Film z przepisem krok po kroku:
Cukinia faszerowana mięsem z indyka
Składniki:
- 3 spore i grubsze cukinie
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
- 30 g twardego sera żółtego (startego)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół typu włoskiego lub prowansalskich (my dajemy 1 łyżeczkę)
Sposób wykonania:
Część wspólna
- Zacznij od cukinii, którą przekrój na pół wzdłuż, tworząc łódeczki. Z każdej wyjmij miękkie ziarna i wyrzuć, a twardsze części wydłub łyżką, tak by nie ponakrawać skóry i posiekaj w kostkę.
- Łódeczki cukinii osusz ręcznikiem. Posyp je sola i pieprzem i posmaruj pędzelkiem olejem. Wstaw do piekarnika na 15 min. temperatura 180°C.
Wersja Karola bez Thermomix
- W tym czasie podsmaż na patelni, na oleju posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekaną cukinię podsmażając ok. 2 min.
- Następnie dodaj przyprawy (bez ziół) i mięso. Wszystko wymieszaj i podsmaż około 8 min. co chwilę mieszając.
- Dodaj zioła i koncentrat pomidorowy. Znów wymieszaj i smaż około 2 min.
Wersja z użyciem Thermomix
- Jeśli masz problem z kupieniem mielonego mięsa z indyka, możesz kupić filet i zmielić go w kilka sekund. Mięso pokrój na kawałki i ustaw 10-12 sek. / obroty 6.
- Najpierw posiekaj cebulę i czosnek: 7 s / obroty 5. Zgarnij ją kopystką ze ścianek i dodaj do naczynia miksującego 15 g oleju – duś 3 min. / 120°C / obroty 1
- Dodaj zmielone wcześniej mięso, zioła, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ustaw tryb Wysokie Temp. i podsmażaj mięso z cebulą do zrumienienia – myślę że około 5 min. wystarczy.
- Możesz też przygotować sobie tarty ser, do posypania łódeczek cukinii. W tym celu włóż do naczynia kawałki sera i ustaw 8 sek. / obroty 6
Część wspólna
- Nałóż farsz do podpieczonych łódeczek. Posyp tartym serem i znów wstaw do piekarnika na 15 min. temperatura 180°C. I gotowe – prawda, że łatwe i nie ma się czego bać. Polecam serdecznie eksperymenty na swoich ulubionych daniach i przerabianie tradycyjnych przepisów na Thermomix.
Jeśli wykonasz przepis na: Cukinia faszerowana mięsem z indyka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!