Każdy z nas ma swoje ulubione smaki z dzieciństwa, do których chętnie wraca. Dla wielu osób szczególnie sentymentalne znaczenie mają rurki z kremem. A gdyby tak udało się odbyć kulinarną podróż w czasie i samodzielnie przygotować ukochane słodkości? Chociaż ich przygotowanie wymaga pewnego nakładu pracy, wcale nie jest skomplikowane!
Czego potrzeba do wyśmienitych rurek z kremem?
Zanim zabierzemy się do realizacji przepisu, prawdopodobnie konieczna będzie wizyta w sklepie, choć możliwe, że wszystkie składniki konieczne do przygotowania rurek będą znajdować się w domu. Na ciasto potrzebujemy około 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, szklanki śmietany 12% oraz odrobiny soli i cukru wanilinowego. Taka ilość składników powinna wystarczyć na przygotowanie 60 porcji, dzięki czemu rurki z kremem świetnie sprawdzą się jako słodkie przekąski na zimno, którymi możemy uraczyć gości.
Osobną kwestię stanowi krem. Do jego przygotowania polecamy gotową mieszankę w postaci budyniu. Naszym wyborem był Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, ponieważ cechuje się on aksamitną, kremową konsystencją. Do przyrządzenia kremu przyda się również 400 ml mleka, 5 łyżek cukru, 100 g masła i łyżka mąki pszennej.
Ciasto na rurki z kremem
Jak przygotować idealne ciasto do rurek z kremem? Zacznij od przesiania mąki i dodania do niej cukru wanilinowego, soli, pokrojonego w kostkę masła, a następnie rozetrzyj wszystko. Po pewnym czasie dodaj do ciasta śmietanę i rozpocznij zagniatanie. Później ciasto włóż na około godzinę do lodówki, aby odpowiednio się schłodziło. Następnie podsyp ciasto mąką i rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Ponacinaj je w długie paski o grubości około 2 cm.
Teraz bardzo przydatna będzie foremka do rurek, którą należy nasmarować masłem, a następnie nawijać na nią paski ciasta, które muszą na siebie nachodzić. Przed ułożeniem rurek w blaszce do pieczenia możesz jeszcze posypać je cukrem. Pieczenie w temperaturze 200 stopni Celsjusza powinno zająć nie więcej niż kwadrans. Gdy rurki się przyrumienią, prawdopodobnie będą już gotowe do wyjęcia z piekarnika.
Wyśmienity krem na bazie budyniu
W trakcie pieczenia możesz zająć się kremem. Połowę szklanki mleka wymieszaj z budyniem, mąką oraz cukrem. Drugą połowę szklanki zagotuj razem z masłem. W chwili wrzenia wlewaj do garnka mleko wymieszane z budyniem i pozostałymi składnikami, ale nie zapomnij o energicznym mieszaniu. Krem musi chwilę przestygnąć, zanim będzie gotowy. Gdy to nastąpi, wystarczy jedynie umieścić go w rurkach, które są już gotowe do podania. Chociaż Jan Brzechwa pisał przed laty o Pchle Szachrajce, która z pysznego deseru lubiła jedynie krem, zapewniamy, że rurki z kremem z tego przepisu najlepiej smakują w całości!