Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami, budyniem i bezą, czyli rozpusta na całego

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą, to twór całkowicie spontaniczny i przypadkowy. Zastanawiałam się jakie ciasto z rabarbarem zrobić na otwarcie sezonu. I pomyślałam, że fajne będzie takie ucierane z budyniem, i rabarbarem. Budyń jest łagodny i słodki, a rabarbar kwaskowaty, będą się więc ładnie równoważyć.
Patrzę, a tu w lodówce rozmrażają się truskawki, które przez roztargnienie włożyłam tam zamiast do zamrażarki. Szkoda żeby się zmarnowały. Okej, dodam je do ciasta.
Spoglądam na wyższą półkę, a tu białka, z których miałam coś zrobić, ale zapomniałam co. Dobra. będzie beza na ciasto. I tak powstał ten twór, trochę może dziwny, ale na prawdę przepyszny!
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 40 min.
Mój przepis na:

Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą

Składniki:

Budyń

  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 500 g mleka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru

Ciasto

  • 140 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza

  • 4 białka jajek
  • 4 -5 łyżek cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu

Sposób wykonania:

Budyń

  • W rondelku umieść żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, wymieszaj składniki
  • Postaw rondelek na małym ogniu, powoli dodawaj mleko cały czas intensywnie mieszając
  • Dodaj masło, nadal mieszaj, aż budyń zgęstnieje
  • Zestaw budyń z ognia. Przykryj budyń folią tak, by przylegała do budyniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto

  • Rabarbar pokrój na plasterki
  • Świeże truskawki wyszypułkuj, większe przekrój na pół/ mrożonoe truskawki rozmroź odsącz z soku
  • Rabarbar i truskawki dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  • Utrzyj masło z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę
  • Dodaj jajka i mąkę ucieraj do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej, puszystej masy
  • Wyłóż prostokątną blachę 40cm, papierem do pieczenia
  • Wylej ciasto na blachę
  • Na ciasto wyłóż łyżką budyń tworząc "kupki", nie rozsmarowuj budyniu po cieśnie
  • Na budyń i ciasto wyłóż obtoczone w mące ziemniaczanej truskawki i rabarbar
  • Rozgrzej piekarnik do 180st

Beza

  • Za pomocą trzepaczki miksera ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, sól, ocet
  • Wyłóż pianę z białek na owoce
  • Piecz ok 40 min w temperaturze 180 st, sprawdź patyczkiem czy się upiekło
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia

Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą przy pomocy Thermomixa

  • Budyń -Składniki na budyń umieść w naczyniu miksującym – ustaw tryb zagęszczania,100st, 11 minut, przelej do miseczki, przykryj folią, pozostaw do wystudzenia
  • Ciasto -Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ustaw 5 minut, obroty 4, w razie potrzeby wydłuż czas pracy
  • Beza – Załóż motylek. Białka umieść w naczyniu, dodaj sól, załóż pokrywę bez miarki, ustaw 5 minut, obroty 3,5 w trakcie powstawania piany dodawaj powoli cukier i ocet

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także