Makaron tagliatelle z kurczakiem i szparagami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ponieważ maj to najlepszy czas na szparagi, mam dzisiaj dla Ciebie włoski makaron tagliatelle z kurczakiem i szparagami.
Do przepisu wykorzystałam oryginalny włoski makaron Tagliatelle IGP – Garofalo, który otrzymałam wraz z serem Grana Padano – Latteria Soresina od Schronisko Bukowina. Ugotowany wg. przepisu na opakowaniu jest niesamowicie sprężysty. Aż chce się go skubnąć, już nawet bez sosu. Do tego parmezan, pachnący z daleka. Poezja smaku! Schronisko Bukowina prowadzi świetnie zaopatrzony w produkty włoskie, jak i regionalne, sklep internetowy. W sklepie znajdziesz między innymi: sery, wędliny, oliwy, przetwory (również własnej produkcji), Naszą uwagę przykuła szczególnie: włoska pancetta i speck, kiełbasa z dzika, ser z orzechami, konfitura z płatków dzikiej róży, mąka do pizzy, oliwa i gołka. Dostaliśmy wielką paczkę z produktami, za które serdecznie dziękujemy i wykorzystamy je z pewnością w kolejnych przepisach.
Sezon na szparagi to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń wiosennych w kuchni. To czas, kiedy na straganach i w sklepach pojawiają się świeże, soczyste i pełne smaku szparagi, a zapach ich gotowania unosi się w powietrzu. Szparagi to warzywa o wyjątkowym smaku, które mają wiele zalet odżywczych i zdrowotnych, a ich sezon trwa zazwyczaj od końca kwietnia do końca czerwca.
Szparagi są niskokaloryczne (!) i bogate w wiele składników odżywczych, w tym witaminy A, C, E, K i B6, a także kwas foliowy, żelazo, miedź i błonnik. Zawierają również flawonoidy i inne związki o właściwościach przeciwzapalnych, co może pomóc w zapobieganiu stanom zapalnym i chorobom przewlekłym. Ponadto, szparagi zawierają aminokwas o nazwie asparagina, który pomaga w usuwaniu nadmiaru wody i soli z organizmu, co może pomóc w detoksykacji.
W kuchni szparagi są bardzo wszechstronne i można je przygotowywać na wiele sposobów. Można je gotować, piec, grillować lub dusić, a także dodawać do różnych dań, takich jak sałatki, makarony, tarty zapiekanki, zupy czy risotto. Szparagi można również konserwować w słoikach lub mrozić, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok.
Warto pamiętać, że szparagi to warzywo sezonowe i najlepiej smakują, gdy są świeże. W trakcie sezonu na szparagi warto odwiedzać targowiska i stragany, aby znaleźć najlepsze i najświeższe warzywa..

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 porcje
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Makaron tagliatelle ze szparagami i kurczakiem.

Składniki:

  • 250 g włoskiego makaronu tagliatelle IGP
  • 200 g fileta z piersi kurczaka bez skóry
  • 300 g zielonych szparagów
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 50 g serem Grana Padano – Latteria Soresina (lub innego twardego włoskiego sera)
  • 100 g serka śmietankowego, kremowego
  • 40 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
  • 1 szczypta czerwonej ostrej papryki mielonej
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki soli
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  • Szparagi opłucz usuń stwardniałe końce łodyg. Odkrój główki i ułóż na wkładzie Varomy, pozostałe części szparagów pokrój na ok 3 cm kawałki i pozostaw w osobnej miseczce.
  • Parmezan pokrój na kawałki i rozdrobnij w naczyniu miksującym 5 sek. / obroty 10, przełóż do osobnej miseczki.
  • Kurczaka umyj i pokrój w małą w kostkę.
  • Do naczynia miksującego włóż serek kremowy, pomidory suszone, wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj ostrą paprykę oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszaj 8 sek. / obroty 7. Następnie przełóż do miski z kurczakiem, dobrze wymieszaj i przełóż do folii spożywczej tworząc szczelną paczuszkę. Paczuszkę umieść na dolnej części Varomy.
  • Do naczynia miksującego wlej 1500 g wody, nałóż Varomę i wkład Varomy z końcówkami szparagów. Przykryj pokrywą. Gotuj 25 min. / Varoma / obroty 1.
  • Ugotuj makaron w garnku wg. przepisu na opakowaniu, a następnie odsącz na koszyczku.
  • Po ugotowaniu kurczaka i szparagów, odłóż Varomę, umyj naczynie miksujące
  • Do naczynia miksującego wlej oliwę, dodaj czosnek i pokrojone łodyżki szparagów. Duś 5 min. / 120℃ / obroty 1
  • Dodaj szpinak i zmiksuj 5 sek. / obroty 6. Zgarnij szparagi z czosnkiem ze ścianek i miksuj jeszcze raz 5 sek. / obroty 6.
  • Do miski z makaronem dodaj zmiksowane szparagi i kurczaka z powstałym sosem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj główki szparagów ugotowane na parze.
  • Podawaj obficie posypane parmezanem.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Schronisko Bukowina.

Jeśli wykonasz przepis na: Makaron tagliatelle ze szparagami i kurczakiem., będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także