Film z przepisem krok po kroku:
Gwiazda drożdżowa z serem
Składniki:
Masa serowa
- 500 g tłustego twarogu
- 1 jajko
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 20 g)
Ciasto drożdżowe
- 200 g mleka
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 3 całe jajka i jedno żółtko
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50 g masła
- 1 białko jajka (do posmarowania ciasta)
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 30 g soku z cytryny, lub pomarańczy
Sposób wykonania:
Masa serowa
- Do naczynia miksującego włóż twaróg i pokrojone na kawałki masło. Wsyp cukier i cukier wanilinowy, wbij jajko. Ustaw na Thermomix: 1 min. / obroty 7
- Przełóż masę serową do innego naczynia
Cisto drożdżowe
- Do naczynia miksującego wlej mleko, wkrusz drożdże i wsyp cukier. Ustaw: 2 minuty / Temperatura 37° C, / obroty 1
- Dodaj mąkę, 3 jajka i 1 żółtko, aromat waniliowy i masło pokrojone na kawałki. Ustaw 2 minuty, tryb wyrabiania ciasta
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok 20 minut
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 4 równe części
- Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy ok 30 cm i grubości ok 1cm
- Połóż pierwszy placek na wyłożonej papierem blasze i posmaruj 1/3 masy twarogowej zostawiając ok 1 cm marginesu na brzegu placka
- Przykryj masę serową drugim plackiem i posmaruj 1/3 masy serowej, zostaw 1cm marginesu
- Przykryj masę serową trzecim plackiem i posmaruj resztą masy serowej, staw 1 cm marginesu
- Przykryj czwartym plackiem, lekko dociśnij
- Na środku placka połóż kieliszek, lub małą szklankę i lekko odciśnij, aby zaznaczyć dokąd będziesz nacinać ciasto
- Ostrym nożem natnij placek na krzyż (zostawiając środek nie nacięty), następnie przedziel każdą ćwiartkę na pół i jeszcze na pół, aby uzyskać 16 kawałków
- Złap dwa kawałki obok siebie i skręć je dwukrotnie do wewnątrz (do siebie nawzajem, czyli jeden w lewo, drugi w prawo) , a końce sklej ze sobą. Powtórz czynność aż wykonasz wszystkie ramiona gwiazdy.
- Rozgrzej piekarnik do 180° C,
- Gwiazdę piecz ok 30-35 minut,, a następnie wyjmij i poczekaj aż nieco przestygnie
- Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj łyżką dokładnie cukier puder i sok
Jeśli wykonasz przepis na: Gwiazda drożdżowa z serem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255