Wegańskie curry z cieciorki
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (czyli cieciorki)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 różyczki kalafiora (opcjonalnie)
- 1/4 cukinii (opcjonalnie)
- 2 garście liści szpinaku baby (lub 50g szpinaku mrożonego)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
- 1 pomidor
- 1 puszka mleczka kokosowego (tłustego)
- 1-2 łyżki oleju
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju
- Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, smaż na małym ogniu
- Wsyp wszystkie przyprawy, prócz soli
- Obierz i pokrój marchewkę, dodaj do cebuli i czosnku
- Kalafiora umyj podziel na małe różyczki, dodaj do potrawy
- Cukinię umyj i pokrój na półplasterki
- Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię
- Duś przez chwilę pod przykryciem
- Dodaj szpinak
- Dodaj cieciorkę wraz z zalewą z puszki
- Znów chwilkę poduś
- Dodaj mleczko kokosowe, mieszając gotuj jeszcze 2-3 minuty
- Sprawdź smak. Dosól, dopraw mocniej jeśli to konieczne
- Gotowe
Jeśli wykonasz przepis na: Wegańskie curry z cieciorki, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255