Surówka z białej kapusty

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Surówka z białej kapusty to doskonały dodatek do obiadu. Jest świeża i chrupiąca, a do tego zdrowa i niskokaloryczna.
Surówkę z białej kapusty możesz podawać do wszelkiego rodzaju mięs, ale też jako uzupełnienie jarskich dań. Fantastycznie spamuje z kotletami z kaszy jaglanej. Kotlety są delikatne, a surówka zdecydowana w smaku i chrupiąca. Naprawdę fajne połączenie.
Jakoś ostatnio rzadko się jada białą kapustę. Modne są sałatki z sałat, różnych warzyw, a nasza swojska, mega zdrowa, biała kapusta w odstawce. Postuluję więc przywrócenie jej na nasze stoły i to właśnie w surowej postaci, dzięki której jest pełna witamin. A tych witamin w sobie trochę ma: A,C,E, K, B, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Do tego jest niskokaloryczna i… tania. Czy muszę coś jeszcze dodawać, aby zachęcić Cię do wykorzystania jej na surówkę?
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • 300 g białej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • garść nasion dyni do posypania (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Kapustę cienko poszatkuj i wymieszaj z solą (jeśli używasz nakładki krojącej na Thermomix, ustaw automatyczne krojenie w plasterki- cienko, przedtem pokrój kaustę na kawałki wchodzące do szatkownicy)
  • Marchewkę, obierz zetrzyj na tartce o małych oczkach (nakładkę Thermomix przekładasz na drugą stronę i wybierasz tryb ścierania – cienko)
  • Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubszej tartce ( nakładka na Thermomix do ścierania i wybierz – grubo)
  • Dodaj cukier, pieprz, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj łyżką
  • Pozostaw na godzinę w lodówce, aby surówka się przegryzła
  • Nasiona dyni upraż na suchej patelni, posyp nimi surówkę

Jeśli wykonasz przepis na: Surówka z białej kapusty, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także