Gwiazda drożdżowa z serem – pyszna ozdoba stołu na Święta

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Gwiazda drożdżowa z serem to pyszna ozdoba stołu na Święta. Zachwyci Twoich gości urodą i smakiem. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu, a efekt "Wow!" murowany.
Gwiazda drożdżowa z serem jest mięciutka, puszysta i pachnąca. Może być fajną alternatywą dla tradycyjnego sernika, czy ciasta drożdżowego na Święta Bożego Narodzenia. Takie "wash and go" (pamiętasz tę słynną w latach 90-tych reklamę?), czyli dwa w jednym: i sernik i drożdżówka.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 8 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 35 min.
Wyrastanie: 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina 35 min.
Mój przepis na:

Gwiazda drożdżowa z serem

Składniki:

Masa serowa

  • 500 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 20 g)

Ciasto drożdżowe

  • 200 g mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 całe jajka i jedno żółtko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 50 g masła
  • 1 białko jajka (do posmarowania ciasta)

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 30 g soku z cytryny, lub pomarańczy

Sposób wykonania:

Masa serowa

  • Do naczynia miksującego włóż twaróg i pokrojone na kawałki masło. Wsyp cukier i cukier wanilinowy, wbij jajko. Ustaw na Thermomix: 1 min. / obroty 7
  • Przełóż masę serową do innego naczynia

Cisto drożdżowe

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, wkrusz drożdże i wsyp cukier. Ustaw: 2 minuty / Temperatura 37° C, / obroty 1
  • Dodaj mąkę, 3 jajka i 1 żółtko, aromat waniliowy i masło pokrojone na kawałki. Ustaw 2 minuty, tryb wyrabiania ciasta
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok 20 minut
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 4 równe części
  • Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy ok 30 cm i grubości ok 1cm
  • Połóż pierwszy placek na wyłożonej papierem blasze i posmaruj 1/3 masy twarogowej zostawiając ok 1 cm marginesu na brzegu placka
  • Przykryj masę serową drugim plackiem i posmaruj 1/3 masy serowej, zostaw 1cm marginesu
  • Przykryj masę serową trzecim plackiem i posmaruj resztą masy serowej, staw 1 cm marginesu
  • Przykryj czwartym plackiem, lekko dociśnij
  • Na środku placka połóż kieliszek, lub małą szklankę i lekko odciśnij, aby zaznaczyć dokąd będziesz nacinać ciasto
  • Ostrym nożem natnij placek na krzyż (zostawiając środek nie nacięty), następnie przedziel każdą ćwiartkę na pół i jeszcze na pół, aby uzyskać 16 kawałków
  • Złap dwa kawałki obok siebie i skręć je dwukrotnie do wewnątrz (do siebie nawzajem, czyli jeden w lewo, drugi w prawo) , a końce sklej ze sobą. Powtórz czynność aż wykonasz wszystkie ramiona gwiazdy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180° C,
  • Gwiazdę piecz ok 30-35 minut,, a następnie wyjmij i poczekaj aż nieco przestygnie
  • Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj łyżką dokładnie cukier puder i sok

Jeśli wykonasz przepis na: Gwiazda drożdżowa z serem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także