Omlet ze szpinakiem, żółtym serem i pomidorami- najlepszy na śniadanie

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Gdy przed Tobą wyczerpujący dzień, albo właśnie zaczyna się leniwa niedziela, jeszcze śpi ukochana osoba i zastanawiasz się jakie pyszne śniadanie jej podasz do łóżka, przygotuj omlet. Omlet jest najlepszy na każde śniadanie.

Wiadomo, że ten przygotowywany, gdy spieszysz się do pracy, będzie w wersji podstawowej, ubogoskładnikowej, choć i taki da Ci zapas energii, oraz siłę na cały dzień. Ale ten niedzielny może i musi być na bogato. I taką wersję Wam dzisiaj przedstawię.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Wykonanie:

  1. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dokładnie je napowietrzając .
  2. Dodajemy mąkę, jogurt i solimy. Ponownie roztrzepujemy.
  3. Kroimy pomidora na plasterki
  4. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulkę, a po chwili pomidora i obsmażamy lekko z obu stron.
  5. Dodajemy na wierzch szpinak i krótko smażymy, aby liście opadły na pomidory.
  6. Wlewamy masę z jajek i podważając brzegi wlewamy płynną masę pod spód.
  7. Gdy płynnej masy będzie już mało wrzucamy ser.
  8. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dosmażamy do uzyskania złotej barwy spodu, składamy na pół i przekładamy na talerze.

Zjadamy i pełni energii rzucamy się w nowy dzień.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także