Kopytka z gotowanych ziemniaków – tradycyjne kluski

Kasia Potargana
3 komentarze
Jak już wiecie mam słabość do ziemniaków. Kocham je w każdej postaci, także różnorakich klusek, a najbardziej jako kopytka z gotowanych ziemniaków. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami z wołowiny, wieprzowiny, oraz potrawką z kurczaka (niebawem na moim blogu) i surówką. Możemy też podawać je na słodko z sosem z truskawek i jogurtu. Szczególnie polecam tę drugą wersję dopóki mamy świeże truskawki.Takie kopytka z gotowanych ziemniaków, własnej roboty to zupełnie inna klasa, niż te kupione w sklepie. Jak dla mnie warto poświęcić trochę czasu by cieszyć się pysznym, domowym jedzeniem.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 25 min.
Mój przepis na:

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (zostawiamy w ten sposób więcej witamin), studzimy.
  • Przestudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez prasę, lub mielimy
  • Wstawiamy w garnku lekko osoloną wodę na kluski by się zagotowała
  • Na podsypanej mąką stolnicy mieszamy nożem ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej.
  • Dodajemy jajko i szybko zagniatamy by połączyć składniki.
  • Formujemy kulę.
  • Z kuli odkrawamy części wielkości dużej pięści i formujemy wałeczek.
  • Nożem delikatnie odciskami wzorek krateczki na ciastowym wałku
  • Odkrywamy pod kątem niewielkie kluski (ok 2 cm )
  • Od razu wrzucamy do wrzącej wody.
  • Czekamy aż kopytka wypłyną i gotujemy je jeszcze minutkę po wypłynięciu
  • Wykładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki
  • Rekomenduję stare ziemniaki, z młodych kopytka się rozlatują.
  • Niedoświadczeni kucharze często chcą bardzo dokładnie wyrobić ciasto i długo je zagniatają. Z upływającym czasem ciasto zaczyna się lepić do dłoni więc dodają coraz więcej mąki, co w rezultacie sprawie, że kopytka są bardzo twarde. Lepiej wyrobić ciasto mniej dokładnie, niż podawać kamienne kopytka.
  • Przed działaniami z ciastem warto ręce i stolnicę oprószyć mąką, żeby ciasto się nie przyklejało do dłoni, noża i deski.
  • Kopytka pysznie smakują też następnego dnia podsmażone na masełku.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Za duzo mąki !!!

Marek

Do tego przepisu potrzeba bardzo dużo mąki inaczej kluski się rozleta podczas gotowania1 star

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.