Czytasz teraz
Wegańskie curry z cieciorki

Wegańskie curry z cieciorki

Kasia Potargana
Curry z cieciorki, choć jest daniem wegańskim, należy do potraw, które chętnie zje nawet zdeklarowany mięsożerca. Bardzo aromatyczne i pożywne. Poza smakiem, jego wielką zaletą jest szybkość wykonania. W 20 minut przygotujesz pełnowartościowy i smaczny obiad. Czego chcieć więcej?
Ilość porcji – 1 osoba
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 20 min.
Mój przepis na:

Wegańskie curry z cieciorki

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (czyli cieciorki)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 różyczki kalafiora (opcjonalnie)
  • 1/4 cukinii (opcjonalnie)
  • 2 garście liści szpinaku baby (lub 50g szpinaku mrożonego)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
  • 1 pomidor
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tłustego)
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju
  • Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, smaż na małym ogniu
  • Wsyp wszystkie przyprawy, prócz soli
  • Obierz i pokrój marchewkę, dodaj do cebuli i czosnku
  • Kalafiora umyj podziel na małe różyczki, dodaj do potrawy
  • Cukinię umyj i pokrój na półplasterki
  • Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię
  • Duś przez chwilę pod przykryciem
  • Dodaj szpinak
  • Dodaj cieciorkę wraz z zalewą z puszki
  • Znów chwilkę poduś
  • Dodaj mleczko kokosowe, mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty
  • Sprawdź smak. Dosól, dopraw mocniej jeśli to konieczne
  • Gotowe
Uwagi dodatkowe
Curry możesz posypać natką pietruszki, by dostarczyć witaminy C i żelaza. Podałam proporcje dla jednej osoby, ale ponieważ niektórzy jedzą curry w towarzystwie ryżu, jako sos – powinno spokojnie wystarczyć dla dwóch osób. 
Myślę, że takie rozgrzewające aromatyczne curry świetnie się sprawdzi na jesienny obiad. 
Smacznego.
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gronercik

Uwielbiam curry, więc będę musiała wypróbować!

Pichceniomania

Kocham takie dania. Wiem, że nie każdy lubi produkty z puszki, ale to super ułatwia sprawę i bardzo przyspiesza pracę. Super przepis. I mięska nie potrzeba 🙂

Słodko Słodka

Przekonuje się do cieciorki od dłuższego czasu, curry uwielbiam, więc myślę, że Twoja propozycja przypadła by mi do gustu i smaku 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x