Pączki ziemniaczane – puszysta odmiana na tłusty czwartek

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Jako zapalona miłośniczka ziemniaków gdy usłyszałam, że istnieje coś takiego jak pączki ziemniaczane, koniecznie musiałam ich spróbować.
O pączkach dowiedziałam się od mojej koleżanki Ani, która to dała mi też przepis – dziękuję Kochana. Pączki wyszły puszyste i leciutkie jak puch. Robi się je bardzo łatwo. Smakują podobnie, jak tradycyjne pączki, ale w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie brudzisz rąk przy ich robieniu, ponieważ nakłada się je łyżką. Przepis trochę zmodyfikowałam, ponieważ z oryginalnego zrobiłam strasznie dużo pączków. Nie do przejedzenia, po prostu.
W przepisie Ani fajne było jeszcze to, że był spisany długopisem na kartce, a kartka widać, że była bardzo często używana. Taki przepis z duszą. Ja wrzucam przepis do sieci, niech idzie dalej, na kolejne kartki…

Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas całkowity: 2 godziny
Mój przepis na:

Pączki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 paczki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 litr oleju

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj
  • Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem
  • Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj
  • Jajka podziel na żółtka i białka
  • Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem pudrem, dodaj do ziemniaków
  • Ubij pianę z białek, dodaj do masy, wymieszaj
  • Dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto mikserem
  • Podczas wyrabiania dodaj powoli spirytus
  • Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy
  • W głębokim naczyniu rozgrzej olej (około 3 cm głębokości)
  • Masę nakładaj łyżką na gorący olej – smaż do uzyskania ciemno brązowego koloru po obu stronach (sprawdź patyczkiem, czy nie są surowe w środku)
  • Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz
  • Gdy pączki ostygną, posyp je cukrem pudrem przesiewając cukier przez sitko
Mam nadzieję, że spodobał Ci się przepis na ziemniaczane pączki i że w tym roku zagoszczą na twoim stole w tłusty czwartek. 

Jeśli wykonasz przepis na: Pączki ziemniaczane, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także