Pleśniak z czereśniami

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Lato to taki wyjątkowy czas, kiedy możemy korzystać, z mnogości letnich owoców. Niektóre owoce, tak jak truskawki, czy czereśnie są tak krótko, że nie zdążamy się nimi nasycić. Dlatego, gdy tylko pojawiają się np. czereśnie, stają się głównym punktem kulinarnego programu. Dzisiaj w repertuarze pleśniak z czereśniami. Zazwyczaj pleśniak robimy z dżemem, lub powidłami, ale jak jest okazja do wykorzystania świeżych, słodkich, soczystych czereśni, żal nie skorzystać.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Pleśniak z czereśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg czereśni
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki i obsypujemy cukrem waniliowym
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę
  • Dodajemy masło i zółtka, a następnie siekamy wszystko razem nożem i szybko zagniatamy ciasto
  • Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich łączymy z kakao, a następnie wszystkie części owijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
  • Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajmy powoli sok z cytryny, aby była sztywniejsza
  • Ścieramy na tartce, wprost do formy jasną kulę ciasta – to będzie spód
  • Na spodzie ukladamy czereśnie, a na nie ścieramy równomiernie ciemne ciasto
  • Wylewamy na ciemną warstwę pianę z białek, a na nią ścieramy ostatnią kulę ciasta
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut

Jeśli wykonasz przepis na: Pleśniak z czereśniami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Autorem ciasta i przepisu jest tym razem Karol, czyli kolejny mistrz ciast ( i nie tylko) w naszym domu. Więcej jego przepisów znajdziecie na kosapoatelni.pl

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także