Pleśniak z czereśniami

13 lipca 2019
Lato to taki wyjątkowy czas, kiedy możemy korzystać, z mnogości letnich owoców. Niektóre owoce, tak jak truskawki, czy czereśnie są tak krótko, że nie zdążamy się nimi nasycić. Dlatego, gdy tylko pojawiają się np. czereśnie, stają się głównym punktem kulinarnego programu. Dzisiaj w repertuarze pleśniak z czereśniami. Zazwyczaj pleśniak robimy z dżemem, lub powidłami, ale jak jest okazja do wykorzystania świeżych, słodkich, soczystych czereśni, żal nie skorzystać.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Pleśniak z czereśniami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 200 g masła (zimnego)
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta soli
- 1 kg czereśni
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki i obsypujemy cukrem waniliowym
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę
- Dodajemy masło i zółtka, a następnie siekamy wszystko razem nożem i szybko zagniatamy ciasto
- Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich łączymy z kakao, a następnie wszystkie części owijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
- Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajmy powoli sok z cytryny, aby była sztywniejsza
- Ścieramy na tartce, wprost do formy jasną kulę ciasta – to będzie spód
- Na spodzie ukladamy czereśnie, a na nie ścieramy równomiernie ciemne ciasto
- Wylewamy na ciemną warstwę pianę z białek, a na nią ścieramy ostatnią kulę ciasta
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut
Autorem ciasta i przepisu jest tym razem Karol, czyli kolejny mistrz ciast ( i nie tylko) w naszym domu. Więcej jego przepisów znajdziecie na kosapoatelni.pl
0 Udostępnienia
Przepyszne! 😍
Przepyszne ciasto i uwielbiam je robić ze wszystkimi owocami jakie się da wcisnąć do środka – chyba najlepszy z wiśniami
Pysznie.Plesniak to jedno z moich ulubionych ciast
Pleśniak to wspaniałe ciasto – można go dowolnie przerabiać, używać różnych owoców. Bardzo lubię to ciasto, a dawno go nie piekłam…