Tarta jabłkowa na spodzie z płatków owsianych

Tarta jabłkowa, to nie tylko pyszny deser z małą ilością cukru. To także forma terapii, gdy po ciężkim okresie, marzysz tylko o tym by się odmóżdżyć. Tak przynajmniej uważa moja Kasia, która właśnie zakończyła maraton egzaminów maturalnych i na studia. Wróciła ostatniego dnia egzaminów do domu i oznajmiła :" Mamo, przez tydzień leżę i nic nie robię. Jestem wykończona." Po czym dnia następnego upiekła i obfotografowała tę przepiękną tartę. Moja krew, ha ha. Głównym odbiorcą tarty była niestety dla reszty, babcia, która jest uczulona na większość sezonowych owoców, przez co nie korzysta z uroków lata i ciast z truskawkami, czy czereśniami. Reszta jedynie się nawąchała pięknych, cynamonowych zapachów i skosztowała po okruszku.
Kasia prosi, żeby dodać (więc dodaję), że jest to ciasto idealne dla początkujących cukierników. Jest łatwe i trudno je popsuć.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 2 godz.
Kalorii na 100 g: 180
Mój przepis na:

Tarta jabłkowa

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 6 łyżeczek masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wody
  • 4 duże jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
  • 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:

  • Płatki owsiane zmiksuj na proszek

  • Rozpuść masło w garnku

  • Gdy masło zrobi się delikatnie brązowe dodaj płatki owsiane, mąkę, wodę i szczyptę soli, wymieszaj dokładnie

  • Kiedy składniki już się scalą zdejmij garnek z ognia i odłóż na 5 min.

  • Gotową masę przełóż do okrągłej formy i rozprowadź równo, także na ściankach, po czym pozostaw na pół godziny do ostudzenia

  • Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki, tak jak na zdjęciu

  • Przygotowane jabłka wrzuć do szklanej miski, dodaj soku z cytryny, wymieszaj

  • Wstaw jabłka do mikrofali na 3-4 min

  • Dodaj do jabłek cynamonu oraz gałki muszkatołowej i wymieszaj

  • Nastaw piekarnik na 180-190 stopni, na grzanie górne i dolne

  • Spód tarty posmaruj dżemem brzoskwiniowym

  • Rozłóż jabłka w formie, tak by tworzyły „kwiat”, na środku możesz umieścić wiśnię lub czereśnię

  • Posmaruj tartę roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na godzinę

  • Po wyjęciu możesz posmarować tartę płynnym miodem, będzie się wtedy błyszczeć

Jak byś nie była pewna, jak ma wyglądać ciasto, zanim ułożysz na nim jabłka:

Ciasto na tartę jabłkową

I jak ułożyć jabłka:

Ułożenie jabłek na tarcie

Efekt końcowy

Tarta jabłkowa

A z niewykorzystanych jabłek, możesz zrobić kompot, który świetnie dopełni rozkoszowania się tartą

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 72
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    72
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.