Cukinia faszerowana mięsem z indyka

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Cukinia faszerowana mięsem z indyka to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub specjalną kolację. Karol ma swoje ulubione przepisy, które lubi robić tradycyjnie, ale ja pokaże Wam, że nawet taki tradycyjny przepis, da się przerobić na Thermomix. Tak, do gotowania Waszych ulubionych potraw, których pewnie często nie ma w Cookidoo, też on się świetnie nadaje. Wystarczy wyjść poza schemat i trochę pokombinować.
Pierwszą wersję tradycyjną gotował Karol, a ja w przepisie podam Wam jak bym to samo danie zrobiła używając Thermomix. Nie jest to skomplikowane i można sobie ułatwić np. przygotowanie farszu czy tarcie sera.
Cukinia, z jej delikatnym smakiem i uniwersalnością, stała się jednym z ulubionych składników wielu osób szukających zdrowszych alternatyw w kuchni. Faszerowanie jej mięsem z indyka to doskonały sposób na połączenie soczystości i delikatności warzyw z białkiem i bogatym smakiem drobiu. Mięso z indyka jest nie tylko smaczne, ale także chude i niskokaloryczne, co czyni je idealnym wyborem dla tych, którzy dbają o linię lub chcą jeść zdrowiej. Ten przepis, łączy te dwa składniki w jednym pysznym daniu.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 6 połówek cukinii
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Pieczenie: 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem z indyka

Składniki:

  • 3 spore i grubsze cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
  • 30 g twardego sera żółtego (startego)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół typu włoskiego lub prowansalskich (my dajemy 1 łyżeczkę)

Sposób wykonania:

Część wspólna

  • Zacznij od cukinii, którą przekrój na pół wzdłuż, tworząc łódeczki. Z każdej wyjmij miękkie ziarna i wyrzuć, a twardsze części wydłub łyżką, tak by nie ponakrawać skóry i posiekaj w kostkę.
  • Łódeczki cukinii osusz ręcznikiem. Posyp je sola i pieprzem i posmaruj pędzelkiem olejem. Wstaw do piekarnika na 15 min. temperatura 180°C.

Wersja Karola bez Thermomix

  • W tym czasie podsmaż na patelni, na oleju posiekaną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekaną cukinię podsmażając ok. 2 min.
  • Następnie dodaj przyprawy (bez ziół) i mięso. Wszystko wymieszaj i podsmaż około 8 min. co chwilę mieszając.
  • Dodaj zioła i koncentrat pomidorowy. Znów wymieszaj i smaż około 2 min.

Wersja z użyciem Thermomix

  • Jeśli masz problem z kupieniem mielonego mięsa z indyka, możesz kupić filet i zmielić go w kilka sekund. Mięso pokrój na kawałki i ustaw 10-12 sek. / obroty 6.
  • Najpierw posiekaj cebulę i czosnek: 7 s / obroty 5. Zgarnij ją kopystką ze ścianek i dodaj do naczynia miksującego 15 g oleju – duś 3 min. / 120°C / obroty 1
  • Dodaj zmielone wcześniej mięso, zioła, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ustaw tryb Wysokie Temp. i podsmażaj mięso z cebulą do zrumienienia – myślę że około 5 min. wystarczy.
  • Możesz też przygotować sobie tarty ser, do posypania łódeczek cukinii. W tym celu włóż do naczynia kawałki sera i ustaw 8 sek. / obroty 6

Część wspólna

  • Nałóż farsz do podpieczonych łódeczek. Posyp tartym serem i znów wstaw do piekarnika na 15 min. temperatura 180°C. I gotowe – prawda, że łatwe i nie ma się czego bać. Polecam serdecznie eksperymenty na swoich ulubionych daniach i przerabianie tradycyjnych przepisów na Thermomix.

Jeśli wykonasz przepis na: Cukinia faszerowana mięsem z indyka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także