Smak suszonych owoców doceni każdy, kto poszukuje idealnej i zdrowej przekąski między głównymi posiłkami. Mogą spożywać je osoby w każdym wieku, a należy wiedzieć, że są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Niektóre z nich powinno się na stałe włączyć do codziennego menu, jeżeli nie w czystek postaci, to w zestawieniu z innymi produktami. W niniejszym artykule przyjrzymy się nieco bliżej suszonym figom. O ich zastosowaniu oraz właściwościach można naprawdę bardzo dużo powiedzieć.
Suszone figi – dlaczego warto je spożywać?
Bakalie w postaci suszonych fig są doskonale znane od wielu lat, w dawnych czasach za nieuzasadnione ścięcie drzewa, na którym rosły istniała możliwość skazania na karę śmierci. Roślina wymagała bowiem szczególnego szacunku. Obecnie owoce figowców rosną wyłącznie na plantacjach w krajach, w których panuje suchy i ciepły klimat. Przykładami są Chorwacja, Turcja i Grecja – przy czym w dwóch ostatnich można pozyskać najlepszej jakości. Jeżeli nie mamy możliwości wyjścia z domu, figi suszone ze sklepu internetowego będą najlepszym rozwiązaniem. Zostaną dostarczone pod same drzwi, bez konieczności opuszczania swojego lokum. Suszone figi są źródłem wielu składników odżywczych, niezbędnych w codziennej diecie. Są wyposażone między innymi w cukry proste, które nie tylko są odpowiedzialne za wzrost poziomu energii. Organizm bardzo szybko je wchłania, zatem nie odkładają się w postaci fałdek na newralgicznych częściach ciała. Można zjadać je jako przekąskę w prostej postaci lub dodać do deserów, ciast, czy potraw obiadowych. W skład fig suszonych wchodzą witamina B6, wapń, potas, żelazo , fosfor oraz magnez. Figi suszone ze sklepu internetowego są pomocne w utrzymaniu zdrowia, a szczególnie układu kostnego i krwionośnego. Ponadto ich regularne spożywanie przyspiesza metabolizm i dodaje energii nawet na cały dzień. Docenią to głównie osoby, które utożsamiają się zanadto z jesienną, ponurą pogodą.
Jak wdrożyć suszone figi do diety?
O tym, że figi suszone są idealną i zdrową przekąską doskonale już wiemy. Mogą być spożywane na drugie śniadanie, podwieczorek, czy po prostu jako zwykła przekąska. Wiele gospodyń nie wyobraża sobie wypieków bez dodatków w postaci fig. Dodają one niepowtarzalnych walorów smakowych do niemal każdej potrawy. Muszą zatem znaleźć się w każdej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nadawały nowych smaków mięsom, sałatkom, kanapkom. Tak naprawdę jest to na tyle uniwersalny produkt, że znajdzie zastosowanie w każdym daniu. Figi suszone ze sklepu internetowego można również wykorzystać do zrobienia kanapek z dodatkami twarożku i miodu. Pieczywo pokrojone w cienkie kromeczki, zaledwie muśnięte masełkiem. Do tego nakłada się dość grubą warstwę twarożku. Przysłowiową wisienką na torcie stanowią suszone figi. Taki pomysł na śniadanie zapewni sytość na większą część dnia i prawdziwie intensywne walory smakowe. Szybkie do wykonania i zdrowe śniadanie jest możliwe. Wystarczy tak naprawdę raz na jakiś czas połączyć niestandardowo dobrze znane produkty.