Pierogi z truskawkami
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1-3 szklanki ciepłej wody
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Truskawki obieramy z szypułek i płuczemy, zostawiamy na sitku
- Wstawiamy wodę w garnku ok 4L i solimy
- Mąkę przesiewamy na stolnicę tak by powstała górka, zostawiamy trochę mąki na podsypywanie, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy
- Na szczycie górki robimy wgłębienie i wlewamy ok 1 szklanki wody, jednocześnie mieszając mąkę i wodę, nożem, tak długo, aż powstanie w miarę sklejona masa
- Wyrabiamy ciasto rękami tak długo, aż nabierze ono gładkości. Jeśli jest twarde, lub za suche, dolewamy odrobinę wody.
- Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na placki, cały czas podsypując mąkę na stolnicę
- Kubeczkiem wykrawamy kółka
- Nakładamy na kółka truskawkę, odrobinę cukru i cynamonu, sklejamy brzegi tak, by powstały pierogi
- Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok 10 min. Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody
- Wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową na talerz i podajmy z ulubioną polewą
Jeśli wykonasz przepis na: Pierogi z truskawkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
W ten sam sposób przygotujesz pierogi z dowolnymi owocami. Wystarczy zmienić owoc.