Tarta jabłkowa na spodzie z płatków owsianych

29 czerwca 2019
Tarta jabłkowa, to nie tylko pyszny deser z małą ilością cukru. To także forma terapii, gdy po ciężkim okresie, marzysz tylko o tym by się odmóżdżyć. Tak przynajmniej uważa moja Kasia, która właśnie zakończyła maraton egzaminów maturalnych i na studia. Wróciła ostatniego dnia egzaminów do domu i oznajmiła :" Mamo, przez tydzień leżę i nic nie robię. Jestem wykończona." Po czym dnia następnego upiekła i obfotografowała tę przepiękną tartę. Moja krew, ha ha. Głównym odbiorcą tarty była niestety dla reszty, babcia, która jest uczulona na większość sezonowych owoców, przez co nie korzysta z uroków lata i ciast z truskawkami, czy czereśniami. Reszta jedynie się nawąchała pięknych, cynamonowych zapachów i skosztowała po okruszku.Kasia prosi, żeby dodać (więc dodaję), że jest to ciasto idealne dla początkujących cukierników. Jest łatwe i trudno je popsuć.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 180
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 2 godz.
Tarta jabłkowa
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 6 łyżeczek masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody
- 4 duże jabłka
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki dżemu brzoskwiniowego
- 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
- Płatki owsiane zmiksuj na proszek
- Rozpuść masło w garnku
- Gdy masło zrobi się delikatnie brązowe dodaj płatki owsiane, mąkę, wodę i szczyptę soli, wymieszaj dokładnie
- Kiedy składniki już się scalą zdejmij garnek z ognia i odłóż na 5 min.
- Gotową masę przełóż do okrągłej formy i rozprowadź równo, także na ściankach, po czym pozostaw na pół godziny do ostudzenia
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki, tak jak na zdjęciu
- Przygotowane jabłka wrzuć do szklanej miski, dodaj soku z cytryny, wymieszaj
- Wstaw jabłka do mikrofali na 3-4 min
- Dodaj do jabłek cynamonu oraz gałki muszkatołowej i wymieszaj
- Nastaw piekarnik na 180-190 stopni, na grzanie górne i dolne
- Spód tarty posmaruj dżemem brzoskwiniowym
- Rozłóż jabłka w formie, tak by tworzyły „kwiat”, na środku możesz umieścić wiśnię lub czereśnię
- Posmaruj tartę roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na godzinę
- Po wyjęciu możesz posmarować tartę płynnym miodem, będzie się wtedy błyszczeć
Jak byś nie była pewna, jak ma wyglądać ciasto, zanim ułożysz na nim jabłka:
I jak ułożyć jabłka:
Efekt końcowy
A z niewykorzystanych jabłek, możesz zrobić kompot, który świetnie dopełni rozkoszowania się tartą
1
Udostępnienia
Jaką średnicę ma forma? I czy można pominąć punkt z mikrofalą?
Tarta wygląda bajecznie i koniecznie muszę ją zrobić!
Bardzo mi miło 🙂
Nasza forma ma 27 cm, mikrofala jest po to by jablka były bardziej miękkie. W o miejsce można je ułożyć na sitku i przelać gorąca wodą.
Będzie mi miło jak pochwalisz się swoją tarta na Facebooku;)
Ladnie wyglada. Ciasto idelane dla mnie bo kocham jablka i cynamon
mega apetycznie! bardzo fajny pomysł! pięknie przyrządziłaś tę tartę 🙂
Dziękuję, przekaże pochwały mojej córce – autorce tarty