Spaghetti carbonara – co ja poradzę, że lubię?
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 150 g parmezanu
- 2 jajka
- 3 żółtka jajek
- 200 g chudego boczku (no może jak najchudnszego)
- sól/pieprz (do smaku)
- 1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Pokrój boczek w dość drobną kostkę
- Parmezan zetrzyj na drobnej tartce,
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie
- Wymieszaj jajka i żółtka z parmezanem (zostaw 2-3 łyżki do posypania), oraz dwoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodaj szczyptę pieprzu
- W czasie gotowania makaronu podsmaż boczek ,na patelni beztłuszczowej (jeśli takiej nie posiadasz, podlej boczek łyżką oleju)
- Odsącz boczek z tłuszczu
- Odcedź makaron z wody, dodaj boczek.
- Zestaw garnek z palnika. Poczekaj 2-3 minuty, by makaron lekko ostygł. Zbyt gorący sprawi, że jajka się zetną. A tego nie chcemy
- Wlej masę serowo jajeczną do jeszcze gorącego makaronu i dobrze wymieszaj. Jeśli okaże się, że makaron jest zbyt zimny i jajka nie oblepiają klusek, postaw garnek z makaronem na chwilę na mały ogień intensywnie mieszając, aby się masa się nie zważyła.
- Gotowe spaghetti carbonara podawaj posypane parmezanem i przybrane listkami bazylii
Jeśli wykonasz przepis na: Spaghetti carbonara – co ja poradzę, że lubię?, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Wersja na Thermomix
- Do suchego naczynia wrzuć parmezan. Ustaw 10s, obroty 10
- Przełóż parmezan na miseczkę, wymieszaj z jajkiem i szczyptą pieprzu
- Pokrojony boczek umieść w naczyniu miksującym, dodaj 1 łyżkę oleju. Ustaw 5 minut, 120 st, obroty 1
- Przełóż boczek do garnka
- Do naczynia miksującego wlej 1200 g wody, dodaj łyżeczkę soli, ustaw 10 min, 100st, obroty 1
- Przez otwór w pokrywie dodaj spaghetti. Gotuj wg czasu podanego na opakowaniu, 100 st, obroty 1
- Odcedź makaron i dodaj do naczynia z boczkiem
- Do makaronu wlej masę serowo jajeczną i postępuj dalej jak w klasycznym przepisie
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę udostępnij go swoim znajomym. Będzie mi też miło przeczytać twój komentarz pod postem.