Zupa marchewkowa
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 0,7 kg marchwi
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek koperku
- łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1,5 łyżki przyprawy typu „Jarzynka”
- pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Umyjcie pierś kurczaka i zalejcie ok. 2 litrami zimnej wody i wstawcie, aby się gotowały.
- Marchew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka z mięsem. Tą samą czynność powtórzcie z ziemniakami. Dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, „jarzynka”, cukier, pieprz). Gdy mięso i warzywa będą miękkie, poszatkujcie koperek i wsypcie do zupy. Pozostało nam zrobienie zasmażki.
- Rozgrzejcie olej na patelni i wsypcie do niego mąkę. Ciągle mieszając dolewajcie po troszku zupę, tak długo aż powstanie gładka i gęsta, ale płynna zawiesina. Tak przygotowaną zawiesinę wlewajcie powoli do zupy stale mieszając, by nie było grudek. Możecie na koniec dodać łyżkę masła.
Jeśli wykonasz przepis na: Zupa marchewkowa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255