Buraki all’a wellington – niespodzianka zapieczona we francuskim cieście
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 400 g pieczarek
- 200 g cebuli
- 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 100 g szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, czarnego
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 białko jajka
Sposób wykonania:
- Ugotuj buraki w mundurkach, a następnie obierz, przekrój na pół i pozostaw do przestygnięcia, w tym czasie
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę
- Pieczarki umyj i pokrój w kostkę
- Na łyżce oleju podsmaż lekko cebulkę, dodaj pieczarki, oraz posiekany czosnek, smaż ok 10 minut, pod koniec smażenia dodaj sos sojowy i i tymianek
- Przełóż pieczarki i cebulę do misy robota kuchennego, dodaj orzechy, bułkę tartą, musztardę, sól, pieprz, a następnie zblenduj i odstaw do przestudzenia
- Na drugiej łyżce oleju przesmaż szpinak, odsącz puszczony sok przez sitko
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na nim jedno ciasto francuskie
- Na cieście rozsmaruj 2/3 farszu pieczarkowo-cebulowego, zostawiając wolne brzegi do sklejenia
- Na farsz wyłóż szpinak
- Ułóż buraki na szpinak i oprusz je solą, oraz pieprzem
- Obłóż buraki pozostałą częścią farszu
- Całość przykryj drugim ciastem francuskim, dociśnij ciasto górne do dolnego w przestrzeniach między burakami, oraz na bogach. Możesz boki ładnie zawinąć
- Natnij ciasto w kilku miejscach, by mogła uchodzić para
- Ciasto posmaruj białkiem jajka
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200st
- Piecz buraki ok 40-45 minut, aż do zrumienienia ciasta. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło
- Po upieczeniu pozostaw na chwilę do przestudzenia.
- Podawaj na ciepło
Jeśli wykonasz przepis na: Buraki all’a wellington – niespodzianka zapieczona we francuskim cieście, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Buraki all’a wellington – jeśli posiadasz Thermomix
- Buraki ugotuj jak wyżej
- Do naczynia miksującego wrzuć pieczarki, cebulę przekrojoną na pół, olej , obrany czosnek ustaw obroty 5, 5 sek
- Ustaw obroty 1, 10 minut, 120st, zamiast miarki połóż na pokrywę koszyczek. Pod koniec podsmażania dodaj tymianek i sos sojowy przez otwór w pokrywie
- Kolejne punkty przepisu realizuj jak w tradycyjnym przepisie