Kopytka z gotowanych ziemniaków – tradycyjne kluski

Jak już wiecie mam słabość do ziemniaków. Kocham je w każdej postaci, także różnorakich klusek, a najbardziej jako kopytka z gotowanych ziemniaków. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami z wołowiny, wieprzowiny, oraz potrawką z kurczaka (niebawem na moim blogu) i surówką. Możemy też podawać je na słodko z sosem z truskawek i jogurtu. Szczególnie polecam tę drugą wersję dopóki mamy świeże truskawki.Takie kopytka z gotowanych ziemniaków, własnej roboty to zupełnie inna klasa, niż te kupione w sklepie. Jak dla mnie warto poświęcić trochę czasu by cieszyć się pysznym, domowym jedzeniem.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas całkowity: 25 min.
Mój przepis na:

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (zostawiamy w ten sposób więcej witamin), studzimy.
  • Przestudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez prasę, lub mielimy
  • Wstawiamy w garnku lekko osoloną wodę na kluski by się zagotowała
  • Na podsypanej mąką stolnicy mieszamy nożem ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej.
  • Dodajemy jajko i szybko zagniatamy by połączyć składniki.
  • Formujemy kulę.
  • Z kuli odkrawamy części wielkości dużej pięści i formujemy wałeczek.
  • Nożem delikatnie odciskami wzorek krateczki na ciastowym wałku
  • Odkrywamy pod kątem niewielkie kluski (ok 2 cm )
  • Od razu wrzucamy do wrzącej wody.
  • Czekamy aż kopytka wypłyną i gotujemy je jeszcze minutkę po wypłynięciu
  • Wykładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki

Uwagi dodatkowe

  • Rekomenduję stare ziemniaki, z młodych kopytka się rozlatują.
  • Niedoświadczeni kucharze często chcą bardzo dokładnie wyrobić ciasto i długo je zagniatają. Z upływającym czasem ciasto zaczyna się lepić do dłoni więc dodają coraz więcej mąki, co w rezultacie sprawie, że kopytka są bardzo twarde. Lepiej wyrobić ciasto mniej dokładnie, niż podawać kamienne kopytka.
  • Przed działaniami z ciastem warto ręce i stolnicę oprószyć mąką, żeby ciasto się nie przyklejało do dłoni, noża i deski.
  • Kopytka pysznie smakują też następnego dnia podsmażone na masełku.
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.