Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (może być drobione, lub mieszane wołowo -wieprzowe)
- 1 bułka kajzerka
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
Sposób wykonania:
- Namocz bułkę w miseczce z wodą
- Wstaw ok 1 L wody, żeby się zagotowała. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren pieprzu.
- Obierz i posiekaj drobno cebulę
- Wyłóż mięso do miski
- Wbij jajko
- Bułkę odciśnij i dodaj do mięsa
- Dodaj cebulę
- Dodaj pól łyżeczki soli i cały pieprz mielony
- Wymieszaj składniki
- Dłonie maczaj w wodzie i z powstałej masy formuj niewielkie kule, a następnie wkładaj je do wrzącej wody
- Zmniejsz grzanie tak, by woda nie wrzała za mocno, bo pulpety się rozlecą. Gotuj na wolnym ogniu ok 20 min.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, dosól do smaku.
- Mąkę rozbełtaj w połowie kubka zimnej wody, tak by nie było grudek i tak powstałą zawiesinę wlej do sosu powoli mieszając
- Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Jeśli wykonasz przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255