Serniczki na zimno z borówkami

2 września 2019
Pierwszy dzień szkoły zdecydowanie zasługuje na osłodę. Proponuję Wam więc serniczki na zimno z borówkami. W pucharkach, czy szklaneczkach, żeby nikt nikomu nie podjadał. U nas w domu to bardzo ważne, ponieważ łasuchów mieszka tu aż zbyt wiele. Poza tym, taki serniczek w pucharku jest łatwiejszy w obsłudze. Nie musimy się obawiać, czy się rozleci w trakcie krojenia, no i ładnie wygląda na stole. Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jedyne czego wymaga, to nieco cierpliwości, gdy czekamy aż stężeją poszczególne jego warstwy.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 0 min.
Zastyganie: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 15 min.
Serniczki na zimno z borówkami
Składniki:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 2 torebki galaretki jagodowej
- 1 torebka galaretki agrestowej
- 200 g borówek
Sposób wykonania:
- Galaretki jagodowe rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody i lekko przestudziłam
- Rozpuszczone galaretki zmiksowałam z serkiem
- Przelałam masę do szklanek i wstawiłam do lodówki na ok 1 godzinę
- Umyłam borówki i odsączyłam z wody
- Gdy masa zastygła, położyłam na nią borówki i zalałam galaretką agrestową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu
- Tak przygotowane deserki znów włożyłam do lodówki, by zastygły
Tak przygotowane serniczki możecie dodatkowo udekorować bitą śmietaną i np wiórkami czekolady. Ja tak nie zrobiłam, ponieważ podobno u nas wszyscy dbają o figurę.
Mam nadzieję, że mó deserek osłodzi Wam powrót do znojów roku szkolnego.
A przy okazji życzę nam wszystkim: Rodzicom i Dzieciom, by to był dobry rok i szybko, bezboleśnie minął, żebyśmy znów mogli się cieszyć wakacjami.
1 Udostępnienia
Przepyszne! 😍
Super te serniczki. Ladnie wygladaja 🙂
Dziękuję 🙂
Zamiast borówek użyłam truskawek, a i tak wyszły przepyszne! Świetny deser!
Pewnie 🙂 nie ma co się kurczowo trzymać przepisu. Truskawki też będą pyszne!