Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą
Składniki:
Budyń
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- 500 g mleka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
Ciasto
- 140 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 90 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
- 4 białka jajek
- 4 -5 łyżek cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
Sposób wykonania:
Budyń
- W rondelku umieść żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, wymieszaj składniki
- Postaw rondelek na małym ogniu, powoli dodawaj mleko cały czas intensywnie mieszając
- Dodaj masło, nadal mieszaj, aż budyń zgęstnieje
- Zestaw budyń z ognia. Przykryj budyń folią tak, by przylegała do budyniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto
- Rabarbar pokrój na plasterki
- Świeże truskawki wyszypułkuj, większe przekrój na pół/ mrożonoe truskawki rozmroź odsącz z soku
- Rabarbar i truskawki dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę
- Dodaj jajka i mąkę ucieraj do całkowitego połączenia składników i uzyskania gładkiej, puszystej masy
- Wyłóż prostokątną blachę 40cm, papierem do pieczenia
- Wylej ciasto na blachę
- Na ciasto wyłóż łyżką budyń tworząc "kupki", nie rozsmarowuj budyniu po cieśnie
- Na budyń i ciasto wyłóż obtoczone w mące ziemniaczanej truskawki i rabarbar
- Rozgrzej piekarnik do 180st
Beza
- Za pomocą trzepaczki miksera ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, sól, ocet
- Wyłóż pianę z białek na owoce
- Piecz ok 40 min w temperaturze 180 st, sprawdź patyczkiem czy się upiekło
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Ciasto z ucierane z rabarbarem , truskawkami, budyniem i bezą przy pomocy Thermomixa
- Budyń -Składniki na budyń umieść w naczyniu miksującym – ustaw tryb zagęszczania,100st, 11 minut, przelej do miseczki, przykryj folią, pozostaw do wystudzenia
- Ciasto -Składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym ustaw 5 minut, obroty 4, w razie potrzeby wydłuż czas pracy
- Beza – Załóż motylek. Białka umieść w naczyniu, dodaj sól, załóż pokrywę bez miarki, ustaw 5 minut, obroty 3,5 w trakcie powstawania piany dodawaj powoli cukier i ocet