Pierogi z kurczakiem i warzywami z rosołu na nieco egzotyczny sposób

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Pierogi z kurczakiem i warzywami z rosołu na nieco egzotyczny sposób, to kolejny pomysł na wykorzystanie tego, co z rosołu zostało po niedzielnym obiedzie.
Rosół to taka "czysta" zupa", którą chętnie jemy tylko z makaronem, ozdobioną kawałeczkami marchewki i zieloną pietruszką. Ale o jego smaku, nie decyduje przecież ten makaron, marchewka i natka. Aby rosół był smakowity i aromatyczny, musi obfitować w mięso i warzywa. Tworzymy wspaniały wywar, podajemy go na stół, a w garnku zostaje samo zdrowie i smak. Szkoda wyrzucać takie cudowności i mam nadzieję, że Ty ich nie wyrzucasz.
Ciekawa jestem jak Ty wykorzystujesz pozostałości z rosołu? U mnie często gości potrawka (widzę, że jeszcze nie mam przepisu na stronie. Muszę to koniecznie naprawić!). Ale robię też inne potrawy takie jak kotlety, czy barszczyk czerwony z pasztecikami i oczywiście sałatkę warzywną, która właśnie z warzyw z rosołu jest najsmaczniejsza.
Ostatnio jednak, gdy zastanawiałyśmy się z mamą, jak wykorzystać resztki z rosołu inaczej, moja mama wpadła na pomysł, byśmy zrobiły z kurczaka i warzyw z rosołu, pierogi. Ponieważ obawiałyśmy się, że mogą wyjść mało wyraziste w smaku, dodałyśmy przyprawę curry. I muszę Ci powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Rodzina się zajadała, aż im się uszy trzęsły! Z resztą, sama spróbuj.
Pierogi z kurczakiem i warzywami z rosołu przygotowywałyśmy przy pomocy Thermomix, dlatego i mój przepis jest na Thermomix.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 1 godzina
Mój przepis na:

Pierogi z kurczakiem i warzywami z rosołu, na nieco egzotyczny sposób

Składniki:

Farsz z kurczaka i warzyw

  • 1 cebula
  • 20 g oleju
  • 500 g kurczaka z rosołu, obranego z kości, wystudzonego,
  • 300 g warzyw z rosołu, wystudzonych, (ilość mniej więcej)
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0.5-1 łyżeczki przyprawy curry

Pierogi

  • 300 g wody
  • 30 g oleju
  • 550 g mąki pszennej (plus pół szklanki do oprószania blatu)
  • 2-4 litry wody do gotowania pierogów (ja preferuję duży garnek i więcej wody, żeby się pierogi nie sklejały)
  • 1 łyżka soli do gotowania pierogów

Sposób wykonania:

Farsz z kurczaka i warzyw

  • Cebulę obierz, przekrój na pół wrzuć do naczynia miksującego, dodaj olej. Ustaw 5 sekund, obroty 5
  • Uduś cebulę 3 minuty, 120 st°, obroty 1
  • Dodaj mięso z kurczaka pokrojone na 3 cm kawałki i warzywa pokrojone z grubsza (4-5cm)
  • Dodaj przyprawy i wszystko razem rozdrobnij 20 sekund, obroty 6
  • Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku
  • Przełóż farsz do miseczki

Pierogi

  • Do naczynia miksującego wlej olej i wodę. Ustaw 4 minuty, 50 st°, obroty 1
  • Dodaj mąkę. Ustaw tryb Ciasto, 2 minuty
  • W dużym garnku wstaw posoloną wodę, aby się gotowała. Na 1L użyj 1/4 łyżeczki soli
  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości ok.2 mm
  • Szklanką (Ø ok 6-8cm), wykrawaj kółka
  • Na środek każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zlep dokładnie brzegi "szczypiąc" je
  • Pierogi wkładaj do wrzątku po kilka sztuk i gotuj każdą partię ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
  • Gotowe pierogi wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
  • Podawaj polane zrumienioną na maśle bułką tartą, lub samym masłem

Jeśli wykonasz przepis na: Pierogi z kurczakiem i warzywami z rosołu, na nieco egzotyczny sposób, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także