Czytasz teraz
Pleśniak z czereśniami

Pleśniak z czereśniami

Kasia Potargana
Lato to taki wyjątkowy czas, kiedy możemy korzystać, z mnogości letnich owoców. Niektóre owoce, tak jak truskawki, czy czereśnie są tak krótko, że nie zdążamy się nimi nasycić. Dlatego, gdy tylko pojawiają się np. czereśnie, stają się głównym punktem kulinarnego programu. Dzisiaj w repertuarze pleśniak z czereśniami. Zazwyczaj pleśniak robimy z dżemem, lub powidłami, ale jak jest okazja do wykorzystania świeżych, słodkich, soczystych czereśni, żal nie skorzystać.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Pleśniak z czereśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg czereśni
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki i obsypujemy cukrem waniliowym
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę
  • Dodajemy masło i zółtka, a następnie siekamy wszystko razem nożem i szybko zagniatamy ciasto
  • Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich łączymy z kakao, a następnie wszystkie części owijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
  • Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajmy powoli sok z cytryny, aby była sztywniejsza
  • Ścieramy na tartce, wprost do formy jasną kulę ciasta – to będzie spód
  • Na spodzie ukladamy czereśnie, a na nie ścieramy równomiernie ciemne ciasto
  • Wylewamy na ciemną warstwę pianę z białek, a na nią ścieramy ostatnią kulę ciasta
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut

Autorem ciasta i przepisu jest tym razem Karol, czyli kolejny mistrz ciast ( i nie tylko) w naszym domu. Więcej jego przepisów znajdziecie na kosapoatelni.pl

4
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ola
Gość
Ola

Przepyszne! 😍5 stars

Kosą po patelni
Gość

Przepyszne ciasto i uwielbiam je robić ze wszystkimi owocami jakie się da wcisnąć do środka – chyba najlepszy z wiśniami5 stars

Efkakonefka
Gość

Pysznie.Plesniak to jedno z moich ulubionych ciast

Małgorzata
Gość

Pleśniak to wspaniałe ciasto – można go dowolnie przerabiać, używać różnych owoców. Bardzo lubię to ciasto, a dawno go nie piekłam…


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę