Film z przepisem krok po kroku:
Makaron tagliatelle ze szparagami i kurczakiem.
Składniki:
- 250 g włoskiego makaronu tagliatelle IGP
- 200 g fileta z piersi kurczaka bez skóry
- 300 g zielonych szparagów
- 50 g świeżych liści szpinaku
- 50 g serem Grana Padano – Latteria Soresina (lub innego twardego włoskiego sera)
- 100 g serka śmietankowego, kremowego
- 40 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
- 1 szczypta czerwonej ostrej papryki mielonej
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżeczki soli
- 35 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Szparagi opłucz usuń stwardniałe końce łodyg. Odkrój główki i ułóż na wkładzie Varomy, pozostałe części szparagów pokrój na ok 3 cm kawałki i pozostaw w osobnej miseczce.
- Parmezan pokrój na kawałki i rozdrobnij w naczyniu miksującym 5 sek. / obroty 10, przełóż do osobnej miseczki.
- Kurczaka umyj i pokrój w małą w kostkę.
- Do naczynia miksującego włóż serek kremowy, pomidory suszone, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj ostrą paprykę oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszaj 8 sek. / obroty 7. Następnie przełóż do miski z kurczakiem, dobrze wymieszaj i przełóż do folii spożywczej tworząc szczelną paczuszkę. Paczuszkę umieść na dolnej części Varomy.
- Do naczynia miksującego wlej 1500 g wody, nałóż Varomę i wkład Varomy z końcówkami szparagów. Przykryj pokrywą. Gotuj 25 min. / Varoma / obroty 1.
- Ugotuj makaron w garnku wg. przepisu na opakowaniu, a następnie odsącz na koszyczku.
- Po ugotowaniu kurczaka i szparagów, odłóż Varomę, umyj naczynie miksujące
- Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj czosnek i pokrojone łodyżki szparagów. Duś 5 min. / 120℃ / obroty 1
- Dodaj szpinak i zmiksuj 5 sek. / obroty 6. Zgarnij szparagi z czosnkiem ze ścianek i miksuj jeszcze raz 5 sek. / obroty 6.
- Do miski z makaronem dodaj zmiksowane szparagi i kurczaka z powstałym sosem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj główki szparagów ugotowane na parze.
- Podawaj obficie posypane parmezanem.
Jeśli wykonasz przepis na: Makaron tagliatelle ze szparagami i kurczakiem., będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255