Tarta ze szparagami i serem pleśniowym
Składniki:
Kruche ciasto na spód
- 250 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Tarta ze szparagami i serem pleśniowym
- 1 pęczek zielonych szparagów
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 400 g śmietany 30%
- 120 g sera z niebieską pleśnią
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sposób wykonania:
Kruche ciasto na spód
- Rozgrzej piekarnik do 180℃
- Mąkę, masło, jajko, sól umieść w naczyniu miksującym Thermomix. Wymieszaj 15sek, obr 6
- Powstałe ciasto wyłóż na wysmarowaną olejem (masłem) formę do tarty i rozprowadź równomiernie tworząc ranty. Włóż ciasto do zamrażarki na ok 10-15 minut
Tarta ze szparagami i serem pleśniowym
- Śmietanę, połamany na kawłki ser, jajko, śmietanę sól, pieprz, gałkę muszkatołową umieść w naczyniu miksującym. Ustaw tryb"miksowanie" 30sek.
- Masę wylej na schłodzone ciasto.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce. Ułóż w tortownicy na masie serowej.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ułóż pomiędzy szparagami. Piecz w temperaturze 180℃ ok 45 min, lub do "suchego patyczka".
- Tartę podawaj na ciepło, lub na zimno
Jeśli wykonasz przepis na: Tarta ze szparagami i serem pleśniowym, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255