Pierogi z truskawkami na letni obiad

Pierogi z truskawkami, to wyjątkowe letnie danie. Czas, kiedy możemy je zrobić z użyciem świeżych truskawek jest bardzo krótki, więc trzeba się spieszyć i być czujnym, by nie przeoczyć okazji. Pierogi z truskawkami świetnie smakują na ciepło polane bułeczką z masełkiem, ale też na zimno z jogurtem, lub śmietaną.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Kalorii na 100 g: 150
Mój przepis na:

Pierogi z truskawkami

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1-3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  • Truskawki obieramy z szypułek i płuczemy, zostawiamy na sitku
  • Wstawiamy wodę w garnku ok 4L i solimy
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę tak by powstała górka, zostawiamy trochę mąki na podsypywanie, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy
  • Na szczycie górki robimy wgłębienie i wlewamy ok 1 szklanki wody, jednocześnie mieszając mąkę i wodę, nożem, tak długo, aż powstanie w miarę sklejona masa
  • Wyrabiamy ciasto rękami tak długo, aż nabierze ono gładkości. Jeśli jest twarde, lub za suche, dolewamy odrobinę wody.
  • Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na placki, cały czas podsypując mąkę na stolnicę
  • Kubeczkiem wykrawamy kółka
  • Nakładamy na kółka truskawkę, odrobinę cukru i cynamonu, sklejamy brzegi tak, by powstały pierogi
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok 10 min. Pierogi są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody
  • Wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową na talerz i podajmy z ulubioną polewą

W ten sam sposób przygotujesz pierogi z dowolnymi owocami. Wystarczy zmienić owoc.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 68
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    68
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.