Co to jest Chemex?

Materiał zewnętrzny
A+A-
Reset

Szukasz alternatywnych metod parzenia kawy i zastanawiasz się, która z nich pozwoli Ci uzyskać wyjątkowo klarowny i aromatyczny napój? Takich sposobów jest obecnie dość dużo, jednak do najpopularniejszych urządzeń, pozwalających na wydobycie najlepszych właściwości ziaren wciąż zalicza się Chemex. Dowiedz się, jak wygląda ten sprzęt oraz w jaki sposób przygotowuje się z jego pomocą pobudzającą esencję.

Chemex – co to takiego?

Chemex jest jedną z alternatywnych metod parzenia kawy. Urządzenie zostało stworzone przez niemieckiego chemika. Peter Schlumbohm zaprojektował naczynie, które kształtem przypomina klepsydrę lub karafkę. Tuba jest w połowie swojej wysokości delikatnie zwężona, dzięki czemu możliwe jest przelewanie przez nią aromatycznej esencji. Chemex można rozpoznać po charakterystycznej otoczce, zazwyczaj wykonanej z drewna oraz specjalnym sznurku otaczającym naczynie. Przygotowanie kawy za pomocą tego sprzętu wymaga odpowiedniej wiedzy, jednak po jej zdobyciu, metoda jest bardzo prosta. Poza samym naczyniem, do parzenia kawy za pomocą Chemexa potrzebne są takie elementy jak:

  • specjalne filtry,
  • młynek do mielenia ziaren,
  • czajnik z wąską rurką do przelewania wody.

Wszystkie akcesoria oraz samo naczynie można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia. Warto się z nimi zapoznać, ponieważ cechują się wysoką jakością, która wpływa zarówno na wygodę użytkowania, jak i ostateczny smak parzonego napoju pobudzającego. 

Jak korzystać z Chemexa? 

Aby przygotować dobrą kawę z Chemexa, nie wystarczy posiadać dane urządzenie. Bardzo ważny jest również sam sposób parzenia napoju, na który wpływają takie czynniki jak:

  • stopień zmielenia kawy,
  • temperatura wody,
  • rodzaj filtra,
  • czas potrzebny na zaparzenie esencji.

Sporą uwagę należy przykuć na każdym etapie przygotowywania napoju. Istotne jest również wstępne przygotowanie naczynia. Chemex oraz filtr należy bowiem osobno wyparzyć przed rozpoczęciem jakichkolwiek pozostałych czynności.

Jak parzyć kawę za pomocą Chemexa?

Tak przygotowane elementy umożliwiają stworzenie delikatnego naparu, o doskonałym aromacie. Aby przyrządzić kawę z Chemexa, należy kolejno:

  • umieścić filtr na wierzchu szklanego naczynia,
  • całość zwilżyć delikatnie strumieniem z czajnika z wąską rurką, pozbywając się specyficznego, papierowego smaku,
  • wodę ponownie wylać z naczynia,
  • zmielić kawę za pomocą ręcznego lub automatycznego młynka,
  • wsypać mieszankę do filtra,
  • zalać kawę lekkim strumieniem przegotowanej, gorącej wody, wykonując specyficzny okrężny ruch,
  • zawartość filtra delikatnie zamieszać,
  • mieszankę ponownie przelać gorącą wodą.

Po wykonaniu wszystkich etapów dobrze jest odczekać do momentu aż zawartość wody z kawą w filtrze przeleje się do dolnej części naczynia. Następnie dobrze jest delikatnie zamieszać przygotowaną esencję i przelać ją do filiżanki. 

Chemex – co warto wiedzieć?

Do przygotowania aromatycznej kawy za pomocą Chemexa, dobrze jest wykorzystać nie tylko dobry sprzęt czy odpowiednie akcesoria. Na smak parzonego napoju ma bowiem również wpływ rodzaj wykorzystanej kawy. Najlepiej zdecydować się na mieszankę o nucie kwiatowej lub słodkiej. Dzięki temu smak esencji będzie delikatny i klarowny. Istotne jest również wykorzystanie świeżo mielonych i dobrych gatunkowo ziaren, takich jak np. kawa z Włoch. Produkt mielony nie pozwoli na wydobycie wszystkich możliwych aromatów.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także