Klasyczna sałatka jarzynowa – ratunek dla warzyw z rosołu

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Rosół fajna sprawa, ale jarzyny w nim – bez przesady – wszak to nie warzywna. Rosół ma być czysty z makaronem, natką pietruszki i ewentualnie kawałeczkiem marchewki do ozdoby. No tak, ale by powstał potrzeba warzyw, które nadają mu ten wspaniały aromat. Tylko co zrobić z tymi warzywami z rosołu? Wyrzucić szkoda… W moim domu zazwyczaj powstaje z nich klasyczna sałatka jarzynowa.

Sałatka jarzynowa to jedna z moich sztandarowych sałatek na imprezach i o dziwo pierwsza znika. Wydawałoby się, że nuda i każdy ją zna. Gospodynie prześcigają się w wymyślnych sałatkach, by zaskoczyć gości, a tu hopsa! Sałatka jarzynowa – hit przyjęcia. Zupełnie przypadkiem to odkryłam, gdy wpadli niespodziewani goście i miałam akurat taką sałatkę w lodówce. Zajadali się nią, chwalili i wywiązała się cała dyskusja z tego na temat gonienia za nowościami i niedoceniania tradycyjnych, swojskich smaków. Więc zaczęłam doceniać i podawać.
Moja sałatka jest dość delikatna, ale jak ktoś lubi może ją podkręcić musztardą, lub ogórkiem konserwowym. W ogóle, tak na prawdę nie ma tu reguły, każdy wkłada co chce, a jak dołoży więcej nowości, to najwyżej sałatka zmieni nazwę. 🙂

Składniki:

  • cztery ugotowane, obrane ziemniaki (mogą być z obiadu)
  • cztery jajka ugotowane na twardo i obrane
  • puszka groszku konserwowego
  • warzywa z rosołu (bez pora)
  • cebulka (jak ktoś lubi)
  • jabłko (fajnie chrupie w sałatce)
  • ogórek kiszony
  • pół słoiczka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Warzywa wyjmujemy z rosołu, studzimy, odcedzamy, kroimy w niewielką kostkę
  • Jajka kroimy w kostkę
  • Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, obieramy i również kroimy w kostkę
  • Cebulkę obieramy i dość drobno kroimy
  • Ogórka kroimy w kostkę
  • Łączymy składniki, dodajmy majonez i pieprz do smaku (można dodać sól, jeśli jest mało słona).
  • Odstawiamy na pół godziny, żeby sałatka się przegryzła.

Dobrze, by wszystkie składniki były pokrojone w kawałki w mniej więcej tej samej wielkości.

Smacznego 🙂

 

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także