega różnica i samodzielnie przyrządzić takie kluseczki. 
Przepis znalazłam oczywiście w sieci. Przygotowałam kluseczki (może trochę ryzykownie tak pierwszy raz, ale co tam) na rodzinny, proszony obiad i muszę powiedzieć, że eksperyment się bardzo udał. Kluseczki wraz z podanym sosem zniknęły z talerzy w tempie światła. Także dzielę się z Wami już sprawdzonym przepisem na dość wykwintne kluseczki, które możecie śmiało podawać zarówno na co dzień, jak i na proszone obiady.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 166
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Mój przepis na:

Kluski półfrancuskie – łyżką kładzione

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Masło ucieramy z jajkami na gładką masę
  • Do powstałej masy dodajemy na przemian po trochu mleko i mąkę nadal ucierając
  • Dodajemy szczyptę soli pomiędzy dodawaniem mleka i mąki
  • W dość dużym garnku zagotowujemy wodę
  • Łyżką maczaną w gorącej wodzie oddzielamy z miski małe porcje ciasta i wrzucamy do wrzątku
  • Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i po kilkunastu sekundach wyjmujemy je łyżką cedzakową talerz i polewamy sosem.
  • Jeśli chcemy kluski przygotować wcześniej a następnie je odgrzać na obiad, wkładamy je zaraz po ugotowaniu do durszlaka i przepłukujemy zimną wodą, aby się nie skleiły.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę