Kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej (skrobia ziemniaczana)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 litry wody
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz (dzięki gotowaniu w skórkach zachowasz więcej znajdujących się w ziemniakach witaminy i składniki mineralne)
- Naszykuj stolnicę i oprósz ją mąką
- Wstaw 2-3 litry wody w średnim garnku i osól łyżeczką soli (możesz dodać łyżkę oleju, nie będą się kluski sklejały na talerzu), doprowadź do wrzenia
- W czasie, gdy woda się będzie gotowała, przeciśnij ziemniaki przez praskę (albo zmiel w maszynce do mięsa) na stolnicę, obsyp mąką ziemniaczaną tak, by powstał kopczyk
- W kopczyku zrób dołek, wbij do niego jajko
- Szybko zagnieć ciasto – najpierw połącz nożem składniki, potem wyrób je ręką, aż powstanie kula o jednorodnej strukturze (nie wygniataj za długo, ciasto zrobi się mokre i zacznie się kleić do rąk, dodasz mąki myśląc, że jest jej za mało , a w efekcie sprawisz, że kluski po ugotowaniu będą twarde – więc zachowujemy proporcje i SZYBKO ZAGNIATAMY z tego, co jest)
- Odkrawaj po kawałku ciasta, formuj wałeczki grubości grubego kciuka, a następnie odkrawaj z wałeczków kawałki ok 3 cm, formuj z nich kuleczki w dłoniach i rób po środku dziurkę w każdej
- Kluski wrzucaj do wrzącej wody małymi partiami, gotuj aż wypłyną na wierzch, odczekaj 2-3 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
Jeśli wykonasz przepis na: Kluski śląskie, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255