Kluski na parze z truskawkami i sosem waniliowym

Kasia Potargana
0 komentarzy
Kluski na parze z truskawkami, to kolejnym pomysł na truskawkowy obiad, który szczególnie przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. Moje dzieciaki, jak były małe przepadały za takimi kluskami na parze z truskawkami w środku i robiłam je dość często. Teraz też przynajmniej raz na sezon muszą być, choć dziewczynom smak się zmienił na bardziej wytrawny. Kluski są leciutkie i puszyste. Smaku dopełnia delikatny sos waniliowy. Pychota po prostu!
Jeszcze zanim zaczniemy gotowanie, napisz mi proszę w komentarzu, jak się w twoich stronach mówi na kluski na parze? Buchty, pampuchy, parowańce? Czy może jeszcze inaczej?
Z przepisu powinno wyjść ok 10 sztuk. Gdy potrzebuję zrobić więcej, powtarzam proces wyrabiania ciasta i robienia klusek (bez gotowania) tyle razy, ile trzeba, a następnie gotuję kluski partiami.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 10 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Kluski na parze z truskawkami i sosem waniliowym

Składniki:

Na kluski na parze z truskawkami

  • 20 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 120 g mleka
  • 280 g mąki pszennej (plus garść mąki do posypania blatu)
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 10-15 szt świeżych truskawek średniej wielkości (umytych i wyszypułkowanych)
  • 500 g wody (do gotowania)
  • 1 łyżeczka oleju (do natłuszczenia Varomy)

Na sos waniliowy

  • 4 żółtka jajek (uprzednio wyparzonych)
  • 300 g mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (może być kilka kropli aromatu waniliowego, lub kawałek laski wanilii, przekrojonej wzdłuż)
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Kluski na parze z truskawkami

  • Do naczynia miksującego wkrusz drożdże, wlej mleko i wsyp cukier. Ustaw 3 minuty/ 37 stopni / obroty 2
  • Dodaj jajko, mąkę i sól (sól na końcu koniecznie, ponieważ sól stykając się z drożdżami spowalnia ich wzrost). Ustaw 3 minuty/ tryb wyrabiania ciasta
  • W czasie, gdy ciasto się wyrabia, wysmaruj Varomę i wkład Varomy olejem
  • Wyrobione ciasto przełóż na oprószony mąką blat i chwilę pougniataj, by nabrało gładkości
  • Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1-1,5cm
  • Wykrawaj szklanką kółeczka
  • Na każde kółeczko nałóż truskawkę i zaklej brzegi formując kulkę.
  • Kluski ułóż na Varomie i wkładzie Varomy w odległości ok 3cm od siebie
  • Połóż przystawkę, na Varomie, przykryj pokrywą i odstaw do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. W tym czasie, umyj naczynie miksujące i przygotuj sos waniliowy

Sos waniliowy

  • Włóż motylek do naczynia miksującego
  • Do naczynia miksującego wlej mleko, żółtka jajek, cukier i cukier waniliowy, ustaw 6 minut/ 80 stopni/ obroty wsteczne 2
  • Gotowy sos przelej do innego naczynia, umyj naczynie miksujące

Kluski na parze z truskawkami c.d.

  • Do naczynia miksującego wlej wodę
  • Zakmnij pokrywę bez założonej miarki, ustaw na niej Varomę wraz z kładem i pokrywą. Ustaw 20 minut/ Varoma/obroty 1
  • Gdy kluski na parze się ugotują, ostrożnie zdejmij pokrywę z Varomy i połóż ją do góry dnem na blacie
  • Ułóż na pokrywie Varomę, wyjmuj kluski, układaj na talerzach i polej sosem waniliowym. Gotowe
Mamy sezon na truskawki, dlatego warto go wykorzystać maksymalnie. Wszak tak krótko trwa, prawda? Na blogu jest już kilka przepisów z truskawkami: bułki z truskawkami, knedle z truskawkami, dżem z truskawek i wiele innych. Wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwanie „trusk”, a pokażą się wszystkie przepisy z truskawkami. 

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Kluski na parze z truskawkami przygotowane przez Moją Czytelniczkę i Klientkę – Karolinę. Dziękuję Karola za fotkę!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności