Zupa marchewkowa dla rekonwalescenta

I już po zabiegu. Teraz przez jakiś czas trzeba uważać na dietę, aby była lekkostrawna i niewzdymająca. Dlatego pierwszy obiad w domu to delikatna, ale pożywna zupa marchewkowa wg przepisu babci.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 0,7 kg marchwi
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki przyprawy typu „Jarzynka”
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

  • Umyjcie pierś kurczaka i zalejcie ok. 2 litrami zimnej wody i wstawcie, aby się gotowały.
  • Marchew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka z mięsem. Tą samą czynność powtórzcie z ziemniakami. Dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, „jarzynka”, cukier, pieprz). Gdy mięso i warzywa będą miękkie, poszatkujcie koperek i wsypcie do zupy. Pozostało nam zrobienie zasmażki.
  • Rozgrzejcie olej na patelni i wsypcie do niego mąkę. Ciągle mieszając dolewajcie po troszku zupę, tak długo aż powstanie gładka i gęsta, ale płynna zawiesina. Tak przygotowaną zawiesinę wlewajcie powoli do zupy stale mieszając, by nie było grudek. Możecie na koniec dodać łyżkę masła.
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Taka delikatna zupka w sam raz na mój brzuch po operacji5 stars