Pączki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 paczki masła
- 2 łyżki spirytusu
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 litr oleju
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj
- Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem
- Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
- Jajka podziel na żółtka i białka
- Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem pudrem, dodaj do ziemniaków
- Ubij pianę z białek, dodaj do masy, wymieszaj
- Dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto mikserem
- Podczas wyrabiania dodaj powoli spirytus
- Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy
- W głębokim naczyniu rozgrzej olej (około 3 cm głębokości)
- Masę nakładaj łyżką na gorący olej – smaż do uzyskania ciemno brązowego koloru po obu stronach (sprawdź patyczkiem, czy nie są surowe w środku)
- Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz
- Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem przesiewając cukier przez sitko
Jeśli wykonasz przepis na: Pączki ziemniaczane, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!