Czytasz teraz
Beringer – utytułowane wino z Kalifornii

Beringer – utytułowane wino z Kalifornii

Kasia Potargana

Beringer Zinfandel zachwyca głębokim aromatem ciemnych owoców połączonych z lekkim posmakiem korzennym. Ten klasyczny Zinfandel pochodzący z historycznej winnicy braci Beringer to doskonały trunek, który zdobywa serca wielu koneserów. Czym się wyróżnia na tle konkurencji?

Winnica Beringer – ikona amerykańskiego winiarstwa

Beringer to historyczna winnica założona w II połowie XIX wieku w słonecznej Kalifornii. Obecnie należy ona do światowej czołówki (jest jedną z dziesięciu najważniejszych i najbardziej wpływowych winnic świata), zdobywa liczne nagrody nadawane przez prestiżowe środowisko winiarskie oraz cieszy się dużym zainteresowaniem koneserów dobrych win. Śmiało można powiedzieć, że winnica Beringer stanowi prawdziwą ikonę i ma ogromny wpływ na trendy pojawiające się w amerykańskim winiarstwie.

Wina Beringer zdobyły wiele prestiżowych nagród – m.in. tytuł „Wina roku” prestiżowego branżowego magazynu „Wine Spectator Magazine” (winnica jako pierwsza na świecie zdobyła ten tytuł zarówno w kategorii win białych, jak i czerwonych).

Historia win Beringer

Winnicę Beringer założyli bracia Beringer – Jacob i Fryderyk. W 1968 roku wyjechali z rodzinnych Niemiec do Nowego Jorku, a następnie osiedlili się w Kalifornii. W regionie Napa Valley bracia założyli winnicę, która szybko się rozwinęła, a ich marka po latach stała się jedną z najlepiej rozpoznawalnych win świata. Opracowywanie nowych receptur i eksperymenty ze sposobami produkcji trunków firma połączyła z inną działalnością. W 1934 roku winnica została otwarta dla turystów i stała się celem wielu wycieczek do regionu Napa Valley. Obecnie winnicę prowadzi Marc Beringer, który jest praprawnukiem Jacoba.

Zinfandel Beringer – klasyczny kalifornijski Zinfandel

W winnicy Beringer produkowane są liczne gatunki win czerwonych i białych. Dużym zainteresowaniem zarówno w Ameryce, jak i Europie cieszą się trunki produkowane z kalifornijskiego szczepu Zinfandel. Ta czerwona odmiana winorośli to najpopularniejszy szczep w USA, który często bywa określany zdrobniale jako „Zin”. Zinfandel Beringer cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na połączenie głębokiego aromatu dojrzałych owoców z nutkami przypraw korzennych. Intensywny smak czerwonych winogron ze szczepu Zinfandel, dojrzewających w gorącym słońcu Kalifornii, uzupełniają nutki wanilii, gałki muszkatołowej oraz jeżyn. Całość uzupełniono o nutki czarnego pieprzu, które nadają trunkowi wyjątkowo oryginalnego aromatu. Wino doskonale skomponuje się z daniami z grilla, przekąskami mięsnymi oraz twardymi serami.

1
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ola
Gość
Ola

Ciekawe, ciekawe … 🤔


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę