Czytasz teraz
Kluski śląskie – po naszemu kluski z dziurką

Kluski śląskie – po naszemu kluski z dziurką

Kasia Potargana
Mówcie co chcecie, ale kluski śląskie, czyli jak się u mnie w domu mówi, kluski z dziurką, to jedne z najlepszych klusek do sosów. Każda kluseczka ma swoją porcję sosiku zachowaną w dziurce, dokładnie tyle ile trzeba, aby podnieść jej smak. Są niewielkie, takie "na raz", a ich gumowatość sprawia, że rozkoszujemy się ich smakiem nieco dłużej. Jak sama nazwa wskazuje pochodzą ze Śląska i tam najczęściej jada się je w towarzystwie rolady i modrej kapusty. U nas wprawdzie do nich nie podajemy klasycznej śląskiej rolady, a zrazy wołowe, lub gulasz, czy sos pieczarkowy, ale też fajnie smakują. A do tego surówka z czerwonej kapusty, albo kiszonej, lub zasmażane buraczki. Mniam!
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 4 min.
Mój przepis na:

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki ziemniaczanej (skrobia ziemniaczana)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 litry wody

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz (dzięki gotowaniu w skórkach zachowasz więcej znajdujących się w ziemniakach witaminy i składniki mineralne)
  • Naszykuj stolnicę i oprósz ją mąką
  • Wstaw 2-3 litry wody w średnim garnku i osól łyżeczką soli (możesz dodać łyżkę oleju, nie będą się kluski sklejały na talerzu), doprowadź do wrzenia
  • W czasie, gdy woda się będzie gotowała, przeciśnij ziemniaki przez praskę (albo zmiel w maszynce do mięsa) na stolnicę, obsyp mąką ziemniaczaną tak, by powstał kopczyk
  • W kopczyku zrób dołek, wbij do niego jajko
  • Szybko zagnieć ciasto – najpierw połącz nożem składniki, potem wyrób je ręką, aż powstanie kula o jednorodnej strukturze (nie wygniataj za długo, ciasto zrobi się mokre i zacznie się kleić do rąk, dodasz mąki myśląc, że jest jej za mało , a w efekcie sprawisz, że kluski po ugotowaniu będą twarde – więc zachowujemy proporcje i SZYBKO ZAGNIATAMY z tego, co jest)
  • Odkrawaj po kawałku ciasta, formuj wałeczki grubości grubego kciuka, a następnie odkrawaj z wałeczków kawałki ok 3 cm, formuj z nich kuleczki w dłoniach i rób po środku dziurkę w każdej
  • Kluski wrzucaj do wrzącej wody małymi partiami, gotuj aż wypłyną na wierzch, odczekaj 2-3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że moje kluski z dziurką przypadną Ci do gustu. Jeśli jesteś ciekawa, prawdziwego, śląskiego obiadu, także z kluskami śląskimi, ale i z roladą i modrą kapustą, zajrzyj na blog kosapopatelni.pl, którego autor spędził wiele lat na Śląsku i nie raz taki obiad jadał i przyrządzał ze śląskimi gospodyniami.
Subscribe
Powiadom o
guest

19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia Kowalska

O, dziękuję Kasiu za przypomnienie, właśnie zastanawiałam się, z czym innych poza pyrami, kaszami czy ryżem podać mięsko w sobie własnym. Idealny pomysł na obiad 🙂

Kasia Kowalska

Zapomniałam ocenić przepis, a przecież to ważne — nadrabiam więc 😀5 stars

Słodko Słodka

Domowe najlepsze 🙂

madziakowo

chetnie zrobie

Magda

Też tak myślę, te kluski idealnie pasują do sosu 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Ja wiem, że one są mniam!!
Mieszkałam wiele lat na Śląsku Opolskim, mam rodzinę na tym dalszym Śląsku i te kluski jadłam wiele razy. Rolada i modra kapusta obowiązkowa, ale to smakowało.
Nigdy bym ich nie kupiła w sklepie. Kiedyś robiłam, teraz leń mnie ogarnął i nie pamiętam kiedy je jadłam, a z sosikiem smakują wybornie.
Przyjadę do Was na kluski z dziurką!!!5 stars

Wędrówki po kuchni

Kluski śląskie uwielbiam, szczególnie zatopione w jakimś aromatycznym sosie. Nie zbyt często pozwalam sobie na takie danie, bowiem dla mnie zakazane. Narobiłaś mi ochoty! 🙂

Pichceniomania

W moim rodzinnym domu raczej się ich nie robiło, a ja bardzo lubię i teraz robię dość często i cała rodzina zachodzi w głowę czemu wcześniej nie były na stałe w menu 😉

Sikorkowe Pasje

Uwielbiam kluseczki z dziurką. Zawsze jak je polewam sosem, to w każdej dziurce musi być chociaż miała namiastka tego sosiku. Na razie to mama robi ciasto, a mąż i ja kulamy i robimy magiczne dziureczki 🙂5 stars

Pieprzyć z Fantazją

Kluski śląskie robię zazwyczaj sama. Nie lubię kupnej garmażerki. Z wiekiem mój organizm coraz mniej toleruje kupne gotowe produkty.5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
19
0
Napisz coś od Siebiex
()
x