Zupa marchewkowa dla rekonwalescenta

I już po zabiegu. Teraz przez jakiś czas trzeba uważać na dietę, aby była lekkostrawna i niewzdymająca. Dlatego pierwszy obiad w domu to delikatna, ale pożywna zupa marchewkowa wg przepisu  babci.

Lista zakupów:

  • 2 piersi kurczaka
  • 0,7 kg marchwi
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  •  1,5 łyżki przyprawy typu „Jarzynka”
  • pieprz do smaku
  • łyżka cukru

    Przygotowanie:

    Umyjcie pierś kurczaka i zalejcie ok. 2 litrami zimnej wody i wstawcie, aby się gotowały.

    Marchew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka z mięsem. Tą samą czynność powtórzcie z ziemniakami. Dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, „jarzynka”, cukier, pieprz). Gdy mięso i warzywa będą miękkie, poszatkujcie koperek i wsypcie do zupy. Pozostało nam zrobienie zasmażki.

    Rozgrzejcie olej na patelni i wsypcie do niego mąkę. Ciągle mieszając dolewajcie po troszku zupę, tak długo aż powstanie gładka i  gęsta, ale płynna  zawiesina. Tak przygotowaną zawiesinę wlewajcie powoli do zupy stale mieszając, by nie było grudek. Możecie na koniec dodać łyżkę masła.

    Przygotowanie zupy, wraz z gotowaniem, powinno zająć nie więcej niż 1,5 godziny.

    Porcja dla 4-5 osób

    Smacznego

     

    Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
    • 16
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
      16
      Udostępnienia