Curry z cieciorki, choć jest daniem wegańskim, należy do potraw, które chętnie zje nawet zdeklarowany mięsożerca. Bardzo aromatyczne i pożywne. Poza smakiem, jego wielką zaletą jest szybkość wykonania. W 20 minut przygotujesz pełnowartościowy i smaczny obiad. Czego chcieć więcej?
Ilość porcji: 1 osoba
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Wegańskie curry z cieciorki
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (czyli cieciorki)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 różyczki kalafiora (opcjonalnie)
- 1/4 cukinii (opcjonalnie)
- 2 garście liści szpinaku baby (lub 50g szpinaku mrożonego)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
- 1 pomidor
- 1 puszka mleczka kokosowego (tłustego)
- 1-2 łyżki oleju
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju
- Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, smaż na małym ogniu
- Wsyp wszystkie przyprawy, prócz soli
- Obierz i pokrój marchewkę, dodaj do cebuli i czosnku
- Kalafiora umyj podziel na małe różyczki, dodaj do potrawy
- Cukinię umyj i pokrój na półplasterki
- Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię
- Duś przez chwilę pod przykryciem
- Dodaj szpinak
- Dodaj cieciorkę wraz z zalewą z puszki
- Znów chwilkę poduś
- Dodaj mleczko kokosowe, mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty
- Sprawdź smak. Dosól, dopraw mocniej jeśli to konieczne
- Gotowe
Curry możesz posypać natką pietruszki, by dostarczyć witaminy C i żelaza. Podałam proporcje dla jednej osoby, ale ponieważ niektórzy jedzą curry w towarzystwie ryżu, jako sos – powinno spokojnie wystarczyć dla dwóch osób.
Myślę, że takie rozgrzewające aromatyczne curry świetnie się sprawdzi na jesienny obiad.
Smacznego.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Uwielbiam curry, więc będę musiała wypróbować!
Będzie mi niezmiernie miło 🙂 Daj znać, jak smakowało
Kocham takie dania. Wiem, że nie każdy lubi produkty z puszki, ale to super ułatwia sprawę i bardzo przyspiesza pracę. Super przepis. I mięska nie potrzeba 🙂
To prawda. Pewnie, że lepiej by było ugotować cieciorkę, ale nie każdy ma na to czas 🙂
Przekonuje się do cieciorki od dłuższego czasu, curry uwielbiam, więc myślę, że Twoja propozycja przypadła by mi do gustu i smaku 🙂
Też tak myślę Asiu. Zaletą tego dania prócz aromatu, jest szybkość przygotowania 😉
Będę robić, mimo że ja z mięsożercom jestem 😍
Mięsożerca też niech czasem odpuści, hi hi