Pierogi z truskawkami
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1-3 szklanki ciepłej wody
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Truskawki obieramy z szypułek i płuczemy, zostawiamy na sitku
- Wstawiamy wodę w garnku ok 4L i solimy
- Mąkę przesiewamy na stolnicę tak by powstała górka, zostawiamy trochę mąki na podsypywanie, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy
- Na szczycie górki robimy wgłębienie i wlewamy ok 1 szklanki wody, jednocześnie mieszając mąkę i wodę, nożem, tak długo, aż powstanie w miarę sklejona masa
- Wyrabiamy ciasto rękami tak długo, aż nabierze ono gładkości. Jeśli jest twarde, lub za suche, dolewamy odrobinę wody.
- Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na placki, cały czas podsypując mąkę na stolnicę
- Kubeczkiem wykrawamy kółka
- Nakładamy na kółka truskawkę, odrobinę cukru i cynamonu, sklejamy brzegi tak, by powstały pierogi
- Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok 10 min. Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody
- Wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową na talerz i podajmy z ulubioną polewą
Jeśli wykonasz przepis na: Pierogi z truskawkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
W ten sam sposób przygotujesz pierogi z dowolnymi owocami. Wystarczy zmienić owoc.