Tarta z dynią, porem i kurczakiem

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Tarta z dynią to prawdziwy klejnot w jesiennym menu, prawda? Czy też tak jak ja czujesz tę magię jesiennych dni? To pora roku, kiedy natura prezentuje nam swoje najpiękniejsze oblicze, malując liście na złoto i czerwono, a powietrze nasyca się aromatem pieczonych dyni i korzennych przypraw. To właśnie teraz, gdy słońce zachodzi wcześniej, a wieczory są dłuższe, mamy okazję cieszyć się smakami, które poprawiają nam nastrój i dodają energii.
I co by tu powiedzieć o dyni? Jej kolor, te ciepłe odcienie pomarańczu, rozpromieniają każdy talerz i dodają energii nawet w tych ponurych, deszczowych dniach. Nie wiem, czy to kwestia jej witalności czy po prostu to, że dynia jest symbolem tego, jak jesień potrafi być urocza, ale uwielbiam ją!
Dlatego dzisiaj chcę podzielić się z tobą przepisem na tę magiczną tartę, gdzie dynia odgrywa główną rolę i idealnie oddaje ten jesienny klimat.
Jeśli nie jadasz mięsa. Nie musisz go dokładać
Gotowa na kulinarne wyzwanie? Zaczynajmy!
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas całkowity: 1 godzina 40 min.
Mój przepis na:

Tarta z dynią, porem i kurczakiem

Składniki:

Spód tarty

  • 200 g mąki pszennej krupczatki
  • 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąką pszenna do oprószenia blatu

Nadzienie tarty

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 80 g masła
  • 100 g pora (tylko biała część)
  • 400 g dyni Hokkaido (bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – mielonej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (pokrojonego na niewielką kostkę)
  • 70 g śmietany 12%

Sposób wykonania:

Spód tarty

  • Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, jajko, sól. Wymieszaj 40s/obr4
  • Wyłóż ciasto na folię, uformuj kulę i włóż do lodówki na ok 30 min
  • Rozgrzej piekarnik do 200℃
  • Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek
  • Przełóż ciasto na formę do tarty (Ø26028cm) i dobrze dociśnij. Połóż na cieście papier do pieczenia, a na niego wysyp nasiona fasoli, lub czyste monety (albo obciążniki Thermomix do tarty). Piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut

Farsz

  • W tym czasie: Do naczynia miksującego włóż 40g masła, dodaj pokrojoną w 2cm kostkę pierś kurczaka. Podduś 5min/120℃/obr wsteczne 1
  • Dodaj pokrojonego w plasterki pora. Duś z koszyczkiem zamiast miarki 5min/120℃/obroty wsteczne 1
  • Przełóż mięso i pora do miseczki
  • Umieść dynię w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 6sek/obr6. Zgarnij ze ścianek naczynia kopystką
  • Dodaj 40g masła, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną. Duś 3min/120℃/obr2. Ostaw na ok 10 minut do przestudzenia
  • Dodaj jajka i śmietanę i tymianek suszony. Wymieszaj 15sek/obr4
  • Na podpieczony spód tarty wyłóż farsz dyniowy, kurczaka z porem, a całość posyp serem. Piecz 20minut w temperaturze 200℃
Jeśli nie jadasz mięsa, pomiń etap z kurczakiem, a pora uduś z samym masłem.

Jeśli wykonasz przepis na: Tarta z dynią, porem i kurczakiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także