Warzywa z kurczakiem zapiekane pod beszamelem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Czy wiesz, że z pozoru zwykłe warzywa mogą stać się gwiazdami obiadu pełnego zdrowia i energii? Tak, tak, bez żartów! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis, który udowadnia, że zdrowe jedzenie może być zarówno pyszne, jak i niesamowicie satysfakcjonujące.
Wyobraź sobie warzywa, które zwykle traktujemy jak statystów na talerzu, teraz grają pierwsze skrzypce. Do tego dodajemy soczystego kurczaka, a całość wieńczymy aksamitnym beszamelem i aromatem przypraw. To nie tylko pyszność, ale prawdziwa bomba witaminowa, która doda Ci energii na cały dzień!
Niech ten przepis będzie Twoim przewodnikiem po krainie zdrowego, ale wyjątkowo smakowitego gotowania. Przygotuj się na eksplozję smaków, które zmienią Twoje podejście do codziennego menu. Zdrowe jedzenie nigdy nie było takie ekscytujące!
Uściski i już nie mogę się doczekać, by pokazać Ci, jak łatwo można przemienić codzienne składniki w coś wyjątkowego. Warzywa, kurczak, beszamel – nasza magiczna trójca zdrowia na talerzu!
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina 15 min.
Mój przepis na:

Warzywa z kurczakiem zapiekane pod beszamelem

Składniki:

Warzywa zapiekane z kurczakiem

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 750 g ziemniaków
  • 1/2 kalafiora (może być 300g brukselki, lub mały kalafior)
  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1.5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1-2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej wykonanej w Thermomix
  • 1 łyżka oleju (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • 100 g parmezanu
  • 100 g żółtego sera

Sos beszamelowy

  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty czarnego, mielonego pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  • Parmezan i żółty ser rozdrobnij w Thermomix 20sekund, obroty 7, przełóż do miseczki
  • Obierz ziemniaki i marchew, pokrój w plasterki (jeśli masz, użyj nakładki krojącej, na grubszym krojeniu)
  • Do naczynia miksującego wlej 0,5L wody i wsyp sól, włóż koszyczek i umieść w nim ziemniaki.
  • Ustaw na pokrywie naczynia Varomę, ułóż na niej pokrojoną na 2-3cm kawałki pierś kurczaka oprósz łyżeczką przyprawy uniwesalnej
  • Na Varomie ustaw wkład Varomy ułóż na nim różyczki kalafiora i plasterki marchewki. Oprósz przyprawą uniwersalną. Przykryj Varomę. Gotówj na parze 25min, Varoma, obroty1
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃
  • W wysmarowanym olejem naczyniu połóż 1/2 ziemniaków i oprósz rozmarynem,
  • Na ziemniaki wyłóż kurczaka
  • teraz marchewka, kalafior – posyp tymiankiem i czosnkiem
  • Na koniec ułóż drugą warstwę ziemniaków, oprósz rozmarynem i polej sosem beszamelowym i posyp startymi serami
  • Piecz ok 30 minut do uzyskania złotego koloru wierzchniej warstwy

Sos beszamelowy

  • Masło pokój na kawałki włóż do naczynia miksującego. Ustaw 3minuty, 100℃, obroty 1
  • Dodaj mąkę obsypując ją dookoła noży (jak sypniesz na środek noży część zostanie na nożu niewymieszana z masłem). Ustaw 3min, 100℃, obroty 1
  • Dodaj mleko, pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Ustaw 6 minut, 90℃, obroty1

Jeśli wykonasz przepis na: Warzywa z kurczakiem zapiekane pod beszamelem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także