Likier kukułkowy – pomysł na świąteczny prezent
Składniki:
- 400 g kukułek
- 250 g spirytusu
- 6 żółtek
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania:
- Kukułki rozdrobnij, wrzuć do słoika i zalej spirytusem
- Zakręć słoik i odstw na 6-7 dni, lub do rozpuszczenia kukułek. Codziennie mocno potrząśnij słoikiem.
- Po rozpuszczeniu kukułek, przecedź przez gazę alkohol, aby odzielić go od pozostałych resztek cukierków
- Mleko zagotuj i odstaw do ostudzenia
- Z jajek i cukru utrzyj kogel-mogel na biało
- Do koglu-moglu dodawaj powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając (aby się nie zważyło)
- Do powstałej masy, wlewaj powoli, po ściance, cienkim strumieniem alkohol, cały czas mieszając
- Przelej likier do butelek, odstaw do lodówki na 72 godziny
- Przechowuj likier w lodówce
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Bardzo lubię kukułki, a taki likier to ma moc!!! 🙂 Świetny pomysł na prezent, bardzo chętnie przygotuje dla teścia, akurat jeszcze zdążę przed świętami 🙂
Oj ma moc, oj ma 😉