Po wrzuceniu na Facebook zdjęcia na którym był likier kukułkowy, otrzymałam mnóstwo próśb o przepis. Ten likier ze zdjęcia robiłam wg przepisu na Cookidoo, platformy z przepisami na Thermomix. Ponieważ jednak nie chcę Was zostawić bez przepisu, podam taki, z którego korzystałam, zanim nabyłam TM6. Przepis dostałam od Cionki Hanki z Widzewa (tak wszyscy na nią mówią). Jest trochę przy nim zachodu, ale myślę, że warto się do niego przyłożyć. Wyjdzie na pewno przepyszny.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 400
Drukuj przepis
Mój przepis na:
Likier kukułkowy – pomysł na świąteczny prezent
Składniki:
- 400 g kukułek
- 250 g spirytusu
- 6 żółtek
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 6 łyżek cukru
Sposób wykonania:
- Kukułki rozdrobnij, wrzuć do słoika i zalej spirytusem
- Zakręć słoik i odstw na 6-7 dni, lub do rozpuszczenia kukułek. Codziennie mocno potrząśnij słoikiem.
- Po rozpuszczeniu kukułek, przecedź przez gazę alkohol, aby odzielić go od pozostałych resztek cukierków
- Mleko zagotuj i odstaw do ostudzenia
- Z jajek i cukru utrzyj kogel-mogel na biało
- Do koglu-moglu dodawaj powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając (aby się nie zważyło)
- Do powstałej masy, wlewaj powoli, po ściance, cienkim strumieniem alkohol, cały czas mieszając
- Przelej likier do butelek, odstaw do lodówki na 72 godziny
- Przechowuj likier w lodówce
Uwagi dodatkowe
Tak przygotowany likier, możesz przewiązać kokardką i wręczyć na gwiazdkowy prezent – efekt murowany 🙂
Bardzo lubię kukułki, a taki likier to ma moc!!! 🙂 Świetny pomysł na prezent, bardzo chętnie przygotuje dla teścia, akurat jeszcze zdążę przed świętami 🙂
Oj ma moc, oj ma 😉