Buraki all’a wellington – niespodzianka zapieczona we francuskim cieście

Kasia Potargana
2 komentarze
Moja Wege Córcia jest mistrzynią wyszukiwania i przygotowywania ciekawych dań bezmięsnych. Buraki all'a wellington z pewnością do nich należą. Świetnie wyglądają, pysznie smakują i generalnie są niesamowicie zaskakujące. Jeśli chcesz więc, zaskoczyć gości, lub domowników, tworząc efekt niespodzianki. To na pewno ta niespodzianka będzie udana.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 347
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Mój przepis na:

Buraki all’a wellington – niespodzianka zapieczona we francuskim cieście

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 400 g pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 białko jajka

Sposób wykonania:

  • Ugotuj buraki w mundurkach, a następnie obierz, przekrój na pół i pozostaw do przestygnięcia, w tym czasie
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę
  • Pieczarki umyj i pokrój w kostkę
  • Na łyżce oleju podsmaż lekko cebulkę, dodaj pieczarki, oraz posiekany czosnek, smaż ok 10 minut, pod koniec smażenia dodaj sos sojowy i i tymianek
  • Przełóż pieczarki i cebulę do misy robota kuchennego, dodaj orzechy, bułkę tartą, musztardę, sól, pieprz, a następnie zblenduj i odstaw do przestudzenia
  • Na drugiej łyżce oleju przesmaż szpinak, odsącz puszczony sok przez sitko
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na nim jedno ciasto francuskie
  • Na cieście rozsmaruj 2/3 farszu pieczarkowo-cebulowego, zostawiając wolne brzegi do sklejenia
  • Na farsz wyłóż szpinak
  • Ułóż buraki na szpinak i oprusz je solą, oraz pieprzem
  • Obłóż buraki pozostałą częścią farszu
  • Całość przykryj drugim ciastem francuskim, dociśnij ciasto górne do dolnego w przestrzeniach między burakami, oraz na bogach. Możesz boki ładnie zawinąć
  • Natnij ciasto w kilku miejscach, by mogła uchodzić para
  • Ciasto posmaruj białkiem jajka
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200st
  • Piecz buraki ok 40-45 minut, aż do zrumienienia ciasta. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło
  • Po upieczeniu pozostaw na chwilę do przestudzenia.
  • Podawaj na ciepło
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Buraki all’a wellington – jeśli posiadasz Thermomix

  • Buraki ugotuj jak wyżej
  • Do naczynia miksującego wrzuć pieczarki, cebulę przekrojoną na pół, olej , obrany czosnek ustaw obroty 5, 5 sek
  • Ustaw obroty 1, 10 minut, 120st, zamiast miarki połóż na pokrywę koszyczek. Pod koniec podsmażania dodaj tymianek i sos sojowy przez otwór w pokrywie
  • Kolejne punkty przepisu realizuj jak w tradycyjnym przepisie

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Powiem Ci Kasiu, że rewelacja te buraki, danie wygląda mega apetycznie 🙂5 stars

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.