Tarta z dynią, porem i kurczakiem
Składniki:
Spód tarty
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- mąką pszenna do oprószenia blatu
Nadzienie tarty
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 80 g masła
- 100 g pora (tylko biała część)
- 400 g dyni Hokkaido (bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 100 g sera z niebieską pleśnią (pokrojonego na niewielką kostkę)
- 70 g śmietany 12%
Sposób wykonania:
Spód tarty
- Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, jajko, sól. Wymieszaj 40s/obr4
- Wyłóż ciasto na folię, uformuj kulę i włóż do lodówki na ok 30 min
- Rozgrzej piekarnik do 200℃
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na placek
- Przełóż ciasto na formę do tarty (Ø26028cm) i dobrze dociśnij. Połóż na cieście papier do pieczenia, a na niego wysyp nasiona fasoli, lub czyste monety (albo obciążniki Thermomix do tarty). Piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut
Farsz
- W tym czasie: Do naczynia miksującego włóż 40g masła, dodaj pokrojoną w 2cm kostkę pierś kurczaka. Podduś 5min/120℃/obr wsteczne 1
- Dodaj pokrojonego w plasterki pora. Duś z koszyczkiem zamiast miarki 5min/120℃/obroty wsteczne 1
- Przełóż mięso i pora do miseczki
- Umieść dynię w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 6sek/obr6. Zgarnij ze ścianek naczynia kopystką
- Dodaj 40g masła, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną. Duś 3min/120℃/obr2. Ostaw na ok 10 minut do przestudzenia
- Dodaj jajka i śmietanę i tymianek suszony. Wymieszaj 15sek/obr4
- Na podpieczony spód tarty wyłóż farsz dyniowy, kurczaka z porem, a całość posyp serem. Piecz 20minut w temperaturze 200℃
Jeśli wykonasz przepis na: Tarta z dynią, porem i kurczakiem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255