Kopytka z gotowanych ziemniaków – tradycyjne kluski

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Jak już wiecie mam słabość do ziemniaków. Kocham je w każdej postaci, także różnorakich klusek, a najbardziej jako kopytka z gotowanych ziemniaków. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami z wołowiny, wieprzowiny, oraz potrawką z kurczaka (niebawem na moim blogu) i surówką. Możemy też podawać je na słodko z sosem z truskawek i jogurtu. Szczególnie polecam tę drugą wersję dopóki mamy świeże truskawki.Takie kopytka z gotowanych ziemniaków, własnej roboty to zupełnie inna klasa, niż te kupione w sklepie. Jak dla mnie warto poświęcić trochę czasu by cieszyć się pysznym, domowym jedzeniem.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 25 min.
Mój przepis na:

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (zostawiamy w ten sposób więcej witamin), studzimy.
  • Przestudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez prasę, lub mielimy
  • Wstawiamy w garnku lekko osoloną wodę na kluski by się zagotowała
  • Na podsypanej mąką stolnicy mieszamy nożem ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej.
  • Dodajemy jajko i szybko zagniatamy by połączyć składniki.
  • Formujemy kulę.
  • Z kuli odkrawamy części wielkości dużej pięści i formujemy wałeczek.
  • Nożem delikatnie odciskami wzorek krateczki na ciastowym wałku
  • Odkrywamy pod kątem niewielkie kluski (ok 2 cm )
  • Od razu wrzucamy do wrzącej wody.
  • Czekamy aż kopytka wypłyną i gotujemy je jeszcze minutkę po wypłynięciu
  • Wykładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki
  • Rekomenduję stare ziemniaki, z młodych kopytka się rozlatują.
  • Niedoświadczeni kucharze często chcą bardzo dokładnie wyrobić ciasto i długo je zagniatają. Z upływającym czasem ciasto zaczyna się lepić do dłoni więc dodają coraz więcej mąki, co w rezultacie sprawie, że kopytka są bardzo twarde. Lepiej wyrobić ciasto mniej dokładnie, niż podawać kamienne kopytka.
  • Przed działaniami z ciastem warto ręce i stolnicę oprószyć mąką, żeby ciasto się nie przyklejało do dłoni, noża i deski.
  • Kopytka pysznie smakują też następnego dnia podsmażone na masełku.

Jeśli wykonasz przepis na: Kopytka, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także