Kremowy sernik z polewą czekoladowo-kajmakową

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ten kremowy sernik, który wprost rozpływa się ustach, jadłam niedawno u mojej koleżanki Agnieszki. Tak bardzo mi smakował, że nie mogłam się powstrzymać, by nie poprosić o przepis. A że Aga jest cudowną osobą, od razu podesłała mi recepturę. Mój jest troszkę inny, niż ten Agi, bo lubię sobie nieco pokombinować i korzystać z tego, co mam w domu, ale w ogólnym założeniu jest od niej i bardzo za niego jestem wdzięczna.
Moja rodzinka jest zachwycona delikatnym smakiem i kremową konsystencją tego serniczka. Jest niesamowicie delikatny, aż trudno się powstrzymać, by nie wziąć dokładki!
Polewa jest dość oryginalna, bo właśnie z tego, co miałam w domu: kremu czekoladowego i masy kajmakowej. Muszę powiedzieć, że ten eksperyment jest bardzo udany. Sam sernik jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu, aż przyjemnie się go robi.
Mam nadzieję, że dałaś się namówić na wspólne sernikowanie. Tak? To zaczynamy 🙂
Ilość porcji: 8 porcji
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godzina 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 50 min.
Mój przepis na:

Kremowy sernik, który rozpływa się w ustach

Składniki:

Spód

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników petit bure (u mnie czekoladowe)

Sernik

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (u mnie President)
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 16 g cukier waniliowy

Polewa i przybranie

  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • kilka szt połówek włoskich orzechów (obranych)

Sposób wykonania:

Spód

  • Masło pokrój na kawałki i rozpuść w naczyniu mikcującym Thermomix 3min/70℃/obr1
  • Dodaj herbatniki, zmiksuj 10 sek/obr7
  • Tortownicę 24cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę ciasteczkową, ugnieć i włóż do zamrażarki

Sernik

  • Na dno piekarnika połóż miseczkę z wodą, rozgrzej piekarnik do 180℃
  • W naczyniu miksującym umieść ser, jajka, cukier, mąkę, śmietanę, cukier waniliowy. Wszystko razem zblenduj 45sek/obr 5
  • Wylej masę na spód ciasteczkowy
  • Wstaw do piekarnika i piecz 10min w temperaturze 180℃, a następnie zredukuj temperaturę do 120℃ i piecz 90min.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia

Polewa i przybranie

  • Do garnuszka z wrzącą wodą włóż puszkę z 1/3 masy kajmakowej, dodaj 2 łyżki kremu czekoladowego, gotuj od czasu do czasu mieszając, aż masy się rozpuszczą (możesz użyć samej masy kajmakowej – wtedy potrzebujesz pół puszki masy)
  • Po rozpuszczeniu i wymieszaniu mas, wylej mieszankę na sernik i przybierz orzechami, a następnie włóż do lodówki, by polewa zastygła

Jeśli wykonasz przepis na: Kremowy sernik, który rozpływa się w ustach, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także