Pleśniak z czereśniami

Lato to taki wyjątkowy czas, kiedy możemy korzystać, z mnogości letnich owoców. Niektóre owoce, tak jak truskawki, czy czereśnie są tak krótko, że nie zdążamy się nimi nasycić. Dlatego, gdy tylko pojawiają się np. czereśnie, stają się głównym punktem kulinarnego programu. Dzisiaj w repertuarze pleśniak z czereśniami. Zazwyczaj pleśniak robimy z dżemem, lub powidłami, ale jak jest okazja do wykorzystania świeżych, słodkich, soczystych czereśni, żal nie skorzystać.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Kalorii na 100 g: 250
Mój przepis na:

Pleśniak z czereśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg czereśni
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki i obsypujemy cukrem waniliowym
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę
  • Dodajemy masło i zółtka, a następnie siekamy wszystko razem nożem i szybko zagniatamy ciasto
  • Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich łączymy z kakao, a następnie wszystkie części owijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
  • Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajmy powoli sok z cytryny, aby była sztywniejsza
  • Ścieramy na tartce, wprost do formy jasną kulę ciasta – to będzie spód
  • Na spodzie ukladamy czereśnie, a na nie ścieramy równomiernie ciemne ciasto
  • Wylewamy na ciemną warstwę pianę z białek, a na nią ścieramy ostatnią kulę ciasta
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut

Autorem ciasta i przepisu jest tym razem Karol, czyli kolejny mistrz ciast ( i nie tylko) w naszym domu. Więcej jego przepisów znajdziecie na kosapoatelni.pl

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 101
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    101
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.