Jako zapalona miłośniczka ziemniaków gdy usłyszałam, że istnieje coś takiego jak pączki ziemniaczane, koniecznie musiałam ich spróbować. O pączkach dowiedziałam się od mojej koleżanki Ani, która to dała mi też przepis – dziękuję Kochana. Pączki wyszły puszyste i leciutkie jak puch. Robi się je bardzo łatwo. Smakują podobnie, jak tradycyjne pączki, ale w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie brudzisz rąk przy ich robieniu, ponieważ nakłada się je łyżką. Przepis trochę zmodyfikowałam, ponieważ z oryginalnego zrobiłam strasznie dużo pączków. Nie do przejedzenia, po prostu. W przepisie Ani fajne było jeszcze to, że był spisany długopisem na kartce, a kartka widać, że była bardzo często używana. Taki przepis z duszą. Ja wrzucam przepis do sieci, niech idzie dalej, na kolejne kartki…
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Mój przepis na:Pączki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 paczki masła
- 2 łyżki spirytusu
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 litr oleju
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj
- Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem
- Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
- Jajka podziel na żółtka i białka
- Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem pudrem, dodaj do ziemniaków
- Ubij pianę z białek, dodaj do masy, wymieszaj
- Dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto mikserem
- Podczas wyrabiania dodaj powoli spirytus
- Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy
- W głębokim naczyniu rozgrzej olej (około 3 cm głębokości)
- Masę nakładaj łyżką na gorący olej – smaż do uzyskania ciemno brązowego koloru po obu stronach (sprawdź patyczkiem, czy nie są surowe w środku)
- Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz
- Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem przesiewając cukier przez sitko
Mam nadzieję, że spodobał Ci się przepis na ziemniaczane pączki i że w tym roku zagoszczą na twoim stole w tłusty czwartek.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Słyszałam o nich,nawet mam gdzieś zapisany przepis do testowania 😉Takie pączki z dodatkiem ziemniaków dłużej zachowują świeżość. Robiłam kiedyś bułki z dodatkiem ziemniaków,wyszły rewelacyjne,również na drugi dzień 😊
Dziękuję Kochana, rzeczywiście takie pączki dłużej zachowują świeżość, a twoje bułeczki bardzo mnie ciekawią. Muszę spróbować takie zrobić. Całuski
Jadłam już ziemniaczane pączki i były pyszne !
Fajnie, że zapodajesz przepis, jak mi minie garowstręt to takie sobie zrobię.
Bo generalnie to pączków nie jadam, nawet w tłusty czwartek.
Ale jakieś dziesięć kilo temu, potrafiłam zjeść kilka dziennie.
Twoje wyglądają cudnie-)
Dziękuję Irenko 🙂 Ja też nie jadam pączków na co dzień, ale w okolicach tłustego czwartku, to przyznam Ci się, nie mogę przestać o nich myśleć…;)
Robiłam już z ziemniaków i są mega pyszne. Ziemniaki nie są wyczuwalne w ogóle. Smaka mi Kasiu zrobiłaś 😍