Czytasz teraz
Pączki ziemniaczane – puszysta odmiana na tłusty czwartek

Pączki ziemniaczane – puszysta odmiana na tłusty czwartek

Kasia Potargana
Jako zapalona miłośniczka ziemniaków gdy usłyszałam, że istnieje coś takiego jak pączki ziemniaczane, koniecznie musiałam ich spróbować.
O pączkach dowiedziałam się od mojej koleżanki Ani, która to dała mi też przepis – dziękuję Kochana. Pączki wyszły puszyste i leciutkie jak puch. Robi się je bardzo łatwo. Smakują podobnie, jak tradycyjne pączki, ale w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie brudzisz rąk przy ich robieniu, ponieważ nakłada się je łyżką. Przepis trochę zmodyfikowałam, ponieważ z oryginalnego zrobiłam strasznie dużo pączków. Nie do przejedzenia, po prostu.
W przepisie Ani fajne było jeszcze to, że był spisany długopisem na kartce, a kartka widać, że była bardzo często używana. Taki przepis z duszą. Ja wrzucam przepis do sieci, niech idzie dalej, na kolejne kartki…

Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz.
Mój przepis na:

Pączki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 paczki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 litr oleju

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj
  • Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem
  • Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
  • Jajka podziel na żółtka i białka
  • Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem pudrem, dodaj do ziemniaków
  • Ubij pianę z białek, dodaj do masy, wymieszaj
  • Dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto mikserem
  • Podczas wyrabiania dodaj powoli spirytus
  • Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy
  • W głębokim naczyniu rozgrzej olej (około 3 cm głębokości)
  • Masę nakładaj łyżką na gorący olej – smaż do uzyskania ciemno brązowego koloru po obu stronach (sprawdź patyczkiem, czy nie są surowe w środku)
  • Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz
  • Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem przesiewając cukier przez sitko
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że spodobał Ci się przepis na ziemniaczane pączki i że w tym roku zagoszczą na twoim stole w tłusty czwartek. 
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Słyszałam o nich,nawet mam gdzieś zapisany przepis do testowania 😉Takie pączki z dodatkiem ziemniaków dłużej zachowują świeżość. Robiłam kiedyś bułki z dodatkiem ziemniaków,wyszły rewelacyjne,również na drugi dzień 😊

Irena-Hooltayewpodróży

Jadłam już ziemniaczane pączki i były pyszne !
Fajnie, że zapodajesz przepis, jak mi minie garowstręt to takie sobie zrobię.
Bo generalnie to pączków nie jadam, nawet w tłusty czwartek.
Ale jakieś dziesięć kilo temu, potrafiłam zjeść kilka dziennie.
Twoje wyglądają cudnie-)5 stars

Pieprzyć z Fantazją

Robiłam już z ziemniaków i są mega pyszne. Ziemniaki nie są wyczuwalne w ogóle. Smaka mi Kasiu zrobiłaś 😍5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
5
0
Napisz coś od Siebiex
()
x