Zupa marchewkowa dla rekonwalescenta

3 czerwca 2018
I już po zabiegu. Teraz przez jakiś czas trzeba uważać na dietę, aby była lekkostrawna i niewzdymająca. Dlatego pierwszy obiad w domu to delikatna, ale pożywna zupa marchewkowa wg przepisu babci.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Zupa marchewkowa
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 0,7 kg marchwi
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek koperku
- łyżka masła
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1,5 łyżki przyprawy typu „Jarzynka”
- pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Umyjcie pierś kurczaka i zalejcie ok. 2 litrami zimnej wody i wstawcie, aby się gotowały.
- Marchew obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka z mięsem. Tą samą czynność powtórzcie z ziemniakami. Dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, „jarzynka”, cukier, pieprz). Gdy mięso i warzywa będą miękkie, poszatkujcie koperek i wsypcie do zupy. Pozostało nam zrobienie zasmażki.
- Rozgrzejcie olej na patelni i wsypcie do niego mąkę. Ciągle mieszając dolewajcie po troszku zupę, tak długo aż powstanie gładka i gęsta, ale płynna zawiesina. Tak przygotowaną zawiesinę wlewajcie powoli do zupy stale mieszając, by nie było grudek. Możecie na koniec dodać łyżkę masła.
1 Udostępnienia
Taka delikatna zupka w sam raz na mój brzuch po operacji