Pleśniak z czereśniami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 200 g masła (zimnego)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta soli
- 1 kg czereśni
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki i obsypujemy cukrem waniliowym
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę
- Dodajemy masło i zółtka, a następnie siekamy wszystko razem nożem i szybko zagniatamy ciasto
- Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich łączymy z kakao, a następnie wszystkie części owijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
- Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajmy powoli sok z cytryny, aby była sztywniejsza
- Ścieramy na tartce, wprost do formy jasną kulę ciasta – to będzie spód
- Na spodzie ukladamy czereśnie, a na nie ścieramy równomiernie ciemne ciasto
- Wylewamy na ciemną warstwę pianę z białek, a na nią ścieramy ostatnią kulę ciasta
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut
Jeśli wykonasz przepis na: Pleśniak z czereśniami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Autorem ciasta i przepisu jest tym razem Karol, czyli kolejny mistrz ciast ( i nie tylko) w naszym domu. Więcej jego przepisów znajdziecie na kosapoatelni.pl