Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą, to twór całkowicie spontaniczny i przypadkowy. Zastanawiałam się jakie ciasto z rabarbarem zrobić na otwarcie sezonu. I pomyślałam, że fajne będzie takie ucierane z budyniem, i rabarbarem. Budyń jest łagodny i słodki, a rabarbar kwaskowaty, będą się więc ładnie równoważyć. Patrzę, a tu w lodówce rozmrażają się truskawki, które przez roztargnienie włożyłam tam zamiast do zamrażarki. Szkoda żeby się zmarnowały. Okej, dodam je do ciasta. Spoglądam na wyższą półkę, a tu białka, z których miałam coś zrobić, ale zapomniałam co. Dobra. będzie beza na ciasto. I tak powstał ten twór, trochę może dziwny, ale na prawdę przepyszny!
Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą
Składniki:
Budyń
4żółtka
1łyżka masła
500gmleka
50gmąki ziemniaczanej
80gcukru
Ciasto
140g masła
150gcukru
4jajka
200gmąki pszennej
90gśmietany 30%
2łyżkicukru waniliowego
2łyżeczkiproszku do pieczenia
300grabarbaru
300gtruskawek
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
4białka jajek
4 -5łyżek cukru
1szczypta soli
1łyżeczka octu
Sposób wykonania:
Budyń
W rondelku umieść żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, wymieszaj składniki
Postaw rondelek na małym ogniu, powoli dodawaj mleko cały czas intensywnie mieszając
Dodaj masło, nadal mieszaj, aż budyń zgęstnieje
Zestaw budyń z ognia. Przykryj budyń folią tak, by przylegała do budyniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto
Rabarbar pokrój na plasterki
Świeże truskawki wyszypułkuj, większe przekrój na pół/ mrożonoe truskawki rozmroź odsącz z soku
Rabarbar i truskawki dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Utrzyj masło z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę
Dodaj jajka i mąkę ucieraj do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej, puszystej masy
Wyłóż prostokątną blachę 40cm, papierem do pieczenia
Wylej ciasto na blachę
Na ciasto wyłóż łyżką budyń tworząc "kupki", nie rozsmarowuj budyniu po cieśnie
Na budyń i ciasto wyłóż obtoczone w mące ziemniaczanej truskawki i rabarbar
Rozgrzej piekarnik do 180st
Beza
Za pomocą trzepaczki miksera ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, sól, ocet
Wyłóż pianę z białek na owoce
Piecz ok 40 min w temperaturze 180 st, sprawdź patyczkiem czy się upiekło
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą przy pomocy Thermomixa
Budyń -Składniki na budyń umieść w naczyniu miksującym – ustaw tryb zagęszczania,100st, 11 minut, przelej do miseczki, przykryj folią, pozostaw do wystudzenia
Ciasto -Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ustaw 5 minut, obroty 4, w razie potrzeby wydłuż czas pracy
Beza – Załóż motylek. Białka umieść w naczyniu, dodaj sól, załóż pokrywę bez miarki, ustaw 5 minut, obroty 3,5 w trakcie powstawania piany dodawaj powoli cukier i ocet
Ciasto ucierane to moja specjalność, na ciasto idzie 12 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru, pół kostki rozpuszczonego masła, cukier waniliowy, 6 jajek, ucieram to na gładka masę, dodaję dowolne owoce, zwykle jabłka, ale w sezonie maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, cudnego wieczorku 🙂
Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Ciasto pierwsza klasa. Mega wypasione
Najlepsze ciasto sezonowe, wszystko co lofciam😍
Z rabarbarem zjadłabym wszystko! Przyznam, że takiego ciacha jeszcze nie jadłam. To jest dla pomysł na weekendową słodkość 🙂
W takim razie smacznego 😉
Jejku, to ciasto wygląda smakowicie. Truskawki + rabarbar = połączenie idealne <3
Bardzo mi miło:) Jest naprawdę powalające w smaku
Ciasto ucierane to moja specjalność, na ciasto idzie 12 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru, pół kostki rozpuszczonego masła, cukier waniliowy, 6 jajek, ucieram to na gładka masę, dodaję dowolne owoce, zwykle jabłka, ale w sezonie maliny, jeżyny, porzeczki, borówki, cudnego wieczorku 🙂
Aż się rozmarzyłam 😉 Pyszne musi być być twoje ciacho 🙂 Pięknego dnia 🙂