Spaghetti carbonara – co ja poradzę, że lubię?

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Włochy uwielbiam między innymi za kuchnię. A już za te ich makarony dałabym się pokroić! Np. takie spaghetti carbonara. No kocham po prostu. Wiem, wiem. Mnóstwo kalorii, ale raz na jakiś czas? Smakować, zamknąć oczy i znaleźć się w maleńkiej włoskiej trattorii zagubionej wśród rzymskich uliczek. Do tego schłodzone białe wino della casa…
Carbonara jest szybka w przygotowaniu i wymaga tylko 4 składników, które zazwyczaj mamy w domu. Cudowna w swej prostocie zawiera jednak zawiera pułapkę. Łatwo z niej zrobić jajecznicę z kluskami i boczkiem. Aby tego uniknąć trzeba mieć trochę wprawy, ale myślę, że i Tobie się uda.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 20 min.
Mój przepis na:

Spaghetti carbonara – co ja poradzę, że lubię?

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 3 żółtka jajek
  • 200 g chudego boczku (no może jak najchudnszego)
  • sól/pieprz (do smaku)
  • 1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Pokrój boczek w dość drobną kostkę
  • Parmezan zetrzyj na drobnej tartce,
  • Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie
  • Wymieszaj jajka i żółtka z parmezanem (zostaw 2-3 łyżki do posypania), oraz dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodaj szczyptę pieprzu
  • W czasie gotowania makaronu podsmaż boczek ,na patelni beztłuszczowej (jeśli takiej nie posiadasz, podlej boczek łyżką oleju)
  • Odsącz boczek z tłuszczu
  • Odcedź makaron z wody, dodaj boczek.
  • Zestaw garnek z palnika. Poczekaj 2-3 minuty, by makaron lekko ostygł. Zbyt gorący sprawi, że jajka się zetną. A tego nie chcemy
  • Wlej masę serowo jajeczną do jeszcze gorącego makaronu i dobrze wymieszaj. Jeśli okaże się, że makaron jest zbyt zimny i jajka nie oblepiają klusek, postaw garnek z makaronem na chwilę na mały ogień intensywnie mieszając, aby się masa się nie zważyła.
  • Gotowe spaghetti carbonara podawaj posypane parmezanem i przybrane listkami bazylii

Jeśli wykonasz przepis na: Spaghetti carbonara – co ja poradzę, że lubię?, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Wersja na Thermomix

  • Do suchego naczynia wrzuć parmezan. Ustaw 10s, obroty 10
  • Przełóż parmezan na miseczkę, wymieszaj z jajkiem i szczyptą pieprzu
  • Pokrojony boczek umieść w naczyniu miksującym, dodaj 1 łyżkę oleju. Ustaw 5 minut, 120 st, obroty 1
  • Przełóż boczek do garnka
  • Do naczynia miksującego wlej 1200 g wody, dodaj łyżeczkę soli, ustaw 10 min, 100st, obroty 1
  • Przez otwór w pokrywie dodaj spaghetti. Gotuj wg czasu podanego na opakowaniu, 100 st, obroty 1
  • Odcedź makaron i dodaj do naczynia z boczkiem
  • Do makaronu wlej masę serowo jajeczną i postępuj dalej jak w klasycznym przepisie

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę udostępnij go swoim znajomym. Będzie mi też miło przeczytać twój komentarz pod postem.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także